CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

El coronavirus també obliga a aïllar treballadors del Parc Taulí de Sabadell

Un cas confirmat de Covid-19 a la direcció de l'hospital posa en quarantena 20 treballadors més

Els contagis pel virus a tot Catalunya pugen a 78 al llarg d'aquest cap de setmana

zentauroepp35510329 sabadell 13 09 2016  sociedad   hospital parc taul  donde ha200308192627

zentauroepp35510329 sabadell 13 09 2016 sociedad hospital parc taul donde ha200308192627 / ALVARO MONGE

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Un treballador de la direcció de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell (Barcelona) està en aïllament domiciliari per haver donat positiu per coronavirus després d’haver viatjat a una zona de risc. Atès que els símptomes del malalt són «lleus», confirmen fonts del centre, el pacient està en quarantena a casa seva, i no a l’hospital. Paral·lelament, segons ha informat la Conselleria de Salut en un comunicat, Catalunya ha registrat 29 casos nous de coronavirus aquest cap de setmana, per la qual cosa el total de contagis puja ja a 78. Els 29 casos nous són malalts lleus, excepte cinc d’ells, que estan «greus».

Aquest treballador de la direcció del Parc Taulí el primer cas de SARS-CoV-2 (el nom científic d’aquest virus d’origen xinès) en aquest centre. Va ser confirmat divendres. Fonts de l’hospital expliquen que es tracta d’un treballador que no té contacte amb els pacients, per la qual cosa aquests no s’han vist afectats. Fonts de l'Taulí expliquen que aquest diumenge 8 de març, un dels 28 professionals que va ser aïllat després de l'activació del protocol també va donar positiu, de manera que el centre de Sabadell ja suma dos casos de coronavirus, tots dos amb símptomes lleus.

Des de l'hospital de Sabadell expliquen que, després de confirmar que hi havia una segona persona infectada, es va tornar a aplicar protocol i es va aïllar a 19 persones més. En total, 47 professionals mèdics romanen aïllats en les seves respectives cases.

La UAB va suspendre divendres les pràctiques clíniques en hospitals com el Parc Taulí

Salut Pública de Catalunya ha activat els protocols davant d’un cas de coronavirus i ha trucat a totes les persones que han tingut contacte amb ell. Com a conseqüència, hi ha 20 professionals més de l’hospital que estan en aïllament domiciliari durant 14 dies, tot i que no són persones encomanades.

A més, divendres la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) va suspendre «temporalment» les pràctiques clíniques hospitalàries dels estudiants de la Facultat de Medicina fins a nou avís pel coronavirus. Un dels hospitals en els quals s’han suspès les pràctiques és el Parc Taulí.

La mesura es va prendre atesa la circumstància actual relacionada amb els contagis del virus i «amb la finalitat de facilitar l’activitat dels professionals sanitaris i preservar l’estat de salut dels malalts», ingressats tant als hospitals i en règim ambulatori com en els centres d’atenció primària (CAP).

Noranta sanitaris en quarantena a Can Ruti

Tota la comunitat sanitària és un col·lectiu susceptible d’encomanar-se de Covid-19 perquè són ells qui tracten amb els malalts i s’exposa a maniobres de risc. D’aquí la importància, reiteren els experts, de les mesures de protecció. És la mateixa protecció que ara el Ministeri de Sanitat recomana utilitzar als treballadors de les funeràries quan tracten amb persones mortes per aquest virus.

A tot Catalunya hi ha més de 500 persones en quarantena (són contactes de casos confirmats, no persones encomanades), de les quals més de 100 són professionals que treballen en hospitals, segons va informar fa uns dies el secretari de Salut Pública, Joan Guix. A la Xina, el 3% dels encomanats amb el virus és personal sanitari. El Ministeri de Sanitat donarà a conèixer aquesta setmana el percentatge de quants dels encomanats a Espanya són sanitaris, segons fonts consultades per aquest diari.

El Ministeri de Sanitat donarà a conèixer aquesta setmana quants dels encomanats a Espanya són sanitaris

l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti) de Badalona hi ha actualment uns 90 professionals sanitaris en aïllament per risc (no perquè estiguin encomanats). El centre badaloní va registrar recentment dos casos confirmats de Covid-19 en dos pacients, un dels quals va morir divendres (és l’anciana de 87 anys; de moment, l’única mort pel virus a Catalunya).

Notícies relacionades

Aquest diari també va informar ahir que dos tècnics d’emergències sanitàries de Barcelona estan en quarantena a casa seva, a Cerdanyola del Vallès (Barcelona), després de manipular una pacient encomanada: la noia de 29 anys que estava greu però estable a la uci.

La setmana passada, a més, es va confirmar que dos metges (un d’ells treballa a l’Hospital Clínic de Barcelona) s’havien encomanat de Covid-19. Això sí, va ser un contagi extern: la dona va agafar el virus a Munic (Alemanya) i posteriorment l’hi va encomanar a l’home, amb qui viu a Cerdanyola del Vallès. Així, com en el cas del Parc Taulí, la infecció no va ser resultat de manipular pacients.