ENTREVISTA

Isabel Díaz Ayuso: «Demanarem quarantenes per als viatgers de països de les noves soques»

La presidenta de la Comunitat de Madrid ens rep al seu despatx de la Puerta del Sol i reconeix que les noves variants estan canviant totes les previsions sobre el ritme dels contagis, però insisteix que seria un error tancar l’hostaleria perquè, afirma, allà no es produeixen els contagis. El Govern, afirma, no fa res contra la pandèmia

6
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

-Vostè carrega contra l’actuació del Govern en la pandèmia quan pren decisions i alhora l’acusa de no prendre’n. També dona lliçons a altres autonomies, com quan a Barcelona va dir que era un delicte tenir tancades les terrasses. ¿No hauria de ser més humil quan Madrid té les pitjors xifres des del començament de la pandèmia?

-Sí. Vam ser la comunitat més castigada durant la primera onada, quan ningú sabia el que estava passant. Orgullosa no n’estic. Tant de bo ho haguéssim fet tot abans. Però el Govern ha estat desaparegut. No hi ha hagut Govern. I les poques vegades que ha actuat ha sigut perjudicant les decisions de les comunitats. No em comparo amb altres però, si el Govern amb la seva acció o omissió perjudica els madrilenys, ho he de denunciar.

-Però va acusar Catalunya de delicte per no obrir les terrasses.

-Quan altres autonomies han assenyalat Madrid mai n’he parlat. Allò del delicte és una expressió. Només vaig dir i crec que Catalunya, amb el clima tan meravellós que té, sobretot a la zona de la costa, no hauria de tenir les terrasses tancades perquè s’ha demostrat que a l’aire lliure el contagi és gairebé inexistent. A banda dels efectes perniciosos dels tancaments massius, és que el virus tampoc desapareix. Si em diguessin que el virus se n’anirà el mes que ve, ho podem intentar tancar tot una altra vegada. Però si això està un altre any sencer entre nosaltres, ¿què fem? ¿Ho tanquem tot fins que la gent es mori? La gent ha de menjar, té els seus projectes, els seus llocs de treball.

-Quan el Govern pren decisions, desobeeixen. Haurien de tenir tancat perimetralment Madrid i tancar o reduir al mínim l’aforament a l’interior dels bars, però no ho fan.

-Quan es parla de Madrid, fa la sensació que és xauxa. Des del setembre l’oci nocturn està tancat i l’hostaleria té àmplies restriccions dins i fora. Apliquem mesures molt estrictes. Però com que hi ha un estat d’alarma que ha delegat les competències als presidents de les comunitats, hem decidit fer el que podem amb què tenim. Anem contra el virus, amb les zones bàsiques de salut, amb els tests d’antígens, mentre la resta surten a guanyar-se la vida. Si veus els bars de Madrid, estan pràcticament buits mentre la immensa majoria dels contagis s’estan produint a l’àmbit domiciliari.

-Ara que ja hi ha controls a Barajas, demana que es vigilin els trens i els autocars, però des del 7 de gener, Madrid és l’única comunitat que manté obertes les fronteres autonòmiques.

-Hi ha d’haver una estratègia de mobilitat que controli les fronteres nacionals. Hi ha soques com la britànica, la brasilera i la sud-africana que multipliquen el virus d’una altra manera i que ens estan destrossant. Teníem clar com baixaria la corba al gener i això ens ho ha trastocat tot. Està bé que es demani una PCR a l’origen, però ens estem plantejant demanar quarantenes als viatgers d’aquests països. Ara els vols estan restringits però continuen podent entrar els espanyols o els britànics, brasilers i sud-africans residents a Espanya.

-¿No creu que no hauria de ser objecte de debat polític la decisió de quins col·lectius són prioritaris a l’hora de la vacunació, una cosa que convida a l’electoralisme entre col·lectius com els taxistes o els cambrers?

-No va ser així. Estava en una reunió amb els hotelers i vaig sospesar què fer amb la vacuna si no n’hi havia per a tothom. És una opinió. Si no tenim vacunes per al 100% dels ciutadans s’haurà de triar. Vaig fer una proposta a porta tancada que després va sortir i per això vaig haver de donar explicacions.

-La gerent de l’hospital Príncep d’Astúries va demanar que es tragués el mòbil als malalts per evitar que parlessin amb els familiars i aconseguir que acceptessin ser portats al Zendal. ¿Quina opinió li mereix?

-Ella sap que a molts pacients els estan inoculant la por del Zendal, perquè és un hospital que han polititzat i que ja s’ha de deixar fora del debat perquè allà s’estan curant moltes persones. Jo no ho comparteixo i si ella hagués insistit o s’equivoqués constantment... Però és una bona gerent, com a molt es pot discrepar del que va dir.

-Passem al terreny econòmic. El ‘sorpasso’ de Madrid a Catalunya ¿creu que serà conjuntural o estructural?

-És una tendència des de fa anys. Madrid ha passat de ser la quarta economia a la primera, perquè hem entès que els ciutadans són els que creen l’ocupació amb la seva emprenedoria i hem fomentat la creació d’empreses des de la llibertat, la baixa fiscalitat i, cada vegada, amb menys embolic burocràtic. Rebutjo que sigui per l’efecte capitalitat, no passa a tots els països. A Catalunya, el que està passant és que els ciutadans dediquen més temps i esforç a treballar per la política i l’Administració i cada vegada hi ha més traves a l’emprenedoria, més impostos i menys seguretat jurídica i política. I això fa que el capital, que és lliure, triï altres territoris.

-¿Què respon als que acusen Madrid de competència deslleial?

-És l’excusa del mal pagador. Haurien d’abaixar els impostos. Però, a més, el de societats es paga igual a tot el territori i no ha evitat que algunes empreses se n’hagin anat a altres regions.

-La corrupció del PP torna a la primera línia amb el judici de la caixa b. Vostè diu que el PSOE intenta «desprestigiar-los». ¿Aquest argument victimista resulta creïble després dels casos Gürtel, Bárcenas, Púnica, Lezo, Brugal, Imelsa...?

-No és la corrupció del PP, és una sèrie de casos concrets sobre persones i no sabem quin desenllaç tindran. No és victimista, és realista. Sempre que hi ha una campanya surt Bárcenas, sempre surt el mateix contra el PP, just enmig de la campanya. Quina casualitat.

-La data del judici es coneixia abans que la de les eleccions.

-L’independentisme i el socialisme estan junts en això. ¿Hi té res a veure Pablo Casado? ¿Acusen Pedro Sánchez dels eros?

-¿Què pot fer el líder del PP per deslliurar-se d’aquesta herència?

-S’ha de centrar en el futur i liderar l’oposició, i no en què vol la Moncloa.

-Si hi ha ‘sorpasso’ de Vox a Catalunya, ¿pot afectar el lideratge de Casado?

-Crec que no hi haurà ‘sorpasso’. El PP està en una situació molt complexa perquè estem silenciats com a oposició. Les seves propostes sempre s’ometen i s’ha d’enfrontar a la reconstrucció d’un projecte polític amb l’espectre dividit en tres.

-Alberto Núñez Feijóo presideix la Xunta i dirigeix el PP gallec, Juan Manuel Moreno presideix la Junta i també el PP andalús... ¿Per què Casado no dona per fet que vostè ha de presidir el partit a Madrid?

-Aquí va ser a la inversa. Primer vaig ser candidata i ara, passats els congressos provincials, s’obrirà aquest debat.

-L’alcalde José Luis Martínez-Almeida ha deixat saber que, si vostè es presenta, ell també ho farà, i sembla que la direcció prefereix buscar una tercera via.

-Estem ordenant prioritats i és sortir d’aquesta. Després ja ho veurem.

-Però més enllà de l’ordre, ¿és un problema que es disputin el lideratge?

-I Clint Eastwood si es presenta per Madrid també, però és que no estic per això. Estem en una situació no dic d’emergència, però gairebé. Una situació molt delicada en què cada badada es paga amb menys ocupació.

-¿Se sent jutjada amb més severitat per ser dona?

-No per ser dona, sí per ser la presidenta d’un Govern antagònic al de la Moncloa. Hi ha una sèrie d’insults cap a les polítiques, periodistes i empresàries que no els diuen als homes: busquen la nostra inseguretat. És una turba que intenta humiliar i, sobretot, acomplexar.

-El seu cap de gabinet, Miguel Ángel Rodríguez, va acompanyar José María Aznar d’un Govern autonòmic fins a la Moncloa. ¿S’imagina fent aquest camí?

-No, hi veig Pablo Casado.

Notícies relacionades

-I, si ell no ho aconsegueix, ¿ho intentarà?

-El camí serà difícil, però estic convençuda que ho aconseguirà i hi serem per acompanyar-lo.