SEGONS UN ESTUDI BRITÀNIC

El virus de la Covid-19 no ha mutat en diferents tipus

Científics de la Universitat de Glasgow han demostrat que les variants detectades no tenen cap efecte en la biologia del virus o en l'agressivitat de la malaltia

Fins ara, la base de dades ha catalogat 7.237 mutacions en la pandèmia, una taxa d'evolució relativament baixa per a un virus d'ARN

53332169 60

53332169 60 / VALERIE MACON (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Una anàlisi del Centre d’Investigació de Virus de la Universitat de Glasgow (Regne Unit) ha proporcionat proves que el SARS-CoV-2, el virus que causa la Covid-19, no ha mutat en diferents tipus.

Investigacions recents han suggerit que en l’actualitat circula més d’un tipus de SARS-CoV-2 en la pandèmia, amb la qual cosa és una soca més agressiva i causa una malaltia més greu que l’altra. Ara, mitjançant l’anàlisi de les mostres de virus del SARS-CoV-2 de la pandèmia, els científics han pogut demostrar que actualment només circula un tipus de virus.

Els virus, inclòs el que causa la Covid-19, acumulen naturalment mutacions o canvis en la seva seqüència genètica a mesura que es propaguen per les poblacions. No obstant, la majoria d’aquests canvis no tindran cap efecte en la biologia del virus o en l’agressivitat de la malaltia que causen.

A principis d’aquest any, es va informar que els científics havien trobat dues o tres soques de SARS-CoV-2 circulant en la població, evidenciades per certes mutacions que s’havien detectat. No obstant, gràcies a les àmplies anàlisis dels genomes dels virus, els científics han demostrat que és improbable que aquestes mutacions detectades tinguin alguna importància funcional i, el que és important, no representen diferents tipus de virus.

Catalogades 7.237 mutacions

Els investigadors van rastrejar els reemplaçaments, insercions i eliminacions d’aminoàcids del SARS-CoV-2, que s’han observat en mostres de la pandèmia. Fins ara, la base de dades ha catalogat 7.237 mutacions en la pandèmia. Si bé això pot semblar un gran canvi, els científics confirmen que es tracta d’una taxa d’evolució relativament baixa per a un virus d’ARN, i esperen que es continuïn acumulant més mutacions a mesura que continuï la pandèmia.

Notícies relacionades

De mitjana, s’esperaria que la majoria de les mutacions observades no tinguessin cap conseqüència, o una de mínima, per a la biologia del virus. No obstant, el seguiment d’aquests canvis pot ajudar els científics a comprendre millor la pandèmia de virus i com s’està propagant la Covid-19 a la comunitat.

«A l’analitzar l’àmplia variació de la seqüència genètica present en els genomes del virus del SARS-CoV-2, l’anàlisi evolutiva mostra per què són infundades aquestes afirmacions que actualment circulen múltiples tipus del virus. És important que la gent no es preocupi per les mutacions dels virus, són normals i esperades quan un virus passa a través d’una població. No obstant, aquestes mutacions poden ser útils, ja que ens permeten rastrejar la història de la transmissió i entendre el patró històric de la propagació global», explica Oscar MacLean, líder de l’estudi, que s’ha publicat a la revista ‘Virus Evolution’.

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions