QUATRE INTOXICATS

Alerta sanitària per botulisme en la tonyina en oli de Dia

La conserva ja ha sigut retirada de les botigues, segons el ministeri

zentauroepp49630378 atun dia sociedad190830195105

zentauroepp49630378 atun dia sociedad190830195105 / ALVARO MONGE

3
Es llegeix en minuts
Efe

L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) ha activat una alerta sanitària per un brot d’intoxicació alimentària provocat per toxina botulínica detectada en la tonyina en conserva en oli de gira-sol de la marca Dia.

El brot s’ha detectat després que quatre persones emmalaltissin, de les quals tres ja han sigut donades d’alta, que van ingerir una amanida russa casolana elaborada amb l’esmentada tonyina.

La toxina botulínica és una neurotoxina elaborada per un bacteri denominat ‘Clostridium botulinum’. La ingestió d’aliments contaminats per toxina botulínica produeix botulisme, una malaltia que es caracteritza pel desenvolupament d’alteracions vegetatives com la sequedat de boca, nàusees i vòmits, i per una paràlisi muscular progressiva.

El producte afectat és una conserva de tonyina en oli de gira-sol format RO 900, de la marca Dia, amb lot 19/154 023 02587 elaborat a Frinsa del Noroeste SA amb data de consum preferent 31/12/2022.

El producte va ser distribuït per la plataforma Dia a establiments d’Astúries, Castella i Lleó, Catalunya, Aragó, La Rioja, Múrcia, Navarra, Castella-la Manxa i la Comunitat Valenciana, on s’ha procedit a la immobilització i retirada dels productes afectats.

Tornar el producte

Com a mesura de precaució s’ha retirat el producte afectat dels canals de comercialització, i les autoritats sanitàries recomanen a les persones que tinguin al seu domicili el producte afectat per aquesta alerta que no el consumeixin i el tornin al punt de compra.

L’Aesan en va tenir coneixement el passat dia 9, a través del Sistema Coordinat d’Intercanvi Ràpid d’Informació (Sciri), i va activar l’alerta a escala nacional, cosa que va localitzar i va immobilitzar de forma preventiva el producte. 

I ahir, 29 d’agost, les anàlisis practicades al Centre Nacional d’Alimentació als productes sospitosos van confirmar la presència de toxina botulínica en la llauna de tonyina consumida, segons explica l’Aesan. “El brot està limitat a quatre casos, tres dels quals han sigut donats d’alta, i no hi ha constància de més afectats”, asseguren les mateixes fonts.

L’empresa Dia s’ha compromès a recuperar el producte implicat que pugui estar en possessió dels seus clients. La cadena de supermercats assegura que va retirar el passat 10 d’agost 3.420 llaunes de tonyina en oli de gira-sol de 900 grams cada una –és a dir, en format gran– de forma preventiva després de l’avís d’una possible contaminació de toxina botulínica detectada per part de les autoritats sanitàries.

Fonts de Dia han apuntat que la contaminació s’ha hagut de produir en la fase de producció, bé a la matèria primera o en el procés d’esterilització durant l’“enllaunat”.

El grup ha demanat als seus clients que hagin adquirit llaunes del lot afectat que tornin el producte a la seva botiga més propera.

A més, i “de forma proactiva”, Dia ha assegurat que intentarà contactar amb els clients susceptibles d’haver adquirit aquest producte “utilitzant tots els canals que siguin necessaris”.

La cadena de supermercats ha lamentat els “inconvenients que hagi pogut causar” i ha posat a disposició dels clients un telèfon 24 hores (912.170.453) per atendre dubtes.

Notícies relacionades

La mateixa cadena de distribució ja va retirar el mes de gener passat 24.576 llaunes de sardines en oli d’oliva en conserva de la seva pròpia marca, fabricat per la portuguesa Cofisa davant d’un possible defecte d’esterilització d’algunes d’aquestes llaunes i “únicament com a mesura preventiva” fruit de les anàlisis periòdiques de la companyia. Fonts de Dia han assenyalat que, en aquest cas, les anàlisis posteriors van resultar negatives.

La companyia ja va informar el mes de gener passat que el 2018 va efectuar a Espanya i Portugal més de 500.000 anàlisis internes i més de 10.000 anàlisis externes en laboratoris acreditats als seus productes.