Madrid entra en la 'fase caos' a l'aixecar-se el tancament decretat pel Govern

Ningú aclareix quina norma regeix després de la interlocutòria judicial que anul·la el confinament de Madrid capital i nou municipis més

Ayuso, ariet contra les restriccions, demana als madrilenys que no se'n vagin de pont pel 12 d'octubre

zentauroepp55237411 madrid201003115743

zentauroepp55237411 madrid201003115743 / Victor Lerena

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

La rebolcada judicial al tancament de Madrid i nou municipis més de la regió ordenada pel Govern ha submergit els ciutadans en un marasme d’incertesa i confusió que cap administració ha aconseguit resoldre. En vigílies del pont del 12 d’octubre, quan solen sortir de la capital fins a 1,5 milions de persones, ningú sap a què atenir-se.

La situació ha sigut tan estrambòtica que fins i tot la presidenta autonòmica, Isabel Díaz Ayuso, que havia recorregut els confinaments perimetrals davant l’Audiència Nacional, es va afegir a l’alcalde José Luis Martínez Almeida en la seva petició als madrilenys que «no viatgin». En mans d’Ayuso estava escurçar la incertesa i marcar un nou rumb dijous a la tarda, accedint a convocar la reunió del Grup Covid-19, de coordinació amb el Govern, que li havia demanat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, per pactar una sortida dialogada de la situació.

Les zones bàsiques

Però la presidenta, malgrat haver ofert diàleg en una declaració institucional sense preguntes, ha retardat la trobada fins aquest divendres. En la reunió, a més, el conseller de Sanitat havia de posar sobre la taula una nova ordre ja redactada que en principi inclouria només restriccions vinculades a les zones bàsiques de salut, com havia fet anteriorment. Aquestes limitacions entrarien en vigor aquest mateix divendres.

A l’altre costat de la taula s’hi havia d’asseure el ministre de sanitat. Aquest va demanar reunir-se dijous a la tarda, hores després que el Tribunal Superior de Justícia de Madrid tombés el tancament perimetral de Madrid capital i nou ciutats més, però davant l’actitud dels responsables madrilenys de redactar la seva pròpia ordre i retardar la reunió un dia, el Govern va optar a última hora de dijous per enviar un ultimàtum a Ayuso: o aplica ella les restriccions o es declararà l’estat d’alarma.

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha denegat només les restriccions de mobilitat, les que prohibien entrar o sortir dels municipis de Madrid, Móstoles, Fuenlabrada, Alcobendas, Alcalá de Henares, Torrejón de Ardoz, Parla, Getafe, Alcorcón i Leganés, al considerar que afectaven drets fonamentals.

La interpretació judicial

A falta d’una interpretació de la interlocutòria [aquí en PDF] per part de l’Administració competent, la Comunitat de Madrid, fonts judicials han apuntat que la resta de l’ordre queda intacta. Per tant, el tancament dels bars i els restaurants a les 23.00 hores i dels comerços a les 22.00 hores, així com la reducció de l’aforament al 50% de tots els establiments i la prohibició del consum a la barra, continuen vigents als deu municipis.

Les 45 zones sanitàries que Ayuso havia confinat ho tornen a estar també, segons les mateixes fonts, tot i que ningú s’ha encarregat d’informar els afectats. La limitació de les reunions a un màxim de sis persones també continua en vigor ja que no ha estat afectada en cap moment per l’ordre de Sanitat.

Molts afectats

El tomb de la situació afecta especialment les persones que havien anul·lat bitllets d’avió, tren o reserves d’allotjament, però també els propietaris dels bars i comerços, que després de la interlocutòria judicial no sabien com atendre els clients. Al carrer, el tomb es va començar a notar amb la retirada dels controls que la Delegació del Govern havia instal·lat, per exemple, a l’avinguda de la Castellana.

La situació farà un nou tomb amb la resposta que Ayuso doni a Pedro Sánchez, però les restriccions aixecades per la interlocutòria judicial es tornaran a implantar per una via o una altra.

Crida a la responsabilitat

Fernando Simón, el portaveu tècnic del Govern en la pandèmia, va apel·lar a la responsabilitat dels madrilenys perquè que no marxin de pont. «Les restriccions de mobilitat s’estableixen perquè les persones de territoris amb més incidència no estenguin els contagis als territoris que en tenen menys i a Madrid aquesta continua sent molt alta, de les més altes d’Europa», va advertir.

Ayuso havia proclamat en la seva declaració que les mesures posades en marxa pel seu Executiu fa unes setmanes estaven donant fruits i «per això l’índex de contagi de Madrid capital està ja en 465, per sota de l’ordre del mateix Govern, i en 507 de mitjana a la comunitat».

Notícies relacionades

Sense entrar en una nova guerra de xifres, Simón va deixar clar que les dades d’incidència dels dies més recents no són fiables, degut als retards en les notificacions i que en les dades de fa una setmana es detecta una certa estabilització dels contagis, però no la caiguda brusca que proclama el Govern autonòmic.

Díaz Ayuso va anunciar en la seva declaració institucional que retirarà les mesures cautelars presentades a l’Audiència Nacional contra l’ordre suspesa parcialment «per evitar encara més confusió als ciutadans». Tot un detall.