EUFÒRIA PER L'ANUNCI

Clotet demana prudència amb la vacuna de Pfizer i alerta del «màrqueting»

El director d'IrsiCaixa adverteix que encara s'ha d'acabar l'estudi i provar-la en diversos grups de risc

54137476 60

54137476 60

1
Es llegeix en minuts
Efe

El director d’IrsiCaixa i cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Can Ruti de Badalona, Bonaventura Clotet, ha demanat no «magnificar» l’anunci de la vacuna de Pfizer contra la Covid-19, que ha atribuït a una estratègia de «màrqueting» i a «pressions econòmiques».

Així ho ha sostingut en una entrevista a La 2, en la qual ha opinat que, tot i que l’anunci que la vacuna de la farmacèutica nord-americana és eficaç en un 90 % és positiu, és necessari «no magnificar notícies» per «tota la pressió econòmica que hi pot haver darrere de les farmacèutiques». En aquest sentit, ha asseverat que «òbviament» Pfizer va reportar aquest dilluns les conclusions del seu estudi seguint una estratègia de «màrqueting».

«No dic que no estigui bé, però és obvi que darrere hi havia un interès també molt important de borsa i de remoure-ho tot», ha afegit, després d’alertar de la «inimaginable» pressió «mediàtica, política i d’interessos» existent arran de la pandèmia.

Per això, ha avisat que algunes notícies com la de Pfizer poden, a parer seu, «distorsionar la realitat de la ciutadania» i portar la gent a creure que «la vacuna ja és aquí» i que «només és qüestió d’aguantar fins al març».

Estudi per completar

Al contrari, ha recordat que encara s’ha de completar l’estudi i verificar si funciona amb tothom, durant quants anys protegeix o si és eficaç en persones grans, les més vulnerables davant el virus.

Malgrat això, ha remarcat que «amb aquestes bones notícies, acabarem el malson abans», de manera que, «si tot evoluciona bé i la vacuna protegeix i no surt cap contratemps», la pandèmia podria estar controlada de cara al 2022.

«Tot l’any 2021 el tenim encara amb pinces, però el 2022 la majoria ja estarà solucionat per diferents mecanismes», ha dit en al·lusió als tests ràpids i al tractament de la Covid-19, que creu que arribarà abans que la vacuna i permetrà tractar el virus immediatament.

Objectiu: salvar els pulmons

Notícies relacionades

«El dia que la infecció la puguem tractar immediatament, la curem i evitem que el virus evolucioni cap a la inflamació i destrucció del pulmó, s’haurà acabat el problema», ha assenyalat.

Actualment, ja s’ha aconseguit rebaixar la mortalitat del virus del 14% al 4%, aproximadament, però aquests percentatges, ha afirmat, encara tenen marge per descendir més.