CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Coronavirus Catalunya viu una «estabilitat perillosa» de la pandèmia

Salut informa d'un «petit descens», però adverteix que «encara hi ha molts contagis diaris»

zentauroepp54263060 coronavirus barcelona200804103252

zentauroepp54263060 coronavirus barcelona200804103252 / ALBERT GEA

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La situació de la pandèmia de coronavirus a Catalunya està «estabilitzada» i, de fet, «sembla que hi comença a haver un petit descens» dels contagis, segons ha informat el secretari de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat), Josep Maria Argimon. Aquest dijous Catalunya ha registrat 1.486 nous contagis i sis morts per Covid-19, tal com ha informat la Conselleria de Salut. «Estabilitat perillosa», ha precisat juntament amb Argimon el coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz. «No podem relaxar-nos, encara hi ha molts contagis diaris».

Segons Argimon, aquesta «estabilitat» respon all fet que Catalunya porta quatre dies amb les xifres a la baixa. La taxa de reproducció del virus en territori català, això és, el nombre de persones a qui contagia un positiu, és d’1. «Hem d’aconseguir que baixi d’1», ha demanat Argimon. Quan és així, es considera que l’epidèmia està remetent.

Barcelona i la seva àrea metropolitana (on hi ha l’Hospitalet de Llobregat), que juntament amb Lleida va ser aquest estiu la zona més castigada per la pandèmia, està en una situació «similar» a la general de Catalunya. Ara com ara, preocupa més Tarragona, la província que sí que està veient créixer els contagis. «Tarragona ciutat comença a anar a cap amunt», ha informat el secretari de l’Aspcat. Per la seva banda, Lleida, encara molt marcada pel càstig del virus patit a la comarca del Segrià, torna a la baixa després d’experimentar un «petit repunt».

Pressió assistencial

Notícies relacionades

Com ha explicat Mendioroz, les mesures preses a Lleida i el Segrià van evitar nous contagis, però no la pressió a l’Hospital Arnau de Vilanova, que encara avui «segueix amb molts llits ocupats per coronavirus». No obstant, a nivell de tot Catalunya, la pressió és «baixa» als hospitals, segons Argimon, tot i que no així a l’atenció primària. «Un 7% de l’equip de la primària està treballant a les residències d’avis», ha indicat l’epidemiòleg.

A més, Mendioroz ha defensat la seguretat del transport públic, on no s’ha detectat un augment considerable dels contagis. «No és un lloc que ens preocupi especialment. Agafo el metro cada dia i és un dels llocs més segurs», ha dit, tot i que ha cridat a evitar les aglomeracions.