Normativa anti-Covid a Catalunya

Salut manté la vacunació d’AstraZeneca i demana que se n’autoritzi l’aplicació als més grans de 55

  • La Comissió de Salut Pública decidirà aquest dijous si revisa la decisió de no administrar les dosis d’origen britànic a certs sectors, una mesura que ja han aprovat diversos països europeus

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Comissió de Salut Pública estudiarà aquest dijous si la vacuna d’AstraZeneca es podrà administrar a majors de 55 anys. De moment, el protocol espanyol designa la vacuna d’origen britànic per als professionals d’entre 18 i 55 anys. No obstant, no és la primera vegada que Alba Vergés, la consellera de Salut, ha reclamat que s’aixequessin aquestes restriccions.

De moment, la mesura de suprimir aquestes franges d’edat ja s’ha autoritzat en diferents països europeus, entre els quals es troben França, Alemanya i Itàlia.

Tampoc aturarà la vacunació

El Departament de Salut també ha confirmat que mantindrà la vacunació d’AstraZeneca malgrat la suspensió temporal que països com Dinamarca o Noruega han implantat a causa de possibles efectes secundaris.

Sobre la suspensió, Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública de la Generalitat, ha aclarit que l’alerta emesa per l’Agència Espanyola del Medicament (AEMPS) no veu evidències que la vacuna hagi provocat efectes adversos.

Les autoritats europees es troben actualment investigant els problemes de coagulació diagnosticats a diversos països europeus coincidint amb la recepció d’un nou lot de vacunes d’AstraZeneca. De moment, el ‘Simón català’ ha apuntat que a Espanya no s’han registrat efectes adversos greus i que tot podria ser una casualitat. «No hi ha prou motius que justifiquin mesures cautelars sobre aquest lot», ha declarat.

Tot i així, afirma que es mantindran atents a les informacions i que aquest tipus de situacions són comuns quan comencen a administrar-se medicaments a gran escala.

A l’espera d’una decisió

La Comissió de Salut Pública estudiarà aquest dijous que la vacuna d’Astrazeneca es pugui administrar als professionals d’entre 55 i 65 anys.

En roda de premsa, Argimon ha valorat positivament que s’ampliï el debat sobre aixecar el veto i que «s’escolti els experts de la Comissió de Vacunes».

Notícies relacionades

Pel seu costat, Vergés ha assenyalat que permetre aquestes noves mesures respecte a la vacuna britànica suposaria «no deixar col·lectius a mitges». Des del 16 de febrer, Catalunya ha estat vacunant amb la modalitat AstraZeneca treballadors essencials, entre els quals inclou bombers, docents o policies de fins a 55 anys, i deixa aquells professionals d’aquests sectors més grans d’aquesta edat sense vacunar.

La consellera també ha recalcat que ampliar aquestes restriccions tindrà un gran impacte quan comenci a vacunar-se de forma massiva i ha criticat la falta d’«agilitat» del Govern espanyol davant aquesta situació. «[L’Estat espanyol] no sent la pressió d’haver de vacunar perquè ens n’encarreguem les comunitats», ha declarat Vergés per a la ràdio catalana RAC1. «Només es preocupen [de la pandèmia] quan arriben vacances», ha acabat.