SALUT INFANTIL

El 35% dels menors de 8 a 16 anys tenen sobrepès o obesitat

L''Estudi PASOS', de la Fundació Pau Gasol, ho atribueix al temps excessiu que passen davant les pantalles

Els experts adverteixen que és un "problema global que afecta Espanya" i que va en augment

zentauroepp49691460 comida190903201626

zentauroepp49691460 comida190903201626 / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

El 34,9% dels menors espanyols d’entre 8 i 16 anys tenen o bé sobrepès o bé obesitat, segons ha alertat la Fundació Pau Gasol en el seu ‘Estudi PASOS’, els resultats preliminars del qual han sigut presentats aquest dimarts pel jugador de bàsquet i president de l’organització, Pau Gasol, i la ministra de Sanitat en funcions, María Luisa Carcedo. Es tracta d’un problema que ha anat en augment en els últims anys i que els experts creuen que es deu al temps excessiu que els nens passen davant les pantalles en lloc d’estar fent exercici físic. És a dir, al sedentarisme entre la població escolar.

"Recomanem menys pantalles i més exercici. El temps que abans els nens dedicaven a moure’s ara el dediquen a les noves tecnologies", ha explicat a aquest diari Helmut Schroder, investigador de l’estudi i coordinador del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP). Segons l’'Estudi PASOS’ (en el qual han participat 3.803 nens de 245 centres escolars de tot Espanya), el 14,2% dels nens espanyols d’entre 8 i 16 anys són directament obesos i també ha crescut el nombre de menors que tenen obesitat abdominal (o acumulació de greix a l’abdomen).

"El 24% té obesitat abdominal, cosa que suposa un augment del 8% des de la dècada del 2000 fins ara. Això és molt important perquè l’obesitat abdominal és una mesura no inclosa en pediatria, disciplina on únicament es miren l’obesitat i el sobrepès", ha dit Schroder. Això últim pot suposar un infradiagnòstic de l’obesitat i el sobrepès en nens i adolescents espanyols, i per això els experts advoquen per incorporar l’anàlisi de la circumferència abdominal en les proves que es fan per diagnosticar l’obesitat en aquesta població.

"El 24% dels nens tenen obesitat abdominal: un 8% més que el 2000"

Helmut Schroder

Investigador de l’'Estudi PASOS’

L’'Estudi PASOS’ revela que un 63,6% dels nens no compleixen amb els 60 minuts diaris d’exercici físic recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), cosa que està relacionada amb "les hores que passen davant de la pantalla". "La recomanació és que no estiguin més de dues hores al dia davant les pantalles. Més de la meitat dels nens no compleixen aquestes recomanacions durant la setmana i, durant el cap de setmana, no les compleix el 80%", ha assenyalat Schroder, que ha afegit que, tot i que en aquesta ocasió no s’ha estudiat el nivell socioeconòmic dels nens, sí que hi ha "altres estudis" que proven que és un "determinant essencial" en l’obesitat infantil. Schroder ha advertit que l’obesitat infantil és un "problema general dels països desenvolupats", si bé a Europa la prevalença és "molt alta". "Espanya és un dels líders europeus en obesitat infantil", ha insistit.

"Esforç de tots els sectors"

"L’obesitat infantil és un problema global que afecta Espanya, per la qual cosa estem davant d’una batalla molt complexa que requereix l’esforç de tots els sectors", ha dit per la seva banda Gasol, que ha recordat la importància d’educar els menors perquè mengin de forma saludable. "A mi quan era petit em feien menjar coses que no em venien de gust, i m’asseguraven que si no m’ho menjava en aquell moment m’ho prendria després. Al final acabes menjant perquè tens gana, per la qual cosa és bo ser persistent", ha assegurat.

"Abans costava posar els nens a les cases i ara costa treure’ls de casa", ha comentat Gasol, que gràcies a jugar activament al pati de l’escola i en activitats extraescolars es va enamorar del bàsquet.

Per això, i a fi de reduir aquestes xifres, des de la fundació s’ha instat les autoritats sanitàries, tal com ha informat el seu president, a augmentar la inversió en polítiques de prevenció de l’obesitat; posar en marxa intervencions comunitàries per enfrontar-se a aquesta "epidèmia tan complexa"; augmentar les hores d’activitat física tant dins com fora dels centres educatius, i elaborar un pla nacional contra l’obesitat infantil amb una assignació pressupostària suficient.

"L’obesitat és un tipus de malnutrició: significa que els menors mengen aliments sense valor nutritiu"

María Luisa Carcedo

Ministra de Sanitat en funcions

Notícies relacionades

Finalment, la ministra de Sanitat en funcions, María Luisa Carcedo, ha valorat els resultats preliminars de l’estudi perquè aporten i aportaran "informació i evidència científica sobre l’associació del nivell d’activitat física amb els determinants socials i d’estil de vida i, concretament, amb l’obesitat infantil i juvenil".

"L’obesitat és una vella coneguda de la salut pública, un problema preocupant que en els últims anys ha augmentat tant als països desenvolupats com en els que estan en vies en desenvolupament. L’obesitat és un tipus de malnutrició, la qual no significa que els nens passin gana o no mengin, sinó que mengin aliments sense valor nutritiu", ha dit Carcedo, per assegurar que aquest estudi ajuda a conèixer el tipus de malnutrició que s’ha de tenir més en compte. "Hi ha encara molt marge de millora", ha conclòs.