CARN INFECTADA

Gairebé un centenar de persones afectades per un brot de listeriosi a Andalusia

56 persones han sigut hospitalitzes, dues d'elles en la Unitat de Cures Intensives

Una quinzena d'embarassades estan en observació a Sevilla per a confirnmar si tenen la malaltia

zentauroepp36171572 hospital virgen del rocio de sevilla190819142909

zentauroepp36171572 hospital virgen del rocio de sevilla190819142909

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Ja són 80 persones les afectades pel brot de listeriosoi a Andalusia, segons ha confirmat aquest matí el conseller de Salut i Famílies de la Junta, Jesús Aguirre, en una roda de premsa. Més de la meitat, 56, han hagut de ser ingressades en cinc hospitals de la comunitat, i dues reben tractament en la Unitat de Cures Intensives (UCI). A més, l’Hospital Universitari Virgen del Rocío (Sevilla) ha sotmès 15 dones embarassades a proves mèdiques per confirmar si també estan malaltes. L’origen del brot és una carn entatxonada que es va comercialitzar a Andalusia, però es podria haver venut en altres punts de l’estat. 

El passat 15 d’agost, la Direcció General de Salut Pública i Ordenació Farmacèutica va decretar una alerta sanitària després de confirmar que un producte de carn entatxonada, ‘La Mechá’ era la causant dels brots de listeriosi registrats a Sevilla. L’empresa que el fabrica té la seu social a la mateixa ciutat.

Quatre dies després, el balanç d’afectats no para de créixer. Ja són 80 les persones malaltes. Cinc d’elles estan ingressades a l’hospital de Huelva, cinc més a Cadis, dues a Màlaga, una a Granada i 43 a Sevilla, on també s’està investigant si 15 dones embarassades han contret la infecció. 

El conseller de Salut andalús, no obstant, no ha confirmat que la mort d’un nadó prematur a Gijón d’una dona sevillana estigui relacionat amb el brot. Segons van apuntar diversos mitjans, la dona hauria consumit aquesta carn quan estava a Sevilla. 

La Conselleria de Salut de la Junta d’Andalusia investiga ara si aquest producte de carn entatxonada s’ha arribat a comercialitzar en altres punts de l’estat, en petites quantitats. El conseller ha anomenat les comunitats d’Extremadura, Madrid i Catalunya, tot i que la Generalitat desmenteix que aquest producte s’hagi venut a Catalunya.

Alerta nacional

L’associació de consumidors FACUA ha demanat al Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar que decretin una alerta sanitària a nivell nacional. “Les víctimes poden residir en diferents comunitats autònomes i haver-lo ingerit en establiments d’hostaleria andalusos durant les visites a aquesta comunitat en els últims mesos”, va justificar el vicepresident de Facua, Rubén Sánchez a la carta transmesa al ministeri. A més, assenyalen que es poden donar possibles casos de contaminació creuada. 

Infecció lleu

Notícies relacionades

La listeriosi és una infecció causada pel germen ‘listeria monocytogenes’, que normalment es dona després de consumir aliments contaminats. La Junta ha incidit que es tracta d’una malaltia “lleu”, que dona els símptomes de diarrea i febre.

No obstant, pot afectar greument dones embarassades, nounats, persones grans i persones amb el sistema immunitari debilitat. En molts casos, els símptomes no solen aparèixer el mateix dia de l’exposició, sinó que se solen donar entre la primera i la quarta setmana posterior.