Diferents estratègies davant el virus

Espanya relaxa restriccions mentre Alemanya les endureix amb pocs contagis més

Merkel imposa als ‘länders’ el tancament total fins al 10 de gener amb una incidència de casos que el nostre país ha superat durant més de dos mesos

Deutschland (Germany)  13 12 2020 - German Chancellor Angela Merkel puts her face mask on during a press conference after a video conference with German State Premiers about increased anti-coronavirus measures to be implemented on upcoming 16 December  in Berlin  Germany  13 December 2020  (Alemania) EFE EPA RAINER KEUENHOF   POOL

Deutschland (Germany) 13 12 2020 - German Chancellor Angela Merkel puts her face mask on during a press conference after a video conference with German State Premiers about increased anti-coronavirus measures to be implemented on upcoming 16 December in Berlin Germany 13 December 2020 (Alemania) EFE EPA RAINER KEUENHOF POOL / RAINER KEUENHOF POOL

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

Alemanya va ser l’únic gran país europeu que va sortir relativament indemne de la primera onada de la pandèmia. Per aquesta raó ha sorprès que quan altres països com Espanya encaren una tímida relaxació de les restriccions, el motor industrial d’Europa torni a la casella d’un confinament estricte similar al de la primavera passada, com a mínim fins al 10 de gener.

No hauria de sorprendre. Hi ha diversos factors que expliquen la diferència tot i que si calgués resumir-lo en un seria el següent: la cancellera Angela Merkel i les institucions científiques que l’assessoren són clarament partidàries d’avançar-se al virus amb restriccions dures per aturar-lo abans que es descontroli per complet i sigui molt més difícil tornar a contenir-lo.

100 casos de diferència

La situació d’Alemanya és ara una mica pitjor però no gaire més dolenta que la d’Espanya. La incidència acumulada a 14 dies del nostre país és de 218 casos per 100.000 habitants, mentre que a Alemanya és de 318, segons les estadístiques del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties (ECDC), que són les que permeten fer comparacions entre els diversos estats.

Tot i que sembli molta distància, no és tanta. Espanya ocupa ara la plaça 27 entre els països europeus amb pitjors xifres, mentre que Alemanya ocupa la 23, només quatre llocs més amunt. L’augment de mobilitat pel passat pont més la relaxació de les restriccions prevista per Nadal podria situar-nos en pocs dies una altra vegada per sobre dels 300. Ja ho va estar Espanya entre el 22 de setembre i el 2 de desembre. Més de dos mesos, durant els quals algunes comunitats autònomes van demanar sense èxit un confinament com l’aplicat ara per Alemanya. Tot i que la incidència mitjana va arribar a la cota de 600 el Govern s’hi va negar. Merkel ha arribat fins i tot a suspendre les classes, allargant les vacances nadalenques, i ha tancat tot el comerç no essencial. 

Només Irlanda

Cap altre dels grans països d’Europa ha pres una mesura tan dràstica amb el nivell de contagis que registra Alemanya. Només Irlanda, de més reduïdes dimensions i l’avantatge de l’efecte illa, ho va tancar tot amb 250 casos el 21 d’octubre passat. Ara, amb 80 casos, és el país europeu amb millor situació, a excepció d’Islàndia.

Notícies relacionades

Alemanya ja va sorprendre Europa quan amb una incidència de 205 casos, fins i tot menor de la que ara registra Espanya, va tancar bars, gimnasos i espectacles. Dues setmanes després, el 16 de novembre, al veure que la mesura no donava fruits i els casos pujaven de 300, Merkel va intentar implantar mesures més dràstiques però va xocar amb els ‘lands’, partidaris de no augmentar la pressió sobre l’economia.

Un mes han estat els teutons surfejant al voltant dels 300 casos fins que la cancellera ha posat sobre la taula l’argument de «la intolerable» xifra de gairebé 600 morts registrada dijous passat, una xifra molt inferior als 537 morts del pic de la segona onada a Espanya si es té en compte que els alemanys tenen gairebé el doble de població. El nostre país porta gairebé 20.000 morts en la segona onada per 13.000 d’Alemanya. Facin comptes.