Un total de 54

Catalunya bat el rècord de trasplantaments pediàtrics el 2020 malgrat la Covid

  • En la pitjor etapa de la pandèmia, aquesta intervenció es va limitar als nens i va deixar de fer-se en adults

  • En total, el territori va realitzar 997 trasplantaments òrgans a pacients de totes les edats, «la cinquena millor dada en la història»

Catalunya bat el rècord de trasplantaments pediàtrics el 2020 malgrat la Covid
3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Catalunya va batre el 2020 el rècord històric de trasplantaments pediàtrics malgrat la pandèmia de Covid-19: en va realitzar 54 (cinc més que el 2019), dels quals 47 es van portar a terme a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona. En total, Catalunya va fer 997 trasplantaments d’òrgans a pacients de totes les edats.

Els trasplantaments d’òrgans en nens van ser els únics que es van mantenir durant els mesos més durs de la pandèmia (el març i l’abril), que va obligar a posposar la resta d’activitat dels hospitals, que es van convertir en ‘hospitals Covid’. Catalunya va passar de fer 133 trasplantaments al febrer a fer-ne set a l’abril. Els trasplantaments van estar limitats als pacients pediàtrics.

En global, durant tot l’any passat, Catalunya va realitzar gairebé 997 trasplantaments d’òrgans a pacients de totes les edats, un 23,1% menys que el 2019. «Malgrat la pandèmia, aquesta és la cinquena millor dada de la història en trasplantaments i donants. Ens situa en dades del 2015», ha destacat aquest dimarts en roda de premsa Jaume Tort, president de l’Organització Catalana de Trasplantaments (Ocatt). Juntament amb aquests gairebé mil trasplantaments d’òrgans, Catalunya també va registrar el primer trasplantament d’úter a Espanya, que va realitzar l’Hospital Clínic de Barcelona, a l’octubre, en una pacient que havia nascut sense.

Per tipus d’òrgan, els trasplantaments renals van baixar un 23,2%; els hepàtics, un 4,6%; els cardíacs, un 48,6%; els pulmonars, un 39,2%; i els pancreàtics, un 14,8%. Un any més, l’Hospital de la Vall d’Hebron ha liderat, amb 265 intervencions, el rànquing de centres, seguit del Clínic (242) i l’Hospital de Bellvitge (211). La Vall d’Hebron és l’únic centre a Catalunya que compta amb programes de trasplantament d’adults i de nens.

Les llistes d’espera per a un trasplantament d’òrgan també han baixat. Ara hi ha 10.73 pacients esperant. «El ritme d’ingrés de pacients és menor del que hauria de ser. Està entrant menys gent en la llista del que deuria», ha assenyalat Tort. Aquesta realitat posa en evidència la baixa inclusió de nous pacients en llista, causada per la disminució de l’activitat de consultes externes i derivacions, especialment durant la fase crítica de la pandèmia.

Donacions

El 2020 també va baixar un 29,2% la donació d’òrgans. Hi va haver 267 donants de cadàver vàlids. El fet que hagin caigut les donacions d’òrgans té a veure, en part, amb la baixada de la sinistralitat. «Els donants per accidents de trànsit van baixar i es van situar en el 2,6% del total. La baixada de la sinistralitat també ha afectat la donació», ha dit el president de l’Ocatt.

Quant a la donació en viu, també es va reduir, un 17,2%. N’hi va haver 111 el 2020. En total, entre vius i morts, a Catalunya hi va haver, l’any passat, 378 donants.

El perfil del donant és el mateix que altres anys: un home de 60 anys que ha patit una mort per accident cerebral cardiovascular.

Teixits

Notícies relacionades

A més d’aquests gairebé mil trasplantaments d’òrgans, Catalunya va realitzar 13.133 implants de teixits (un 32,9% menys que el 2019). «Han baixat la donació d’òrgans, cèl·lules i teixits. Però el balanç és molt positiu. La Covid ha afectat els trasplantaments com tot el sistema de salut», ha destacat per la seva part la consellera de Salut, Alba Vergés.

A més, el 2020 es van incorporar 5.930 nous donants de medul·la òssia al Registre de Donants de Medul·la Òssia (Redmo), fet que suposa arribar als 61.536 inscrits fins al 31 de desembre del 2020.