SOSPITA DE DESVIACIÓ DE FONS

El PSC demana al Govern que aclareixi la destinació dels fons Covid als geriàtrics

Els socialistes demanen «accelerar» les compareixences d'El Homrani i Vergés després de les detencions d'aquesta setmana dels membres de l''estat major' del procés

zentauroepp55679596 combo201031124053

zentauroepp55679596 combo201031124053

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

El PSC vol aclarir la destinació dels fons de la Generalitat per combatre l’impacte de la Covid-19, especialment els destinats a les residències de gent gran. L’operació ‘Volhov’ ha posat en el punt de mira l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell i a qui va ser la mà dreta d’Artur Mas, David Madí, que segons el jutge podria haver intentat lucrar-se de la crisi, i per això els socialistes han demanat a la comissió d’investigació sobre geriàtrics del Parlament que acceleri les compareixences aprovades de la consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller de Treball, Chakir el Homrani.

El portaveu socialista en aquest òrgan parlamentari, Raül Moreno, ha explicat en declaracions a EL PERIÓDICO que l’objectiu és que els responsables dels departaments «aclareixin si el que diu el jutge s’ajusta a la realitat o no». I demana investigar els contractes adjudicats a empreses de Vendrell per conèixer si es va beneficiar de les arques públiques: «Exigim un exercici de transparència».

Els diputats membres de la comissió tenen una reunió dilluns convocada pel president de l’òrgan Vidal Aragonés (CUP), planificada abans de les detencions en el cercle de l’expresident Carles Puigdemont, amb l’objectiu d’encarar les tres últimes sessions abans que es dissolgui el Parlament davant la convocatòria electoral a Catalunya. El PSC proposarà en aquesta trobada agilitar la compareixença de Vergés i El Homrani, però no es descarta que altres grups vulguin sol·licitar també que hi vagi el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i el vicepresident del Govern central Pablo Iglesias abans que la comissió es dissolgui. Aquestes compareixences també van ser aprovades al setembre.  

Aragonés, en declaracions a aquest diari, assegura que com a president de la comissió vol garantir la seva continuïtat la pròxima legislatura, per la qual cosa demanarà un «compromís polític» a tots els grups perquè es torni a aprovar amb l’hemicicle renovat. «Queda molta feina per fer», apunta. Pel que fa a les compareixences, opina que hi ha d’haver un acord de consens per a agendar-les en les poques sessions que queden per celebrar-se, però desconfia sobre que s’hagin de vincular a l’operació policial de la Guàrdia Civil.

Notícies relacionades

El jutge sospita que Vendrell va fer servir la seva influència política per contactar amb membres del Govern per tal de beneficiar els seus diferents negocis. En la interlocutòria consta que Vendrell desplega una major activitat per aconseguir els seus objectius econòmics, des de la requalificació d’uns terrenys, Vila Bugatti, a Cabrera de Mar, a la construcció d’un centre per a disminuïts, l’ampliació de places per a una escola de Sant Joan Despí o els contractes amb l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM), passant pel món de la gestió de les residències de gent gran en plena pandèmia del coronavirus.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Vendrell ha afirmat que les acusacions contra ell són «infundades» i la seva defensa les podrà «desmuntar una per una» amb tota la documentació que aportaran a la causa judicial, que ha qualificat de «muntatge».