1.500 persones aïllades

Grècia posa en quarantena un segon camp de refugiats després d'un cas de coronavirus

L'afectat va ser traslladat a l'hospital mentre el personal sanitari començava a revisar tots els residents i la policia aïllava la zona

jdomenech53031008 02 04 2020 02 april 2020  greece  ritsona  police officers w200405092303

jdomenech53031008 02 04 2020 02 april 2020 greece ritsona police officers w200405092303 / Angelos Tzortzinis dpa

2
Es llegeix en minuts

El Govern grec ha confirmat que un segon camp de refugiats s’ha posat en quarantena després de constatar un positiu per coronavirus, segons ha informat aquest diumenge el Ministeri d’Immigració.

La zona afectada és el camp de Malakassa, un antic terreny militar situat a uns 40 quilòmetres al nord d’Atenes, on viuen més d’un miler de persones en envelats, entre migrants i peticionàries d’asil. Aquesta setmana, i per un altre cas de contagi, les autoritats havien decidit aïllar el camp de Ritsona.

El ministeri va informar en un comunicat que el pacient és un afganès de 53 anys que viu en una «caseta» del camp amb la seva família. L’home patia una malaltia subjacent i dissabte es va presentar davant dels responsables del camp amb símptomes de tenir la malaltia causada pel coronavirus.

1.500 habitants

Un equip mèdic de l’Organització Nacional de Salut Pública (EODY) va atendre l’afectat i va decidir traslladar-lo a un hospital d’Atenes, on es va confirmar el contagi. Les autoritats sanitàries, alhora, van examinar la seva família i les persones amb qui va poder tenir contacte. El reconeixement s’estendrà a tots els habitants del camp, unes 1.500 persones repartides en diversos sectors, segons va assegurar el Ministeri. Entre elles hi ha 450 que van arribar a Grècia després de l’1 de març, en plena tensió amb Turquia, i a qui se’ls ha prohibit sol·licitar asil, per la qual cosa es troben separades de la resta.

Durant les dues setmanes que durarà la quarantena queda estrictament prohibida tota entrada o sortida al lloc, una situació que vigilarà un fort dispositiu policial, va assenyalar aquest comunicat. El govern ha reforçat la presència de personal sanitari.

Dijous el Govern va posar en quarantena les 2.700 persones que viuen al camp de Ritsona, a 75 quilòmetres d’Atenes, després de la detecció del virus en més d’una vintena de persones.

Temor per Lesbos

El gran temor de les organitzacions humanitàries és que la pandèmia arribi fins als camps plens de gom a gom de les illes del mar Egeu, com el de Mória (illa de Lesbos), on hi ha més de 20.000 persones en pèssimes condicions de salubritat, amb una aixeta per a cada 1.300 persones i un bany per a cada 200, segons ha constatat Metges sense Fronteras.

Si hi hagués un brot de Covid-19 a Mória, els hospitals locals se saturarien molt fàcilment. A Lesbos amb prou feines hi ha 6 llits d’uci.

Les autoritats gregues també han posat en quarantena un total de 119 passatgers i tripulants al ferri ‘Eleftherios Venizelos’, atracat al Pireu, després de registrar positiu per coronavirus.

Notícies relacionades

Així mateix, dissabte els inspectors de salut van visitar l’illa Tzia per avaluar els 190 migrants que estan en quarantena des que es va registrar un positiu entre els nàufrags d’un barco de contraban turc que va arribar a l’illa el 16 de març, informa el diari ‘Kathimerini’ en la seva edició digital.

El país ja registra 1.673 casos de coronavirus. El nombre de morts està en 68.