Brussel·les acota els criteris per utilitzar els tests d'antígens

La Comissió Europea recomana que siguin «sanitaris» o «personal format» qui realitzi aquest tipus de proves, cosa que obre la porta al personal de farmàcies

L'Executiu comunitari aprova una bateria de recomanacions per garantir la coordinació entre els països que utilitzin les proves ràpides

zentauroepp55170524 coronavirus madrid200929124334

zentauroepp55170524 coronavirus madrid200929124334 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

L’ús de tests d’antígens, les proves ràpides que permeten detectar la Covid-19 en menys de mitja hora, s’han convertit en determinats casos, segons la Comissió Europea, en part de la solució per contenir la propagació dels contagis davant la saturació dels laboratoris. Tot i que la seva fiabilitat no és òptima, la Comissió Europea recomana ara als Estats membres que hi recorrin com a complement a les prova PCR i suggereix que siguin realitzades per «personal sanitari format» i també operaris formats quan procedeixi.

Segons les noves recomanacions destinades a evitar la descoordinació i avançar cap al reconeixement mutu dels resultats, els Estats membres que apostin per complementar la seva estratègia amb tests d’antígens han de comptar amb «personal de laboratori i d’atenció mèdica capacitat per portar a terme mostrejos, proves, anàlisi de proves i informes dels resultats de les proves al personal clínic i les autoritats de salut pública a nivell local, regional, nacional i internacional». 

Brussel·les també recomana realitzar un seguiment estricte de les instruccions del fabricant, tant en la recol·lecció de les mostres com en la manipulació segura, i adverteix que per garantir les capacitats i recursos addicionals que poden requerir els Estats membres «podria ser necessari capacitar operadors addicionals a més del personal sanitari», una recomanació que obre la porta que farmacèutics i altres col·lectius s’afegeixin també a la realització d’aquestes proves, tal com han reclamat algunes comunitats autònomes. 

Segons el portaveu de la comissària de Sanitat, Stella Kyriakides, «ara són els Estats membres els qui han de decidir com incorporar aquestes orientacions», ha assenyalat Stefan De Keersmaecker sobre una mesura recolzada pels líders de la UE en l’última videoconferència de fa 15 dies per fer balanç de la situació de la pandèmia al continent europeu i aprovada en vigílies d’una nova videoconferència de caps d’estat i de govern de la UE. 

Criteris comuns

Notícies relacionades

El document aprovat estableix una sèrie de criteris per a la utilització d’aquest tipus de tests, que han de tenir una sensibilitat mínima del 90% i una especificitat superior al 97% per evitar falsos negatius i positius. Per exemple, s’han de realitzar entre cinc i set dies després de l’exposició a un cas positiu confirmat o de l’aparició de símptomes. A més i quan la disponibilitat de PCR sigui limitada, la Comissió recomana utilitzar-los en individus amb símptomes compatibles amb Covid-19 en àrees on la proporció de proves positives sigui alta o molt alta, pròxima al 10%.

També advoca per utilitzar-los en centres sanitaris, residències i altres llocs com presons, centres d’immigrants i altres infraestructures en determinades situacions. «Els tests poden oferir un avantatge significatiu sobre les proves PCR en termes de simplicitat de l’equip necessari, menor demanda d’operadors altament qualificats, preu i rapidesa dels resultats», justifica l’Executiu comunitari que apressa els Estats membres a harmonitzar escenaris i avançar cap al reconeixement mutu dels resultats dels tests d’antígens que es realitzin en cada Estat membre.