SALUT

El sobrepès infantil ha pujat un 38% a Espanya des del 1990

Un informe de l'Unicef recalca que aquesta problemàtica és «un problema de salut amb un alt impacte»

Implica «problemes psicosocials», com un mal rendiment escolar, i va lligat a la classe social

undefined16198462 barcelona  barcelon s    09 06 2011       suplemento   salud191014164442

undefined16198462 barcelona barcelon s 09 06 2011 suplemento salud191014164442

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

El sobrepès infantil i adolescent a Espanya ha augmentat en un 38% des del 1990, segons l’estudi ’NCD Risk Factor Collaboration’ del 2017. A aquest document al·ludeix l’oenagé Unicef en el seu informe ’Malnutrició, obesitat infantil i drets de la infància a Espanya’, publicat aquest dimarts, per destacar que «l’obesitat i el sobrepès infantils són un problema de salut amb un alt impacte» en el nostre país.

De fet, Espanya és, juntament amb Grècia, Malta i Itàlia, un dels països de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) que més pateix aquesta problemàtica. Tant el sobrepès com l’obesitat estan considerats un tipus de malnutrició.

Segons l’informe de l’Unicef, a tot el món 1 de cada 3 menors de cinc anys no està creixent adequadament. Hi ha 149 milions de petits amb desnutrició crònica, 49 milions amb desnutrició aguda i 40 milions amb sobrepès i obesitat.

Malgrat els avenços en els últims anys, la desnutrició està directament lligada a la mort de 6.750 nens menors de cinc anys cada dia. L’Unicef assegura que les dietes poc saludables són el «principal factor de risc» i, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’obesitat infantil és un dels problemes de salut pública més greus del segle XXI.

A més, implica«múltiples problemes psicosocials», com un «pitjor rendiment escolar», una «menor productivitat laboral» en la vida adulta i una «menor probabilitat d’aconseguir feina». 

En augment

L’Unicef adverteix que, a escala global, el sobrepès i l’obesitat continuen creixent. Des del 2000, la proporció de menors amb sobrepès (de 5 a 19 anys) s’ha incrementat des d’1 de cada 10 (10,3%) fins a gairebé 1 de cada 5 (18,4%) el 2016. 

A Espanya, l’última informació disponible sobre obesitat infantil és la de l’Estudi PASOS, que va recollir dades aquest 2019 entre la població infantil i adolescent de 8 a 16 anys. Aquest estudi mostra que, partint de l’índex de massa corporal (IMC), un 20,7% dels menors tenen sobrepès i un 14,2%, obesitat. És a dir, en total gairebé un 35% dels menors espanyols d’entre 8 i 16 anys tenen sobrepès o obesitat.

L’Estudi PASOS també evidencia que la prevalença del’obesitat abdominal s’ha incrementat en un 7,9% en les dues últimes dècades a Espanya, al comparar aquestes xifres amb les de l’Estudi EnKid (1998-2000). L’increment del percentatge de menors amb obesitat infantil segons l’IMC ha sigut d’un 1,9% en la comparativa dels dos estudis. «Aquestes xifres fan pensar que, amb valoracions basades en l’IMC, estem infravalorant els nivells d’obesitat infantil en gran manera en l’actualitat que fa dues dècades», assenyala l’Unicef.

Estatus socioeconòmic

Paral·lelament, segons l’Unicef, hi ha una «creixent evidència» que suggereix que l’«estatus socioeconòmic» de la família és un «factor de risc» per a l’obesitat infantil. «La població infantil i adolescent amb baix nivell socioeconòmic que viu en països industrialitzats i la població amb alt nivell socioeconòmic que viu en països en vies de desenvolupament té un risc més gran de patir obesitat», recull l’oenagé en el seu informe.

Notícies relacionades

El mateix demostra que els nens i adolescents en llars la persona de referència dels quals és un treballador no qualificat «gairebé tripliquen» la proporció d’aquells en què la persona de referència és un directiu.

Entre els factors de l’obesitat i el sobrepès, l’informe de l’Unicef assenyala l’«entorn obesogènic», és a dir, un entorn que afavoreix i reforça l’aparició de l’obesitat i el sobrepès entre la població. Dins d’aquest entorn obesogènic destaquen els hàbits alimentaris, els estils de vida sedentaris, el pes dels pares i també altres factors com, per exemple, l’escassetat de parcs de joc, la venda de joguines juntament amb els aliments, els menús gegants en restaurants de menjar ràpid o la publicitat d’aliments poc nutritius.

Temes:

Obesitat Unicef