Pandèmia de Covid-19

Un xut d’optimisme als CAP

  • Salut ja ha posat la primera dosi de la vacuna de Pfizer al 30% dels professionals de l’atenció primària de Barcelona

  • Els sanitaris destaquen l’«èxit» que està tenint la campanya d’immunització entre el col·lectiu

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

«No puc demanar als meus pacients que es vacunin si jo no em vacuno. Per això em vacunaré», reconeix l’infermer Ángel Jurado des del centre d’atenció primària (CAP) Manso de Barcelona. Aquest CAP, juntament amb els de Casernes i Passeig de Maragall, es va incorporar dijous a la campanya de vacunació dels sanitaris de la primària de l’Institut Català de la Salut (ICS), que havia arrencat uns dies abans, dilluns, al centre de salut Montnegre. La campanya entre els sanitaris (a què estan cridats, a la primària de Barcelona, uns 5.000) està sent un «èxit», segons les infermeres des del CAP Manso. Les que aquí vacunen són les mateixes que ho fan a les unitats mòbils de les escoles. 

La gran majoria, per responsabilitat social, per acabar d’una vegada per sempre amb la pandèmia de Covid-19, està optant per vacunar-se. Aquest divendres, ja s’havia vacunat un 30% (uns 1.500 professionals) de la plantilla de primària de l’ICS de Barcelona. És la primera dosi de la vacuna de Pfizer, que en requereix dues; la segona, tres setmanes després de la primera. Set dies després de la segona dosi s’aconsegueix la immunitat.

Segons la Conselleria de Salut, un 5,7% dels candidats a vacunar-se en aquests moments (els avis i el personal dels geriàtrics i els sanitaris) rebutgen posar-se el fàrmac. No obstant, la percepció des del CAP Manso és que els sanitaris i la resta del personal de l’atenció primària barcelonina està anant a vacunar-se pràcticament de manera massiva. «La sensació és molt bona, estem tenint bastanta més gent que ens esperàvem», comenta per la seva banda Blanca Fonullet, infermera adjunta de direcció d’atenció especialitzada i coordinadora d’unitats mòbil. Els torns d’aquest dijous i divendres han estat totalment plens: 300 persones per vacunar-se per dia.

«La veritat és que no esperàvem tenir l’agenda tan plena. I va molt ràpid», diu Jurado. A les 16.15 hores d’aquest divendres ja s’havien vacunat la meitat dels 300 sanitaris que s’havien apuntat per aquest dia. Hi ha torns de sis infermeres al matí i unes altres sis a la tarda, a més d’un administratiu. Cada dilluns, Salut rep les dosis de la vacuna i, aquest divendres, la primària de l’ICS barceloní ja havia posat totes les d’aquesta setmana.

«¿Esquerrà o dretà?»

El CAP Manso utilitza l’espai de descans del personal, a la setena planta, per fer la campanya de vacunació. «¿Ets esquerrà o dretà?», pregunta una infermera a un pacient que ha arribat per posar-se la primera dosi. «¿De què treballes?», pregunta una altra infermera, asseguda a la taula. «Soc auxiliar d’infermeria», respon Alonso Vara. Després de vacunar-se, com tots els seus col·legues, Vara s’ha d’esperar 15 minuts abans de marxar, per si de cas té alguna reacció al·lèrgica. Hi ha medicació preparada per si es dona el cas, però de moment no ha sigut així.

«Crec que vacunar-se és necessari i el més prudent ara mateix», opina Vara. «Hi ha alguns dubtes al voltant de la vacuna, però com amb qualsevol altra. Jo m’he vacunat amb molta seguretat i calma», diu aquest auxiliar d’infermeria que espera que, aquest 2021, «s’acabi tot això». «Tot i que crec que encara ens queda un llarg camí», opina.

Notícies relacionades

Els sanitaris, majoritàriament, confien en el fàrmac contra la Covid-19. «Aquestes vacunes han seguit tots els passos dels estudis. Estem acostumats, amb qualsevol medicament, que tardi més temps a sortir al mercat. Això no ha passat ara no per la seguretat del producte, sinó pel finançament», assenyala Fonullet, que destaca que, en el cas de la Covid-19, «tothom ha estat investigant amb moltíssim més finançament». «A més –recalca aquesta infermera–, els voluntaris dels estudis d’aquesta vacuna han sigut molts més que els que hi ha hagut en els estudis d’altres medicaments».

Nuria Aniceto, metge del CAP Raval Nord, és una de les que ha anat a Manso a vacunar-se. «No em fa por. M’he informat i és molt segura i efectiva», comenta després que l’hi hagin posat. «També és l’única solució que hi ha [per a la pandèmia]. Si no, això no s’acabarà mai», opina. Aniceto confia que gran part de la població espanyola accedirà a vacunar-se contra el coronavirus. «S’hi neguen aquells a qui els falta informació», afegeix.