Reunió decisiva de la Interterritorial

El Govern i el PP juguen a despistar amb el toc de queda malgrat la greu situació de la pandèmia

  • L’Executiu llança dubtes sobre l’ampliació de les restriccions nocturnes davant la falta de compromís del PP

  • La incidència supera el llistó dels 700 casos i els contagis, 34.241, són 10.000 més que dimarts de la setmana passada

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

El Consell Interterritorial de Salut d’aquest dimecres ha de decidir si finalment s’avança el toc de queda a les vuit de la tarda, però malgrat el bon nombre d’autonomies de diferent color polític que ho demanen, la decisió segueix en l’aire. Ni el Govern central ni el PP s’han pronunciat clarament, pendents cada un de la posició de l’adversari mentre la situació de la pandèmia s’agreuja, amb un altre rècord de contagis i la incidència superant el llistó dels 700 casos per 100.000 habitants.

L’Executiu emet senyals contradictoris. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va obrir la porta a l’ampliació del toc de queda en els últims dies, però aquest dimarts, la portaveu del Govern, María Jesús Montero, va tornar a la tesi inicial de la Moncloa: l’actual decret d’alarma compta amb prou mesures per doblegar la tercera onada i les autonomies haurien d’explotar-les abans de plantejar-se altres alternatives. «Les comunitats tenen àmplies competències. Una forma de treball que ha permès doblegar dues vegades la corba requereix confiar-hi», va dir Montero. «Hi ha encara marge en el marc del decret vigent. Han d’explorar-lo», va insistir. 

El Congrés

El començament del toc de queda a les vuit de la tarda (ara només es pot aplicar com a d’hora a partir de les 10 de la nit) requereix canviar l’actual norma, una modificació que hauria d’aprovar el Consell de Ministres i després ratificar el Congrés. L’Executiu no s’oposa del tot a aquesta mesura, si bé no la considera imprescindible, però primer vol veure si hi ha consens autonòmic entorn seui, sobretot, comptar amb el compromís del PP que la recolzarà a la Cambra baixa.

La direcció del PP nacional prefereix no apostar per cap de les dues estratègies contraposades que defensen les autonomies en les quals governen: una més procliu a les restriccions, amb Castella i Lleó al capdavant, i una altra més liberal, que representa la Comunitat de Madrid. Isabel Díaz Ayuso va rebutjar de nou aquest dimarts qualsevol avanç del toc de queda, que ella va rebaixar fa uns dies de la mitjanit fins a les 23 hores. «Per arruïnar més l’hostaleria a Espanya, amb mi que no hi comptin», va afirmar.

Paraules buides

Pablo Casado ha enviat davant els mitjans el seu número dos, el seu secretari general, Teodoro García Egea, a fer una roda de premsa en la qual va intentar dissimular la seva falta de concreció amb paraules buides. Davant la insistència dels periodistes al no obtenir una resposta clara sobre si el principal partit de l’oposició recolza el toc de queda a les 20 hores o donar el poder a les comunitats per al confinament domiciliari, García Egea va respondre que no té per què aclarir-ho perquè el PP «no està governant Espanya». «Estem governant les comunitats autònomes», va continuar. Tampoc va donar explicacions de la incongruència que suposa exigir a l’Executiu central un «pla nacional» mentre recolzen que les seves comunitats demanin cada una el que consideri oportú, depenent, va concretar, dels informes que rebin de «salut pública». 

Aquesta estratègia de Casado li permet no enfrontar-se a cap de les seves comunitats abans del Consell Interterritorial i mantenir el xoc amb Sánchez, a qui van instar a comparèixer al Congrés per les «preocupants» dades de la Covid-19.

El confinament

Les cinc autonomies que han reclamat la potestat d’implantar confinaments domiciliaris els posaran també sobre la taula, però les seves possibilitats d’èxit són nul·les. «Algunes autonomies busquen que el Govern pagui el preu econòmic i polític d’aquesta mesura. I no ho farem», assenyalen fonts de Sanitat a EL PERIÓDICO. La posició del ministeri és que encara queda molt camí per recórrer abans d’arribar al confinament. En especial, clausurar l’hostaleria, una cosa que ja han portat a terme aquests dies València, Castella-la Manxa i les Balears, i gairebé també Catalunya. Per fer aquest pas, no és necessària cap autorització del Govern central. «Si un territori fa tot el que està a les seves mans, com tancar els bars, després d’un temps la situació no millora i llavors reclama activar el confinament, ho estudiaríem. Però no ara. Encara tenen marge», expliquen a Sanitat.

Les xifres

La contundència de les xifres de contagis contrasta amb els dubtes sobre la mesures per aturar-los. Cada dia marquen un nou rècord. Els 34.241 nous casos notificats pel Ministeri de Sanitat podrien semblar pocs si es comparen amb els més de 40.000 de divendres passat, però la comparació correcta és amb altres dimarts, perquè aquest dia de la setmana les notificacions cauen per efecte dels dies festius anteriors. La setmana passada ja es va assolir el màxim de contagis de tota la pandèmia per a un dimarts, 25.438, i aquest ha marcat un nou rècord, amb gairebé 34.241 més.

Notícies relacionades

La incidència s’ha enfilat als 719 casos, 25 més que el dia anterior, amb Extremadura pels núvols (més de 1.400). L’ocupació dels llits hospitalaris (19,25%) i de les ucis (33,69%) ha superat ja el màxim assolit al novembre durant la segona.

Després d’un mes de tercera onada, l’augment de contagis es va començar a reflectir la passada setmana en l’estadística de morts, amb un total de 1.440. Era la xifra més alta des de la primera setmana de setembre. Aquest dimarts se n’han notificat 404 una sola jornada. S’haurà de veure com acaba la setmana però les perspectives són dolentes.