FUNDACIÓ JOSEP CARRERAS
Esteller: «Cal pensar en el pròxim virus d'aquí quatre o cinc anys»
L'investigador suggereix que es pot utilitzar immunoteràpia contra el coronavirus del Covid-19

undefined43459055 barcelona 23 05 2018 sociedad acto de manel esteller y anton200417123009 /
El director de l’Institut d’Investigació Josep Carreras, Manel Esteller, ha afirmat que és important investigar el coronavirus, però que alhora «cal pensar en el pròxim virus, d’aquí quatre o cinc anys». El també catedràtic de genètica de la Universitat de Barcelona (UB) investiga si existeix predisposició genètica a patir-lo o que sigui més greu.
«Estic segur que ara ja hi ha un noi o una noia en un institut del món que serà potser el pròxim científic que s’involucrarà en la pròxima pandèmia, d’aquí quatre o cinc anys, però per a això aquesta persona ha de tenir els mitjans per poder estudiar i que els laboratoris puguin investigar», ha assegurat Esteller en declaracions a Catalunya Ràdio. «La investigació serà la que ens traurà d’aquest tipus de crisis sanitàries».
El també catedràtic de Genètica de la Universitat de Barcelona (UB) ha fet una crida tant a les administracions públiques com als inversors privats perquè dediquin més dotacions econòmiques a la investigació: «L’esforç públic i privat combinat és important per resoldre problemes de salut».
Esteller ha remarcat que, a part de la investigació, és fonamental la prevenció i també mesures d’higiene, perquè, ha dit, la millor malaltia és la que no apareix, i per això cal evitar mercats d’animals vius amb proximitat humana. I ha negat que el coronavirus tingués l’origen en un laboratori: «Les dades científiques diuen que és altament improbable».
Predisposició genètica
Esteller ha informat que una de les investigacions en què està immers és veure si hi ha marques o canvis de seqüència al material genètic que fan que una perona sigui més o menys sensible o propensa a tenir la infecció. Aquests factors de predisposició i sensibilitat del virus s’investiguen utilitzant eines genòmiques i també molta bioinformàtica, així com ajudant els experts que estan efectuant diagnòstics i tractaments aportant tècniques complementàries a les existents.
També ha declarat que estan investigant la destrucció del virus en superfícies sòlides, cosa que permetria esterilitzar les mascaretes i reciclar-les per a la seva reutilització.
Proposta d’immunoteràpia
Notícies relacionadesHa avançat, alhora, que des de la Fundació Josep Carreras volen impulsar una campanya per analitzar la relació entre la Covid-19, la leucèmia, el limfoma i la immunoteràpia: «¿I si utilitzem fàrmacs d’immunoteràpia per al coronavirus?».
Ha volgut agrair també la «generositat de molts investigadors de molts camps que estan intentant ajudar en l’àrea d’investigació del coronavirus», i ha afirmat que desitja que l’any que ve hi hagi una vacuna o vacunes, però ha admès que no té aquesta certesa.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Sessió de control Illa esquiva l’«ordinalitat» però garanteix que complirà «tot el pactat» amb ERC sobre el finançament català
- Avenç científic La recerca d’un tractament per a una nena amb un càncer agressiu obre una bretxa d’esperança davant una malaltia minoritària
- Infraestructures La Zona Franca invertirà 40 milions en la seu de Salut Pública de BCN
- Transports El Govern facilita la venda de Talgo a Sidenor amb l’entrada de la SEPI
- Junta general Inditex obrirà botigues a l’Iraq i inverteix en l’‘start-up’ Theker Robotics