NOVA EPIDÈMIA

Sanitat alerta els aeroports sobre el coronavirus a la Xina

La Xina ja té 17 contagiats pel patogen, que s'ha estès als EUA, Tailàndia, el Japó i Corea del Sud

L'OMS estudia declarar l'emergència internacional per la malaltia, que ha causat 17 morts

EKB26 YOKOHAMA (JAPÓN) 02.05.09.- Seis mujeres japonesas con máscaras observan un partido de tenis de mesa durante los Campeonatos del Mundo que se celebran en Yokohama, Japón, hoy sábado 02 de mayo. Después de las recomendaciones de la Organización Mundial de la Salud, los japoneses han comenzado a tomar precauciones contra la gripe A (H1N1) que tuvo su origen en México. EFE/Everett Kennedy Brown

EKB26 YOKOHAMA (JAPÓN) 02.05.09.- Seis mujeres japonesas con máscaras observan un partido de tenis de mesa durante los Campeonatos del Mundo que se celebran en Yokohama, Japón, hoy sábado 02 de mayo. Después de las recomendaciones de la Organización Mundial de la Salud, los japoneses han comenzado a tomar precauciones contra la gripe A (H1N1) que tuvo su origen en México. EFE/Everett Kennedy Brown / EVERETT KENNEDY BROWN (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Agencias

El Ministeri de Sanitat ha informat les autoritats aeroportuàries sobre la situació del nou coronavirus que té el seu origen a la Xina perquè «estiguin preparades en cas que sigui necessari activar el procediment d’actuació establert per als punts d’entrada».

Sobre això informa el Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) del Ministeri de Sanitat, en una actualització del seu últim informe, en el que torna a assenyalar que el risc d’introducció del virus al nostre país «en aquest moment, es considera molt baix», igual com l’impacte que suposaria per a la salut pública en cas de detectar-se un cas importat.

Aquest mateix dimecres, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha informat que mantindria una reunió de seguiment amb els responsables del CCAES per analitzar la situació del brot amb les últimes dades disponibles. A més, s’està elaborant un protocol d’actuació davant de l’aparició de possibles casos sospitosos a Espanya.

No obstant, Illa ha transmès aquest dimecres un missatge de tranquil·litat i ha assegurat: «Estem preparats per actuar davant de qualsevol eventualitat».

Sense vols directes

Sanitat recorda que Espanya no disposa d’aeroports amb vols directes a Wuhan, i aquesta ciutat no és una destinació turística freqüent, tot i que es preveu en les pròximes setmanes un increment de viatgers amb procedència i destinació a la Xina per les festivitats de l’Any Nou xinès.

A altres països d’Europa sí que hi ha vols directes amb aquesta ciutat xinesa: França, el Regne Unit i Itàlia.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha convocat per a aquest dimecres el Comitè d’Emergència del Reglament Sanitari Internacional amb l’objectiu de revisar l’estat de la situació als països afectats, valorar si el succés constitueix una emergència de salut pública d’importància internacional i la pertinència d’emetre recomanacions temporals.

Possible cas a Mèxic

El Govern de Mèxic estudia si un malalt detectat aquest dimarts amb una infecció respiratòria és el primer cas nacional del nou coronavirus originari de la Xina. El número de contagiats pel nou coronavirus ja supera els 444, dels quals nou han mort, tots ells a la província central xinesa de Hubei, on es troba Wuhan i on es van diagnosticar els primers casos a finals del 2019. 

Les autoritats de Hubei, localitat on va començar el brot de pneumònia causada per un nou coronavirus similar al de la síndrome respiratòria aguda i greu (SARS), han elevat aquest dimecres el nombre de morts per la malaltia a 17, informa la televisió estatal xinesa (CCTV).

El virus ja està present en almenys 13 províncies xineses, a més de les regions administratives especials de Hong Kong i Macau, que van confirmar aquest dimecres els seus primers casos, i a l’estranger de moment almenys s’han detectat 4 afectats a Tailàndia i un al Japó, Corea del Sud, Taiwan i els Estats Units.

Reunió de l’OMS

Aquest dimecres, un comitè d’emergència de l’Organització Mundial de la Salut (OMS, format per 16 experts en control de malalties epidèmiques, està estudiant si declara una emergència internacional pel brot de pneumònia de Wuhan al centre de la Xina.

La declaració d’emergència internacional només s’ha activat en cinc ocasions amb brots epidèmics d’altres malalties i comporta restriccions en els viatges al llocs focus del contagi, a més de recomanacions a tercers països per prevenir una expansió del brot.

Aquesta mena d’emergència es va declarar el 2009 amb la grip H1N1, el 2014 i el 2019 amb els brots d’ebola a l’Àfrica Occidental i a la República Democràtica del Congo, el 2014 per la pòlio i el 2016 pel virus zika.

Altres alertes

El nou coronavirus és similar a altres virus sorgits fa pocs anys, com el que provoca la síndrome respiratòria aguda greu (SARS) i la síndrome respiratòria de l’Orient Mitjà (MERS).

Notícies relacionades

En molts casos els símptomes són semblants als d’un refredat, però poden anar acompanyats de febre i fatiga, tos seca i dispnea (dificultat per respirar).

Rússia assegura que ja està treballant en una vacuna per combatre’l.