CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

¿Què és la dexametasona? ¿Per a què serveix contra el coronavirus?

Aquest fàrmac, eficaç en pacients greus amb Covid-19, existeix des de la dècada dels 60

És un corticoide molt potent que s'utilitza com a antiinflamatori i en alguns pacients oncològics

undefined53782960 graf2191  santiago de compostela  17 06 2020   un farmac uti200617182044

undefined53782960 graf2191 santiago de compostela 17 06 2020 un farmac uti200617182044 / XOAN REY

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha acollit aquest dimecres amb «satisfacció» els resultats dels assajos clínics inicials del Regne Unit que mostren que la dexametasona pot salvar la vida dels pacients que estan greument malalts amb Covid-19.

Tal com ha recordat l’organisme de les Nacions Unides, s’ha observat que el tractament redueix aproximadament un terç la mortalitat en pacients amb ventiladors i en un cinquè en aquells que només necessiten oxigen.

«Aquest és el primer tractament que ha demostrat que redueix la mortalitat en pacients amb Covid-19 que requereixen oxigen o assistència respiratòria. Aquesta és una gran notícia i felicito el Govern del Regne Unit, la Universitat d’Oxford i els nombrosos hospitals i pacients que han contribuït a aquest avenç científic que salva vides», ha dit el director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

A continuació, unes claus per conèixer millor aquest fàrmac que existeix des de la dècada dels 60, aproximadament.

1. ¿Què és la dexametasona?

La dexametasona no és un medicament acabat de descobrir, al contrari: existeix des de fa 60 anys més o menys. Sempre s’ha utilitzat com un antiinflamatori, però posteriorment el seu ús s’ha anat estenent a altres indicacions. La dexametasona és un dels corticoides més potents. 

«El nostre organisme és capaç de segregar una hormona anomenada cortisol –principal representant del grup dels corticoides– a través de la glàndula suprarenal. La dexametasona és un corticoide, però amb una potència moltíssim més elevada que el cortisol. Es tracta d’una substància desenvolupada farmacològicament», explica a EL PERIÓDICO Santi Grau, cap del Servei de Farmàcia de l’Hospital del Mar de Barcelona.

2. ¿Per a què s’utilitza habitualment?

Com explica Grau, la dexametasona té diversos usos. «El seu ús principal és com a antiinflamatori, d’aplicació sistèmica –per via oral o intravenosa– o tòpica –en pomades que s’apliquen a la pell; per exemple, en èczemes–», diu aquest expert. Aquest fàrmac disminueix la resposta immunològica del pacient quan el seu sistema immune s’activa per la presència d’algun antigen (o substància que s’introdueix en l’organisme).

«Per exemple, en dosis altes s’utilitza en determinades meningitis bacterianes. I per via venosa s’utilitza com a antiemètic –ja que evita els vòmits–, juntament amb altres fàrmacs, en pacients oncològics que reben determinades quimioteràpiques», precisa Grau. La dexametasona no és una substància anticancerígena, sinó que està únicament indicada per a alguns pacients amb càncer que vomiten a causa del tractament que estan prenent.

3. ¿Com es pren?

Per via oral, intravenosa i tòpica.

4. ¿Té contraindicacions?

Com adverteix el cap del Servei de Farmàcia de l’Hospital del Mar, els corticoides tenen més efectes adversos com més s’augmenta la dosi d’aquests. «La dexametasona és un corticoide molt potent i, per tant, no està exempta d’efectes adversos, que solen ser alteracions de la glucèmia [la qual marca la presència de sucre a la sang] i acumulació de greix en extremitats com la cara i el coll», diu. Així, els pacients diabètics són els que han d’anar més amb compte. «Però en general, la tolerabilitat no és dolenta», precisa Grau. Això sí, la dexametasona s’ha de prendre sempre sota prescripció mèdica.

5. ¿Per a què serveix contra el coronavirus?

Grau es mostra cautelós referent a això, doncs el seu ús en la Covid-19 és «discutit» i ell advoca per esperar als resultats finals de l’estudi. «En la Covid-19 hi ha un moment en què els pacients crítics pateixen una síndrome de resposta inflamatòria sistèmica. S’ha vist el benefici de la dexametasona en pacients greus que reben oxigen-teràpia. Quan el malalt té aquesta complicació, se li aplica aquest fàrmac que baixa la hiperresposta immunitària aguda, coneguda també com a síndrome aguda de resposta inflamatòria sistèmica», explica.

6. ¿Quin és el seu nom comercial?

Notícies relacionades

«Dexametasona, igual que el del principi actiu. I sol anar acompanyat del nom del laboratori que el distribueix», respon Grau.

7. ¿I el seu preu?

És molt barat. Costa al voltant de 2 euros cada ampolla de 4 mil·ligrams.