DADES A CATALUNYA

El Govern prorrogarà el tancament dels locals d'oci nocturn 15 dies més

Salut demana que els joves se sotmetin a proves de cribratge PCR

zentauroepp54248101 barcelona  26 07 2020   una patrulla de la guardia urbana de200806200010

zentauroepp54248101 barcelona 26 07 2020 una patrulla de la guardia urbana de200806200010 / Quique Garcia

2
Es llegeix en minuts
Carmen Jané

La Generalitat prorrogarà el tancament dels locals d’oci nocturn uns altres 15 dies per intentar frenar els nous contagis per Covid-19, i que s’acabava diumenge que. La mesura, que ha provocat nombroses queixes i una demanda judicial del sector, serà a proposta de Salut Pública, segons ha anunciat el responsable del departament, Josep Maria Argimon. 

El Govern preveu mantenir el tancament, replicat fins i tot als tribunals, on la Conselleria de Justícia té previst presentar un recurs a la petició de suspensió de l’ordre interposada pels empresaris dels bars nocturns, discoteques i sales de ball. 

El manteniment del tancament serà, no obstant, l’única mesura «punitiva» que ha proposat, segons Argimon, que insisteix una vegada i una altra en la importància de l’autoresponsabilitat individual per prevenir l’extensió del coronavirus. «La vacuna és mascareta, rentar-se les mans i distància social», insisteix. «Ningú vol limitar més la mobilitat, i no ho farem, però demanem autoresponsabilitat».

Barcelona ciutat, estable

Les dades d’incidència a Catalunya en les últimes setmanes són «estables, i fins i tot a la baixa», va dir, tot i que demana no confiar-se i mantenir les proteccions. Segons les seves dades, la taxa de contagis a Barcelona ciutat es manté estable, el risc de rebrot baixa a Lleida i a l’àrea metropolitana sud, però puja a l’àrea metropolitana nord i el Vallès, i per franges d’edat, es manté a l’alça entre els menors de 15 anys tot i que comença a remetre lleugerament entre els de 15 a 44 anys. La mitjana dels nous pacients es manté al voltant dels 37 anys.

A tot Catalunya, la xifra del nombre de persones que poden infectar-ne d’altres està ara en l’1. La majoria de les proves PCR a l’assistència primària s’estan fent a contactes de persones infectades. A Barcelona, va dir, són tres de cada quatre. «Si has tingut reunions sense mascareta i hi ha hagut casos, millor que vagis a fer-te la prova», ha demanat Jacobo Mendioroz, coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19.

El secretari de Salut Pública ha demanat que els ciutadans que marxin de vacances mantinguin les mesures com si estiguessin al seu lloc de residència. I ha incidit especialment en la necessitat d’acotar les reunions. «Deu persones és un número alt. Seria preferible que fossin cinc i que no siguin sempre diferents. Cal actuar amb responsabilitat», va afirmar.

Proves als joves

Notícies relacionades

Salut també vol que sigui la població més jove els que se sotmetin als cribratges amb proves PCR i fa una crida en aquest sentit, sobretot després de l’experiència a Sabadell, on ha sigut la població més gran els que s’han llançat a fer-se el testatge general. 

Argimon va anunciar també noves operacions de testatge massiu en altres poblacions concretes durant les pròximes setmanes. Aquest divendres arrenca a Terrassa i a Torregrossa (Lleida), una població de prop de 2.000 habitants on s’ha registrat un brot entre els joves. El temor continua sent la reobertura del curs escolar, i ben aviat s’anunciarà el protocol sanitari, tot i que ja s’ha avançat que cada escola tindrà assignada una infermera d’atenció primària per a consultes i derivacions.