Disfrutar del naixement d’un nadó malgrat la pandèmia

  • La Fundació Corachan celebra una nova edició de la seva jornada ‘Cuida’t, mare’, espai divulgatiu per a dones gestants i les seves parelles, aquest any telemàticament

El consolat dEspanya a Kíev comença a inscriure els nadons nascuts mitjançant ventres de lloguer

El consolat dEspanya a Kíev comença a inscriure els nadons nascuts mitjançant ventres de lloguer

2
Es llegeix en minuts

Aportar llum al que pot preocupar als futurs pares i mares ha tornat a ser objectiu de l’espai ‘Cuida’t mare!’ la jornada amb especialistes sanitaris que la Fundació Corachan dedica cada any a dones gestants i a les seves parelles.

El director mèdic i pediatre de Clínica Corachan, Dr. Ferran Cachadiña, va conduir la trobada, en aquesta ocasió realitzada de manera virtual, com a alternativa per la prevenció de la Covid. A la seva presentació, va posar en relleu «l’esforç per continuar amb l’afany divulgatiu de la Fundació Corachan i el seu recolzament durant el període de l’embaràs, malgrat les mesures restrictives derivades de la pandèmia.»

Diferents professionals de l’atenció a la salut de les gestants de la Clínica Corachan van anar abordant aspectes rellevants per dissipar dubtes o pors durant l’embaràs i en el moment del naixement d’un nadó.

Un dels temes va ser la importància del contacte pell amb pell entre la mare i el nadó i la interacció de tots dos amb la parella. Sobre això, la llevadora de la Clínica Corachan Susana Cañizares va explicar que «col·locar el nadó sobre el pit despullat de la mare immediatament després del part afecta positivament el vincle mare-nadó, i el desenvolupament del futur adult», entre altres efectes positius. La infermera Esther García va introduir les primeres cures del nounat, com la lactància materna, recomanada per l’OMS com a alimentació exclusiva fins als 6 mesos i, fins als dos anys, combinada amb l’alimentació complementària. 

Notícies relacionades

La psicopedagoga Neus Marí va remarcar la importància de les primeres interaccions, davant l’estat de vulnerabilitat de la mare i les necessitats psicoafectives de la parella. I la pediatra Marta Balart va exposar les característiques del nounat per poder disfrutar més de la maternitat i paternitat. Va repassar a més els detalls de la pell al néixer pels que no s’ha de preocupar i va parlar dels petits vòmits freqüents en nadons i de com evitar-los.

Finalment, el ginecòleg Lluís Amat va aclarir dubtes sobre la pràctica de relacions sexuals i esport durant l’embaràs, activitats que –va assegurar– beneficien les gestants i no estan contraindicades, tret d’en casos com l’amenaça de part prematur o placenta prèvia, o gestacions múltiples, sobretot a l’última etapa. El ginecòleg va indicar que «el líquid seminal conté prostaglandines, un factor que pot preparar el coll uterí o fins i tot crear contraccions al final de l’embaràs que podrien millorar la situació de part.»