12 jul 2020

Anar al contingut

CRISI DEL CORONAVIRUS

Confirmats 54 casos importats a Espanya abans d'obrir les fronteres

Sanitat preveu que els viatgers passin un triple control de temperatura, visual i documental

Efe

Confirmats 54 casos importats a Espanya abans d'obrir les fronteres

J J Guillen

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha xifrat aquest dimarts en 54 els casos positius de coronavirus importats detectats a Espanya des del 22 i fins al 28 de juny.

Illa ha ofert aquestes dades en el ple del Senat en una resposta a la parlamentària del PNB Almudena Otaola, que ha mostrat la seva preocupació per les mesures de control sanitari que puguin adoptar-se a les fronteres i que han de garantir la protecció dels drets humans.

Durant la seva resposta, el titular de Sanitat s’ha referit a la decisió de la Unió Europea d’obrir a partir de demà les fronteres a 14 països considerats «segurs». La inclusió de la Xina dependrà de si atorga reciprocitat als ciutadans europeus. Es tracta d’Austràlia, Algèria, el Canadà, Corea del Sud, Geòrgia, el Japó, el Marroc, Montenegro, Nova Zelanda, Sèrbia, Tailàndia, Tunísia, l’Uruguai i Rwanda.

Illa ha explicat que són països amb una incidència del virus de 16 per cada 100.000 habitants, que és la mitjana dels països comunitaris.

Llista en revisió

La llista es revisarà cada 15 dies i, en el cas d’Espanya, la decisió entrarà en vigor el 2 o el 3 de juliol una vegada es publiqui l’ordre corresponent. Mentrestant, es prorrogarà l’actual prohibició.

Com passa ara, els viatgers d’aquests 15 països que arribin a Espanya hauran de passar tres filtres de seguretat: omplir un document en el qual declarin si han passat el coronavirus i on localitzar-los, un control de temperatura i una inspecció visual.

Si algun visitant no supera algun d’aquests controls, el viatger passarà a ser atès per un metge de Sanitat Exterior, que, segons el diagnòstic, podrà derivar el pacient al servei sanitari espanyol.