SEGONA ONADA

Sanitat i les autonomies dissenyen un Nadal sota control per la Covid-19

Ministeri i conselleries creen un grup de treball per consensuar mesures de cara a les pròximes festes

Europa insisteix que només el «personal sanitari» pot realitzar els tests d'antígens, segons el ministre Illa

illa-farmacias / periodico

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El Ministeri de Sanitat i les diferents comunitats autònomes crearan un grup de treball que tindrà com a missió formular una sèrie de recomanacions que la població segueixi durant al Nadal. L’objectiu: que, malgrat les trobades socials que motivaran aquestes festes, no s’incrementi la incidència de la Covid-19, que aquest dijous està en els 452 casos per 100.000 habitants. Actualment, la pandèmia està lleugerament a la baixa a Espanya, però la situació continua sent «molt preocupant», en paraules del ministre de Sanitat, Salvador Illa, en una roda de premsa després del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, que per primera vegada s’ha celebrat fora de Madrid, a la seu de la Junta d’Extremadura a Mèrida (Badajoz). A més, aquesta reunió ha comptat amb una exposició de la ministra portuguesa de Sanitat, Marta Temido, que ha explicat la situació epidemiològica al seu país.

De cara al possible aixecament de les restriccions amb motiu del pont de la Constitució i del Nadal, Illa ha revelat que «ningú ha parlat de relaxar mesures» i que ha «percebut en tots els consellers» una «extrema prudència» a l’hora de flexibilitzar mesures. Ha deixat clar que cada comunitat, en funció de la seva situació epidemiològica, decideix si augmentar o reduir les restriccions. «El que hem acordat avui és que, ja que el Nadal representa una sèrie d’excepcionalitats, hi ha unes recomanacions que volem emetre de manera conjunta», ha dit Illa. Aquestes recomanacions no estan encara definides i es donaran a conèixer la setmana vinent.

El ministre també ha destacat un posicionament de la Comissió Europea (CE) en matèria de tests ràpids d’antígens i com augmentar el testatge. «La CE incideix que aquests tests han de ser realitzats per personal sanitari capacitat i d’acord amb les instruccions de fàbrica. Els antígens no serveixen per fer automostreig», ha dit Illa. Per tant, Sanitat continua sense obrir la porta que les farmàcies realitzin aquests tests i per això ha demanat a les comunitats que desitgin realitzar tests d’antígens a les farmàcies que presentin un pla en què aclareixin «com volen fer-ho».  «De moment, les proves s’han de realitzar com estableix la Comissió Europea», ha insistit Illa, i ha conclòs així la polèmica.

Minuts després que acabés la roda de premsa de Sanitat, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha assegurat, en un tuit que genera confusió entorn de les paraules d’Illa, que «les farmàcies espanyoles, com ja ocorre en altres països d’Europa, podran ajudar en el diagnòstic del virus». «Celebro el posicionament de la Comissió Europea i que el Govern d’Espanya accedeixi a la petició de la Comunitat de Madrid», ha escrit Díaz Ayuso en el seu perfil de la xarxa social.

Estudi de seroprevalença

Notícies relacionades

Espanya, segons ha explicat Illa, es troba en la quarta fase de l’estudi de seroprevalença. Les proves d’aquest tram van començar dilluns passat i finalitzaran el 27 de novembre. A més, també ha anunciat que les comunitats de Catalunya, Madrid i Navarra participaran en la tercera fase d’un assaig clínic d’una nova vacuna contra la Covid-19. I ha informat que al seu departament s’ha establert l’«horitzó» de la incorporació dels futurs residents de la Formació Sanitària Especialitzada, com per exemple els MIR, per a «abans d’estiu».

Mentre no arriba la vacuna, ha advertit Illa, «res d’optimisme». «És veritat que l’esforç en el compliment de les mesures dona els seus fruits perquè baixa la incidència acumulada, però continua sent molt alta. És veritat que estem una miqueta millor que països veïns, però això pot canviar», ha dit. «Per això he demanat crear un fòrum, perquè ve el Nadal, per crear pautes de comportament per seguir en aquestes festes», ha conclòs.