Festes a Irun i Vitòria

El País Basc incrementarà les mesures de prevenció si segueixen les aglomeracions

La consellera de Salut, Nekane Murga, demana als ciutadans «evitar tenir contactes i proximitat amb persones que no es coneixen i en festes als carrers i platges»

Euskadi registra 3 morts, i 6 positius en Covid per PCR i 50 per test, i es fa seguiment a 566 contactes

GRAF003. VITORIA, 30/06/2020.- Varios aficionados del Baskonia celebran la victoria del conjunto en la final de la liga Endesa, este martes en Vitoria. El Kirolbet Baskonia se proclamó este martes campeón de la Liga Endesa tras imponerse, en la final disputada a puerta cerrada en el pabellón de La Fuente de San Luis de Valencia, al Barcelona por 67-69 gracias a una canasta a tres segundos del final del argentino Luca Vildoza. EFE/JON RODRIGUEZ BILBAO

GRAF003. VITORIA, 30/06/2020.- Varios aficionados del Baskonia celebran la victoria del conjunto en la final de la liga Endesa, este martes en Vitoria. El Kirolbet Baskonia se proclamó este martes campeón de la Liga Endesa tras imponerse, en la final disputada a puerta cerrada en el pabellón de La Fuente de San Luis de Valencia, al Barcelona por 67-69 gracias a una canasta a tres segundos del final del argentino Luca Vildoza. EFE/JON RODRIGUEZ BILBAO / JON RODRIGUEZ BILBAO (EFE)

4
Es llegeix en minuts
Europa Press

La consellera de Salut del Govern Basc, Nekane Murga, ha considerat «preocupants» les aglomeracions que s’han vist en els últims dies en algunes localitats basques amb motiu de festes o celebracions, i, tot i que ha assegurat que es tracta d’accions «puntuals» que «els ciutadans rebutgen», ha reconegut que es plantegen incrementar les mesures de prevenció si es mantenen i es generalitzen aquestes concentracions de persones.

En una roda de premsa a Vitòria, la consellera de Salut ha actualitzat les dades de la incidència de la Covid-19 a Euskadi, on s’han detectat 6 nous casos positius en Covid-19 en proves PCR i 50 contagis per tests ràpids aquest dimecres passat, en una jornada en què s’ha registrat la mort de tres persones positives en coronavirus.

Casos a Irun i Vitòria

Nekane Murga ha considerat «preocupants» les aglomeracions de persones que s’han vist en els últims dies en localitats com Irun o Vitòria, i ha dit que «situacions de risc, de contacte i de proximitat és una cosa que ens preocupa molt». Segons ha advertit, aquest tipus d’aglomeracions tenen «més risc» que una reunió familiar, perquè «la clau actual per poder identificar un focus precoçment i parar-lo és que es puguin identificar precoçment les persones en risc de contagi».

En aquest sentit, ha indicat que quan els contagis són dins de l’entorn social o familiar pròxim, «una persona és capaç de dir immediatament quan és identificada positiva amb quines persones ha tingut contacte estret», cosa que no passa en una situació d’aglomeració social però sense relació estreta entre les persones, quan «la traçabilitat és complicada».

Per això, ha demanat a la ciutadania que «tingui clar que ha d’evitar tenir contactes i proximitat amb persones que no coneix i en ambients de celebració al carrer o en una platja».

Barreres mecàniques i campanyes d’informació

Murga ha assegurat que si aquestes aglomeracions es mantenen o es generalitzen «s’aniran incrementant les mesures de prevenció, igual que realitzem en qualsevol situació de risc». Així, ha dit que hi ha «diferents possibilitats d’actuacions», com pot ser la col·locació de barreres mecàniques, més campanyes informatives o «possibles intervencions en transport públic o sobre horaris». «És una cosa que hem d’anar valorant i treballant en cada situació», ha remarcat.

La consellera ha indicat que, des de l’inici de la pandèmia, Osakidetza i el Govern Basc treballen davant la Covid en col·laboració amb totes les institucions, inclosos els ajuntaments, «que sabem que estan tan preocupats com nosaltres i que també incorporen mesures, i així continuem treballant».

Segons ha afirmat, «les imatges que s’han viscut aquests dies són puntuals, en moments i zones, i el conjunt de la ciutadania les rebutja». «I això és l’important, que el conjunt de la ciutadania ho rebutgi i no participi en aquestes suposades festes, per això anem pel bon camí», ha considerat.

Murga ha assenyalat que, a part d’apel·lar a la ciutadania, «des del primer moment s’han rebutjat des de totes les institucions, i totes tenen les seves mesures i van valorant els riscos i actuacions».

Focus controlats

Pel que fa als focus, la consellera de Salut ha indicat que, en aquest moment, els de Biscaia i Àlaba estan «totalment estabilitzats i controlats», i, en el cas del d’Orio, està «totalment controlat i hi ha absència de casos en els últims dies en aquesta localitat, i els casos que s’estan detectant en altres zones de Guipúscoa no tenen relació amb aquest focus».

Al llarg d’aquest dimecres passat es van realitzar un total de 4.183 proves (3.580 PCR i 603 tests ràpids). D’aquesta manera, Euskadi suma un total de 295.884 PCR i 131.517 tests ràpids efectuats fins al moment.

Els nous positius confirmats al llarg de dimecres per PCR, prova que detecta si una persona conté el virus i està malalta en aquell moment, són 6, davant els 15 de la jornada anterior. D’aquests casos, un es va detectar a Àlaba, quatre a Biscaia i un a Guipúscoa.

D’altra banda, en les últimes 24 hores s’han detectat 50 casos per test ràpid, prova que mesura la immunitat adquirida o els anticossos generats per una persona i poden indicar una infecció passada. La jornada anterior només es van detectar 34 casos.

Amb aquestes noves dades, Euskadi acumula, fins al moment, 13.758 casos positius detectats mitjançant PCR (3.354 a Àlaba, 7.916 a Biscaia i 2.320 a Guipúscoa, a més de 168 casos de persones no residents a la comunitat autònoma). A aquests, s’hi sumen els 7.303 casos detectats mitjançant tests serològics, de manera que el total de persones contagiades des de l’inici de la pandèmia és de 21.061.

A més, ahir es van registrar 29 persones més lliures de Covid, és a dir, amb PCR negatiu després d’haver contret dies enrere la malaltia, mentre que tres persones van rebre l’alta hospitalària.

Notícies relacionades

Així mateix, en les últimes 24 hores s’han produït tres noves morts de persones que havien tingut una PCR positiva en els últims 60 dies, i els morts s’eleven a 1.618 des de l’inici de la pandèmia.

Curats

El 86,3% dels pacients s’han curat o han sigut donats d’alta, col·lectiu que es xifra en 18.173 persones, després de sumar-ne 32 més en l’última jornada, segons l’últim informe del Departament de Salut.