Pandèmia de Covid-19

Així es posa la vacuna de Pfizer al CAP

  • Aquest fàrmac requereix una litúrgia una mica diferent de la d’altres medicaments

  • No admet moviments bruscos i la seva barreja amb sèrum fisiològic ha d’homogeneïtzar-se lentament

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

L’administració de la vacuna de Pfizer és una mica curiosa. «No és difícil, però has d’estar pel que estàs», explica la infermera Cristina Moll des del centre d’atenció primària (CAP) Manso de Barcelona, que dijous va començar a vacunar els professionals de la primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) de Barcelona. Aquest divendres s’havien vacunat ja el 30% de tota la plantilla de primària de l’ICS de Barcelona: 1.500 professionals d’un total de 5.000.

Al CAP Manso els vials de la vacuna de Pfizer estan guardats en una nevera ordinària, com les dels domicilis de particulars, a entre 2 i 7 graus científics. Allà poden aguantar fins a cinc dies, una vegada han sigut extrets dels famosos ultracongeladors en els quals estan a entre -60 i -80 graus.

Moll agafa un vial de la nevera i, després de contraure i estirar el braç 10 vegades amb el vial a la mà, barreja 0,30 mil·lilitres del fàrmac de Pfizer amb 1,8 mil·lilitres de sèrum fisiològic. «La barreja ha d’homogeneïtzar-se lentament perquè és una vacuna que no admet moviments bruscos», explica mentre torna a contraure i estirar el braç, aquesta vegada amb la barreja, unes altres 10 vegades. Després, la col·loca dins de la xeringa i la injecta al següent pacient. Per posar aquesta vacuna, els sanitaris han hagut de passar una formació de tres hores.

Ella, com els seus companys, també té bones sensacions entorn de la campanya de vacunació dels sanitaris. «Sembla que sí, que està sent un èxit. Els companys s’estan animant», diu. Tot i així, els sanitaris estan preocupats per la situació epidemiològica.

Notícies relacionades

«Crec que estarem pitjor del que estem ara», comenta Blanca Fonullet, infermera adjunta de direcció d’atenció especialitzada i coordinadora d’unitats mòbil. «Durant el Nadal no hi va haver tancaments, sinó que es van permetre els desplaçaments. Veurem l’efecte de les festes la setmana vinent», assegura.

A Catalunya, fins a 6.000 infermeres s’han apuntat per participar en la vacunació de la Covid-19. Actualment s’estan vacunant unes 500. Al CAP Manso vacunen les mateixes infermeres que, a través d’unitats mòbils, vacunen a les escoles. «Aquesta setmana estem més alleujats perquè encara no han començat l’escola ni els cribratges i el personal no està doblant torns», diu Fonullet.