02 juny 2020

Anar al contingut

COMERCIALITZAT COM A VERZENIOS

Un fàrmac duplica la supervivència al càncer de mama més comú

La molècula abemaciclib ataca els tumors hormonodependents, que representen el 70% del global

Ha sigut desenvolupat per investigadors espanyols i suposa un pas cap a la cronificació de la malaltia

Beatriz Pérez

Un fàrmac duplica la supervivència al càncer de mama més comú

«Fa 25 anys que em dedico al càncer de mama hormonodependent [el que depèn de les hormones, especialment dels estrògens] i aquesta és una de les alegries més grans que he tingut», sosté Meritxell Bellet, oncòloga de la Unitat de Càncer de Mama de la Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO). Es refereix a Verzenios (desenvolupat a partir de la molècula abemaciclib), el nou fàrmac oral per al càncer de mama localment avançat o metastàtic que duplica la supervivència de les pacients tractades prèviament amb tractaments hormonals. Verzenios, a més, ha sigut desenvolupat per investigadors espanyols.

«Els resultats dels assajos clínics amb abemaciclib han demostrat que, amb aquest, la supervivència de progressió [és a dir, el temps que transcorre fins que el tumor creix o avança] passa dels 14,8 mesos als 28,2 mesos», assegura María José Lallena, investigadora i directora del centre de biologia de R+D de Lilly Espanya, la farmacèutica que ha registrat el producte en aquest país. El càncer de mama hormonodependent és un dels més difícils de tractar.

L’abemaciclib és el tercer inhibidor dels enzims encarregats de regular el cicle cel·lular aprovat a la Unió Europea (UE), després de l’aprovació d’altres fàrmacs de la mateixa família com el palbociclib i el ribociclib. Es pren dues vegades al dia per via oral, sense parar. «En el càncer de mama HER2 positiu [el que té la proteïna HER2 sobreexpressada] sempre hi ha hagut molta més investigació, ja que aquesta proteïna es pot atacar de forma molt dirigida i amb poca toxicitat. Però en càncer de mama hormonodependent, que representa el 70% de tots els tumors de mama, és la primera vegada que veig un canvi radical: mai abans de l’arribada d’aquests inhibidors havíem vist res que augmentés el control de la malaltia i, fins i tot, la supervivència de les pacients, quan el fàrmac s’aplica en fases inicials de la malaltia metastàtica», destaca Bellet.

«Amb més tractaments com aquest, les coses sí que poden canviar»

Meritxell Bellet

Oncòloga de la Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO)

Segons ella, aquest tractament és un pas cap a la «cronificació» del càncer de mama, si bé la supervivència en aquesta malaltia «continua estant amenaçada». «No és el mateix tenir una diabetis crònica que un càncer de mama crònic. No banalitzem la càrrega emocional del càncer de mama», adverteix Bellet, que insisteix que Verzenios és un fàrmac que els metges «no havien vist mai». «Amb més fàrmacs així les coses sí que poden canviar», assevera.

Una farmacèutica mostra una caixa de Verzenios. / MARTÍ FRADERA

Recaigudes als 10 anys

El càncer de mama, que es desenvolupa a partir de cèl·lules de la glàndula mamària, es pot disseminar a altres parts del cos a través dels teixits normals pròxims o a través del sistema limfàtic i sanguini. Les localitzacions més habituals de metàstasi del càncer de mama són els ossos, els ganglis limfàtics, els pulmons, la pleura, el fetge i, fins i tot, el cervell.

A Espanya, gairebé 6.500 dones moren cada any per càncer de mama i, de fet, aquesta és la primera causa de mort per càncer entre el col·lectiu femení. S’estima que el 30% de les dones amb càncer de mama hormonodependent acaben recaient i aquestes recidives no acostumen a tenir lloc durant els primers anys, sinó que tendeixen a produir-se una dècada després del primer diagnòstic. Per això, segons la doctora Bellet, és important, per prevenir, allargar el tractament hormonal fins als 10 anys en els casos de més risc.

Un 30% de les dones amb càncer de mama hormodependent tenen recaigudes

Verzenios està inclòs en la prestació farmacèutica del Sistema Nacional de Salut (SNS) des del maig i, per tant, tota la ciutadania espanyola ja se’n pot beneficiar. També ha sigut aprovat per l’Agència Europea del Medicament (EMA). «Aquest fàrmac no només ha demostrat disminuir significativament la mida de les lesions dels pacients i augmentar el control de la malaltia i la supervivència de les dones amb càncer de mama metastàtic que han recaigut, sinó que també ha demostrat la seva eficàcia fins i tot quan es recepta sol, sense companyia de l’hormonoteràpia, cosa que reflecteix la seva potència», insisteix l’oncòloga de la VHIO.

Precisament un dels avantatges de l’abemaciclib és la baixa toxicitat. Segons els especialistes, altres tractaments tradicionals com la quimioteràpia produeixen la mort cel·lular tant en les cèl·lules tumorals com en les sanes, i per això els efectes secundaris són més intensos i duradors. No obstant, el grau de tolerància de l’abemaciclib és elevat i per això la seva toxicitat és més fàcil de controlar. A més, aquest fàrmac permet «retardar» mesos i mesos l’aplicació de tractaments tan «agressius» com la quimioteràpia. I, també, reduir notablement la mida del tumor.

El paper d’Espanya

Verzenios és un fàrmac desenvolupat a Espanya amb la col·laboració del centre de biologia de R+D que la farmacèutica Lilly té a Alcobendas (Madrid). «Espanya ha sigut essencial per al descobriment d’aquest fàrmac. Nombrosos centres espanyols d’investigació clínica han participat en la troballa de la molècula [l’abemaciclib], en la fase preclínica i en el desenvolupament clínic», diu la investigadora María José Lallena. Ella és qui dirigeix el centre de biologia de R+D de Lilly a Alcobendas, que «ha estat involucrat des del principi i fins al final» i ha «liderat» aquest projecte. «És possible que, sense l’aportació dels científics espanyols, l’abemaciclib –en el qual treballem des de principis del segle XXI– no s’hauria convertit en realitat», afegeix.

«Espanya ha sigut essencial per al descobriment d’aquest fàrmac. Nombrosos centres han sigut presents en la troballa de la molècula i en el posterior desenvolupament clínic»

María José Lallena

Investigadora de Lilly Espanya

A més, segons el director mèdic de l’àrea d’Oncologia de Lilly Espanya, Alejo Cassinello, «Espanya ha sigut el segon país, després dels EUA, a aportar pacients als assajos clínics de Lilly sobre càncer de mama». «Espanya ha participat en 10 assajos clínics de càncer de mama, en què han col·laborat fins a set centres de primer nivell. I Catalunya, en concret, ha sigut la comunitat més representada, ja que ha aportat uns 200 pacients per al desenvolupament de l’abemaciclib», conclou Cassinello, que recorda que Verzenios ja està «comercialment disponible» a qualsevol hospital d’Espanya i que també tot Occident pot beneficiar-se’n.