La tercera onada agafa velocitat

Espanya supera els dos milions de contagis, disparats pel Nadal

  • La incidència puja un 20% en només tres dies i s’enfila als 321 casos quan es compleixen tres setmanes de l’inici de les celebracions

  • Mentre es produïen els retrobaments de familiars i pròxims, una persona moria de Covid cada deu minuts

4
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

Espanya ha superat ja els dos milions de contagis per coronavirus en ple auge d’una tercera onada alimentada per la relaxació nadalenca de les restriccions. Aquest dijous, tot just acabades les festivitats i els retrobaments de pròxims i familiars, la incidència de casos s’ha enfilat als 321 per 100.000 habitants, un 20% més que dilluns passat i els contagis de les dues últimes jornades han sumat més de 42.000, nivells que no es registraven des del pic de la segona onada, segons les dades del Ministeri de Sanitat.

El panorama pinta malament. Molt malament. Sobretot perquè les xifres d’aquesta setmana són només l’aperitiu de gruix dels contagis nadalencs. Aquesta setmana ha aflorat una part de les infeccions contretes al voltant de la nit de Nadal, però el casos generats entre la nit de Cap d’Any i Reis encara està per arribar als registres oficials.

Coneixedor de les dades aproximades, Salvador Illa ha qualificat al matí la situació de «molt preocupant». Unes hores després, Maria José Sierra, la número dos del Centre de Control d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), que ha comparegut en lloc del seu cap, Fernando Simón, ha admès que l’efecte del Nadal s’acabarà de veure exactament en els pròxims dies perquè també hi haurà notificacions de casos que s’han retardat. El que espera és que la corba segueixi cap amunt.

Madrid, com fa tres mesos

«La situació és diversa segons les autonomies, però en gairebé totes, els contagis pugen, en una mesura o una altra,» ha reconegut. Quatre comunitats superen els 400 casos per 100.000 habitants: Extremadura (716), Balears (529), Madrid (452) i Catalunya (411). En el cas de Madrid cal remuntar-se al 15 d’octubre, fa gairebé tres mesos per trobar xifres tan negatives. Unes altres quatre autonomies estan per sobre dels 300 i només les Canàries i Astúries se situen en xifres assumibles.

Sierra ha admès també que la situació dels hospitals torna a cotes perilloses, amb 14.543 ingressats (12% d’ocupació), 2.307 dels quals estan a les ucis (24%).

Restriccions limitades

Davant els suggeriments de molts experts i d’algunes comunitats que seria necessari un confinament domiciliari dur i breu per tallar l’ascens de la tercera onada, el Govern central es manté en la seva tesi que serà suficient amb les restriccions que ja estan adoptant les comunitats autònomes, les mateixes amb les quals «vam doblegar la segona corba», en paraules del ministre Illa.

Com va fer amb aquest segon embat del virus, Sanitat advoca per «veure abans els resultats de les mesures que estan prenent les comunitats», per a la qual cosa cal deixar passar dos o tres setmanes. Tot i que la premissa que llavors es va doblegar la corba no es compadeix amb les dades. Almenys no del tot. No va aconseguir baixar la incidència dels 200 casos i des d’aquest terra tan elevat s’està edificant la tercera.

Un dels experts que pregona la necessitat de confinaments estrictes, tot i que sigui en les comunitats més afectades, José Martínez Olmos, confessava aquest dijous que la fase de la pandèmia en què entrem és el que «més preocupació» li provoca. «Aquesta onada generarà una enorme pressió assistencial, que ja és alta i la prioritat ara hauria de ser l’aplicació de la vacuna. Els serveis sanitaris haurien de poder fer-ho sense aquesta pressió. Havia i podia haver-se evitat. Hi haurà malaltia i morts evitables i un pla de vacunes més difícil d’aplicar», lamenta l’exsecretari general de Sanitat amb Zapatero.

Un milió, des del 21 d’octubre

Dels 2.024.000 contagis que suma el total de la pandèmia, més de la meitat s’han produït a partir del 21 d’octubre, el dia en què es va arribar al milió. És veritat que la capacitat de detecció de casos s’ha multiplicat aproximadament per sis des dels pitjors moments del març i l’abril però també és cert que les notes diàries de Sanitat no han publicat un sola jornada menys de 7.900 infeccions.

Una prova que la segona onada mai es va acabar de dominar són precisament les xifres de morts. Mentre les famílies i els pròxims s’han reunit a l’entorn de les taules familiars, entre el 22 de desembre i el 7 de gener, Sanitat ha notificat 2.415 morts. Gairebé 2.500 famílies, 150 al dia, una cada 10 minuts, han passat el Nadal plorant als seus mentre la resta donaven curs a una mobilitat que aquest gener convertirà en petites aquestes xifres.

Notícies relacionades

Les morts nadalenques són el desenllaç dels contagis de la segona onada, ja que entre el moment de contagi i el final més tràgic passa una mitjana de quatre setmanes. Són defuncions que s’haguessin continuat produint si la incidència s’hagués estancat en els esmentats 200 casos.

Al superar el llindar dels dos milions de contagis, Espanya ingressa en el club europeu en què ja hi havia Rússia (3,3), Regne Unit (2,8), França (2,7) Itàlia i al que pròximament ingressarà Alemanya (1,8). Tots ells països més poblats que el nostre. A la resta del món només els Estats Units (20,9), La India (10,7) i Brasil (7,3), han superat aquesta cota, tot i que l’escassa capacitat de detecció d’altres països menys desenvolupats pot infravalorar les seves xifres fent impossible la comparació.