VIRUS DE LA SIDA

Una oenagé redueix un 76% les infeccions del VIH amb la pastilla preventiva

Els impulsors de BCN Prep Point exigeixen la implementació «urgent» del fàrmac a Espanya

Denuncien que alguns usuaris acaben comprant-la en llocs d'internet sense controls farmacèutics

undefined47348815 barcelona14 03 2019  sociedad  carlos ferrer  usuario de la 190905155950

undefined47348815 barcelona14 03 2019 sociedad carlos ferrer usuario de la 190905155950 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

BCN Prep Point, el centre especialitzat en la pastilla preventiva del virus de la sida, la profilaxi preexposició (Prep), ha aconseguit reduir en un 76,5% els contagis del VIH en el col·lectiu gai des del 2017. Aquest medicament està dirigit a prevenir la transmissió del VIH en persones seronegatives que realitzen pràctiques de risc. Els resultats de BCN Prep Point «demostren la indiscutible efectivitat de la Prep per frenar l’epidèmia», segons ha dit aquest dimecres el director del centre, Ferran Pujol, en una roda de premsa al Hard Rock Cafe Barcelona realitzada amb motiu dels actes del ‘Freddie For a Week’, un esdeveniment en record del cantant de Queen mort a causa de la sida. Pujol ha aprofitat per tornar a reclamar la implementació «urgent» de la Prep a Espanya i que passi a estar finançada per la sanitat pública.

Des del 2017, any en què es va posar en marxa, BCN Prep Point ha donat cobertura a més de 800 persones que utilitzen Prep mitjançant estudis o adquirint-la pel seu compte de forma irregular. Pujol, que ha recordat que les persones amb el VIH en tractament no poden transmetre el virus, ha destacat la importància d’incorporar la Prep per evitar noves infeccions. Ha lamentat que aquest medicament «encara està encallat en el Ministeri de Sanitat», tot i que ha assenyalat que el Ministeri no és l’únic responsable d’aquesta demora, sinó que les comunitats autònomes també l’han dificultat.

«Sense excuses»

Per la seva banda, el metge de BCN Prep Point Ángel Rivero ha remarcat que hi ha persones que prenen la pastilla comprant-la per Internet en llocs dels quals desconeixen els controls farmacèutics, o desplaçant-se a altres països on sí que està aprovada (com França i Alemanya), i per això ha exigit que s’aprovi de forma oficial a Espanya i que les administracions la «implementin sense excuses i sense cap demora més».

Paral·lelament, BCN Checkpoint (el centre comunitari especialitzat en el VIH i altres infeccions de transmissió sexual o ITS del qual BCN Prep Point és annex) ha aconseguit reduir en un 60% la incidència del VIH en el col·lectiu gai, entre els anys 2009 i 2017. Això gràcies a una prevenció combinada consistent a promocionar la prova del VIH de forma regular, derivar ràpidament les persones diagnosticades i oferir-los la possibilitat de començar el tractament de manera immediata, així com la incorporació de nova tecnologia que permet detectar infeccions molt recents i, per tant, en fase de màxima transmissibilitat.

Notícies relacionades

Així, en el període del 2009-2011 la incidència del VIH, segons les dades de BCN Checkpoint, era de 4,1 usuaris per cada 100 usuaris del centre a l’any. Entre el 2012 i el 2014 (quan es van promoure proves una vegada a l’any i derivacions més ràpides a hospitals per començar tractaments), va baixar a 2,8.  I entre el 2015 i el 2017, la incidència va baixar a 1,6  persones per cada 100 usuaris, quan es van començar a recomanar proves cada tres mesos en lloc de cada any i detectar les més recents amb noves tecnologies.

Tant BCN Checkpoint com BCN Prep Point estan gestionats per oenagé Projecte dels NOMS-Hispanosida.

¿En què consisteix la Prep?

<span style="font-size: 1.6rem;">La Prep està aprovada per <strong>l’Agència Europea del Medicament </strong>(EMA) però no està inclosa en el <strong>Sistema Nacional de Salut </strong>(SNS). A Catalunya s’utilitza des de fa dos anys aproximadament i, sobretot, des del 2018, però només es pot accedir a la Prep si l’usuari forma part d’un <strong>estudi </strong>o si la compra pel seu compte. La Prep es pot comprar fàcilment per internet i un pot de <strong>Truvada </strong>(el fàrmac comercialitzat que dura un mes i que conté dos antiretrovirals: el tenofir i l’entricitabina) costa uns<strong> 30 euros.</strong></span>

Temes:

Sida