de 16 farmacèutiques

Sanitat retira els medicaments amb ranitidina per contenir impureses

L'organisme ha detectat que poden portar nitrosamines, que en grans són nocives

farmacotrina

farmacotrina

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) ha ordenat la retirada del mercat, com a mesura preventiva, de 16 medicaments que contenen ranitidina (principi actiu que s’utilitza per reduir la producció d’àcid a l’estómac) per la detecció d’un possible carcinogen. Aquí pots consultar-ne la llista.

El passat 13 de setembre l’Aemps, dependent del Ministeri de Sanitat, va informar de l’inici, a escala europea, d’una revisió dels medicaments que contenen ranitidina (indicats per a úlcera gàstrica o reflux gastroesofàgic) per la detecció de N-Nitrosodimetilamina (NDMA) en alguns.

La NDMA està classificada com un probable carcinogen en humans partint d’estudis en animals. És present en alguns aliments i en algunes fonts d’aigua, però no és probable que causi cap dany quan s’ingereix en quantitats molt petites.

A Espanya, l’Aemps ha ordenat la retirada de tots els lots de ranitidina en comprimits disponibles al mercat, corresponents a 16 companyies farmacèutiques.

No hi ha evidència de danys

Es tracta de medicaments comercialitzats amb el nom de ranitidina més el del laboratori, a més d’altres com Alquen, Ardoral, Zantac i Terposen

Els medicaments amb ranitidina intravenosa segueixen al mercat i no són objecte de retirada, al ser essencials en algunes indicacions terapèutiques.

Notícies relacionades

Amb les dades disponibles, no hi ha evidència que la presència d’aquesta substància hagi pogut produir cap mal als pacients que han consumit el medicament. 

L’Aemps recomana no interrompre el tractament sense consultar amb el metge i informa que hi ha al mercat medicaments, amb altres principis actius, que tenen les mateixes indicacions terapèutiques, entre els quals, omeprazole, pantoprazol o lansoprazol, o la famotidina.

Temes:

Medicaments