MEDICAMENT PREVENTIU

Els metges adverteixen que la pastilla anti-VIH no exclou el condó

Usuaris de la Prep duen a terme pràctiques de risc que poden causar malalties venèries

Les infeccions pel virus de la sida es mantenen «estables» i van baixar «lleugerament» el 2017

zentauroepp19123311 a picture taken on may 11  2012 in a pharmacy in paris shows190319191512

zentauroepp19123311 a picture taken on may 11 2012 in a pharmacy in paris shows190319191512 / JOEL SAGET

5
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Els casos de contagi del VIH a Catalunya han continuat “estables” en els últims anys, segons els experts. De fet, d’acord amb les dades de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat), entre el 2015 i el 2017 les infeccions van baixar un 15,7%, i van passar de 685 a 578. És un descens “lleuger”, diuen els experts.

Laconscienciació més gran de la població i el diagnòstic precoç han influït en la reducció dels contagis. I els metges creuen que aviat, probablement amb dades preses des del 2018, també contribuirà a disminuir els casos del VIH la gradual introducció de la Profilaxi Preexposició (Prep), el medicament dirigit a prevenir la transmissió del virus en persones seronegatives que realitzen pràctiques de risc.

Tot i així, els experts avisen que la Prep i el preservatiu “no són excloents” ja que, tot i que el fàrmac protegeix del virus de la sida, no evita el contagi d’altres infeccions de transmissió sexual (ITS). Són majoritàriament homes homosexuals i alguna dona transsexual els qui mantenen de forma recurrent pràctiques sexuals de risc amb gent que no coneixien ni tornaran a veure.

La Prep està aprovada perl’Agència Europea del Medicament (EMA), però no està inclosa en el Sistema Nacional de Salut (SNS). No obstant, a Catalunya s’utilitza des de fa dos anys aproximadamentdos anys aproximadament i, sobretot, des del 2018. “Ara mateix a Catalunya només es pot accedir a la Prep si l’usuari forma part d’un estudi [actualment n’hi ha tres en marxa i ja tancats, és a dir, fora de la fase de reclutament] o si la compra pel seu compte”, explica Pep Coll, responsable mèdic de BCN Check Point (centre especialitzat en aquesta píndola preventiva del VIH) i investigador de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa.

La Prep es pot comprar fàcilment per internet i un pot de Truvada (el fàrmac comercialitzat que dura un mes i que conté dos d’antiretrovirals: el tenofir i l’entricitabina) costa uns 30 euros.

Un dia abans 

Prendre una pastilla al dia de Truvada evita el contagi del VIH tot i que un practiqui sexe sense utilitzar preservatiu. També n’hi ha prou amb prendre dues pastilles de Truvada entre 24 i 2 hores abans del mantenir la relació de risc, una pastilla 24 hores després de la mateixa i una altra més a les 48.

Els experts neguen que l’ús de la pastilla preventiva del VIH estigui implicant un augment de la resta d’infeccions de transmissió sexual (ITS) per un menor ús del condó. “Alguns estudis apunten que els qui prenen la Prep tenen més ITS. Però d’altres indiquen que, de base, fa anysque les ITS augmenten, i si no augmenten més és a causa de la Prep”, assegura Coll. “¿La gent que utilitza la Prep utilitza menys el preservatiu? Sí. Però tampoc vol dir que tothom deixi d’utilitzar-lo totalment”.

Els experts demanen incloure la Profilaxi Preexposició en el Sistema Nacional de Salut

Ho sosté també Joan Colom, director del programa de prevenció, control i atenció al VIH, les ITS i les hepatitis víriques de l’Aspcat. “La Prep, a Catalunya, no està relacionada amb l’augment d’ITS. ¿Sense la Prep s’utilitzaria més el preservatiu? No és una hipòtesi certa”, assegura Colom, que a més assenyala que les infeccions de transmissió sexual han augmentat, en part, gràcies a un millor diagnòstic. Check Point ha atès ja unes mil persones en dos anys.

Segons Colom, “la Prep ha de ser una intervenció de salut pública –no terapèutica– en la disminució del VIH, especialment entre homes que mantenen sexe amb homes [HSH]”. L’expert assenyala que aquest fàrmac és “una eina més de salut pública, que s’ha de conjugar amb altres com el preservatiu, els controls mèdics o el coaching”. “Prep i preservatiu no són excloents”, insisteix.

Gonorrea i clamídia

La gonorrea i la clamídia són, per aquest ordre, les dues ITS que més han incrementat a Catalunya. Entre el 2015 i el 2017, els casos de gonorrea van pujar un 91% (van passar de 1.896 a 3.622) i els de clamídia un 81% (de (2.821 a 5.107). En tercer lloc es van situar els casos de sífilis: van passar dels 1.326 casos que hi va haver el 2015, als 1.626 del 2017, pujant un 22,6%.

Notícies relacionades

Metges i experts aposten perquè la Prep passi a estar dins del Sistema Nacional de Salut (SNS). “En ciutats com San Francisco o Nova York hi havia una incidència molt alta del VIH i des de la introducció de la Prep hi ha hagut una reducció molt important. A Sídney, Austràlia, amb només un any de Prep les infeccions del VIH van baixar un 25%”, assegura Coll. “Mentre que aquí a Espanya es manté estable”.

El novembre de l’any passat, la Comissió de Sanitat del Congrés va aprovar per unanimitat una proposició no de llei del PDECat que instava el Govern a facilitar el procés perquè la Prep passi a formar part de la cartera de l’SNS. El Ministeri de Sanitat, no obstant, no confirma si estarà llest per abans de les eleccions del 28 d’abril. “El ministeri està valorant amb les comunitats la millor forma d’implementació de la Prep, d’acord amb la governança del nostre SNS”, assenyalen fonts de Sanitat. La Conselleria de Salut també aposta per la Prep a la cartera de serveis. “Com a responsables de salut pública, no volem renunciar a cap eina”, afirma Colom. 

La Prep, en xifres

La Prep, assenyala Coll, no té “normalment” efectes secundaris, tot i que sí que s’han de vigilar possibles “problemes de ronyó”. A Europa, països com <strong>França, Noruega, Escòcia, Bèlgica i Gal·les</strong> inclouen la Prep dins dels seus serveis sanitaris. Els EUA ho van fer el 2012. <br/><br/>Segons el <a href="http://www.prepineurope.org/" style="font-size: 1.6rem; line-height: 2.6rem;" target="_blank">moviment ‘PrEP a Europa’,</a><span style="font-size: 1.6rem; line-height: 2.6rem;"> a Europa una mica menys de 3.000 persones reben actualment la Prep a través del sistema sanitari. Aquestes xifres aniran augmentant a mesura que altres països adoptin la Prep, però continuen estant molt allunyades de les d’EUA.<br/><br/> Molt aproximadament, es calcula que almenys unes <strong>10.000 persones </strong>poden estar comprant la Prep, de forma regular o intermitent,</span><span style="font-size: 1.6rem; line-height: 2.6rem;"> per al seu propi ús a Europa. Per tant, és probable que el nombre de persones que prenen Prep a Europa superi les <strong>15.000.</strong><br/><br/> El <strong>preservatiu </strong>és, fins i tot amb la Prep, una eina indispensable per prevenir les ITS. Check Point no només assessora sobre la Prep i ITS, sinó que també ofereix consells sobre prevenció i regala preservatius. “Moltes vegades les ITS no donen símptomes, per això és important fer <strong>controls </strong>i trencar amb les cadenes de transmissió. Una persona amb una vida sexual activa hauria de fer-los cada tres mesos”, diu el doctor Coll. I també Colom: “És molt important que la gent cuidi la seva sexualitat afectiva”. </span>

Temes:

Sida