CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Ictus o infarts al 112; contagis de coronavirus al 061

Els qui intenten contactar sense èxit amb Salut Respon han de trucar al seu centre d'atenció primària (CAP)

Salut demana a la població responsabilitat perquè la demanda assistencial s'està doblant

8

8 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Si vostè pateix un ictus, un infart, un accident o qualsevol altra situació que suposi un «risc vital», ha de trucar al 112. Si al contrari sospita que té el coronavirus o vol fer cap altra consulta sanitària important, truqui al 061. I si té dubtes sobre aquesta pandèmia, sisplau, no truqui per telèfon: faci ús d’altres eines, com Canal Salut. Aquest divendres el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, ha demanat responsabilitat a la ciutadania perquè no es col·lapsi el sistema. En paraules de Comella, fa «setmanes» que el sistema sanitari català es prepara perquè es «dobli» la «demanda assistencial» de Catalunya en les «pròximes hores». Per això també ha demanat que només s’acudeixi als centres d’atenció primària (CAP) si la situació és «urgent o greu». 

El 061 Salut Respon (gratuït, durant aquesta crisi sanitària) ha passat de 5.000 trucades al dia a 25.000, cosa que ha provocat que el servei es col·lapsi i no s’estigui podent atendre totes les trucades. Per això les autoritats demanen fer un ús responsable dels serveis d’atenció. ¿Què ha de fer l’usuari que necessiti contactar amb el 061 però no obtingui resposta? «Intentar contactar amb el seu CAP», ha dit Comella, que ha afegit que el 061 ha incrementat «per quatre» la plantilla per «ampliar la capacitat de resposta». 

Notícies relacionades

A partir de la setmana que ve, els pacients que tinguin programades consultes o intervencions quirúrgiques no urgents rebran una trucada que els informarà que queden ajornades. A més d’aquesta mesura, el CatSalut n’ha aprovat d’altres (que duraran entre 6 i 10 setmanes), com el foment de l’atenció no presencial, la limitació de les visites a les persones ingressades en centres o la reorganització d’equips assistencials. Com ha explicat la directora assistencial del CatSalut, Xènia Acebes, Salut allargarà els «intervals de vigència de la medicació» dels malalts crònics perquè no hagin d’anar al CAP o a les farmàcies a renovar-los.

Catalunya posarà a disposició de la població els recursos de la sanitat privada per fer front a la pandèmia de coronavirus que viu el territori, on ja hi ha 509 persones infectades (36 de les quals estan greus) i sis morts. «Estem en una molt bona sintonia amb l’àmbit privat i hi estem parlant. Hi haurà segur col·laboració públicoprivada en aquesta crisi», ha afirmat Comella. No obstant, encara no s’ha tancat cap acord. A més, una altra de les mesures que hi ha sobre la taula és utilitzar els quiròfans com a llits d’uci.