L’AMENAÇA DE LA B1117

Sanitat alerta del «molt alt impacte» que pot tenir la soca britànica del coronavirus a Espanya

  • Un document tècnic del ministeri adverteix que pot ocasionar un augment de les hospitalitzacions i les morts a causa de la seva més alta contagiositat i, possiblement, gravetat de les infeccions

  • Els autors recomanen «intensificar» les restriccions i altres mesures de control que estan aplicant les comunitats autònomes

1
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

Després de setmanes de minimitzar el perill de la soca britànica per a Espanya, un document tècnic elaborat pel Ministeri de Sanitat alerta que «el risc de disseminació a Espanya es considera molt alt» i l’«impacte» que aquest produiria podria ser al seu torn «molt alt», «ja que la variant pot ocasionar un augment en la taxa d’hospitalització i letalitat tant per la taxa d’incidència més elevada com per l’aparent gravetat també més acusada». Davant aquesta situació, el dictamen recomana «aplicar les mesures de control no farmacològiques ja utilitzades per a la contenció del SARS-CoV-2 de manera intensificada», és a dir incrementar les restriccions que estan aplicant actualment les comunitats autònomes.

El document resumeix els estudis coneguts fins ara i assumeix que la nova variant és un 54% més contagiosa que la dominant en l’actualitat, «fet que pot condicionar una incidència més elevada de la malaltia als llocs on circuli i no s’apliquin estrictament les mesures de prevenció de la infecció». També recorda que les persones infectades per aquesta variant, segons informes recents, podrien, a més, tenir més risc de patir una malaltia greu, com va anunciar la setmana passada el primer ministre britànic, Boris Johnson.

Notícies relacionades

Respecte a la seva expansió a Espanya, els tècnics de Sanitat alerten que ja és present a Espanya i que «en alguns llocs on s’han realitzat estimacions d’incidència, està augmentant molt ràpidament» en les últimes setmanes. Fins avui les comunitats autònomes han comunicat 267 casos confirmats d’aquesta variant: Madrid (59), Andalusia (45), Cantàbria (29), Balears (25), País Valencià (25), Astúries (16), Múrcia (15), Castella-la Manxa (14), Castella i Lleó (9), País Basc (9), Extremadura (7), Galícia (7), Navarra (6) i Catalunya (1).

Però el més important és l’estimació realitzada per la Comunitat de Madrid a partir de les proves PRC que són capaces de discriminar entre aquesta variant i la resta. Amb dades que ja va avançar l’executiu regional divendres passat la penúltima setmana de l’any passat, la proporció va ser del 0,5% respecte al total de casos, en la segona de gener va arribar al 4% i en la passada, al 9%. La previsió és que aquesta pugui rondar el 20%.