l'inici de la pandèmia

Europa va prendre al febrer mesures conformes al risc, segons l'OMS

María Neira, directora de Salut Pública de l'organisme, assegura que els països europeus van subestimar la capacitat del brot del virus

zentauroepp53263898 uci valencia miguel200429091505

zentauroepp53263898 uci valencia miguel200429091505 / Miguel Lorenzo

1
Es llegeix en minuts

La directora de Salut Pública de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), María Neira, ha defensat que al començament de la pandèmia del coronavirus, els països europeus van prendre mesures conformes al risc moderat que hi havia, si bé ha reconegut que es va subestimar la capacitat del brot del virus.

En una entrevista al Canal 24 hores de TVE, Neira ha indicat que els països europeus «van subestimar» la capacitat dels sistemes sanitaris per fer front a un brot massiu d’una malaltia infecciosa, com el produït per la Covid-19. «L’OMS va declarar el 30 de gener l’alerta màxima mundial quan fora de la Xina hi havia 80 casos i no s’havia registrat cap mort. Això va donar prou temps per a una preparació que, al principi, era de mesures de contenció i adaptada a les realitats europees, si bé posteriorment al març es va produir la terrible explosió de casos i va demostrar que també a Europa el virus podia tenir aquesta capacitat epidèmica com havia tingut a l’Àsia», ha dit Neira.

La vacuna

Notícies relacionades

Així mateix, i respecte als avenços en la vacuna contra el nou coronavirus i el temps que tardaria l’OMS a autoritzar-la, l’experta ha recordat que tots els mecanismes d’acceleració ja estan en marxa i que, fins i tot, es van recollir fons per poder-ho fer i hi ha «voluntat política».

«Hi ha un impuls que mai s’havia donat per al desenvolupament d’una vacuna», ha recalcat l’experta de l’OMS, per assenyalar que aquest mecanisme també garanteix que no només els països rics poden tenir accés a la vacuna. «Estem davant una carrera, un desenvolupament d’una vacuna, que és evident que hi ha interessos econòmics molt importants que es respectaran, però que s’han creat alguns mecanismes que actuaran de tallafocs per evitar que només es pugui vendre als països rics», ha conclòs.

Temes:

OMS Coronavirus