TERMINI DE 15 DIES

França reclama als fabricants de bolquers que eliminin químics potencialment perillosos

Les autoritats sanitàries donen la veu d'alerta al detectar uns 60 productes tòxics

paales / periodico

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

p>El Govern francès ha donat un termini de 15 dies als fabricants de bolquers infantils d’un sol ús perquè eliminin les substàncies tòxiques potencialment perilloses detectades per l’agència nacional de seguretat sanitària, que aquest dimarts ha donat la veu d’alarma en un informe que analitza 23 marques de bolquers de les quals no ha revelat la identitat.

L’estudi de l’agència identifica unes seixanta substàncies químiques que poden passar a l’orina i entrar en contacte amb la pell del nadó, entre les quals hi ha glifosat (el famós i controvertit herbicida de Monsanto), pesticides que porten prohibits 15 anys, perfums, compostos orgànics volàtils com la naftalina o hidrocarburs aromàtics similars al fum dels cigarrets.

Alguns d’aquests productes, com el formaldehid, tenen efectes cancerígens, d’altres poden produir mutacions o es consideren pertorbadors endocrins, per això el risc va més enllà d’una irritació de la pell o una al·lèrgia.

Si la majoria s’afegeixen de forma deliberada, com els perfums, la majoria es troben en les matèries primeres o en els processos de fabricació. A més, una dotzena de substàncies superen els límits sanitaris establerts, i ni tan sols els bolquers que es venen com a ecològics es deslliuren del dit acusador de l’agència.

Tot i que no hi ha dades epidemiològiques que vinculin l’ús de bolquers d’un sol ús amb determinats problemes sanitaris, les autoritats han optat per aplicar el principi de precaució i exigir a fabricants i distribuïdors que eliminin els components tòxics per evitar riscos.

“Els professionals del sector hauran d’adoptar en el menor termini possible mesures que garanteixin la seguretat dels productes que són al mercat però és important dir als ciutadans que poden utilitzar els bolquers amb seguretat”, ha indicat el ministre de Transició Ecològica François de Rugy, després de rebre aquest dimecres els representants del sector al Ministeri d’Economia. “No hi ha un risc immediat per a la salut dels nadons”, ha insistit la ministra de Sanitat, Agnès Buzyn.

França reforçarà els controls i demanarà a Brussel·les que adopti regles que protegeixin millor els consumidors. Fins ara els bolquers estan sotmesos a una reglamentació general sobre productes de consum però no hi ha normes específiques com, per exemple, en el sector de la cosmètica.

Els fabricants demanen calma

Malgrat l’alerta sanitària, les empreses han volgut tranquil·litzar els pares assegurant-los que poden continuar utilitzant bolquers amb tota seguretat, i que col·laboraran amb les autoritats.

Notícies relacionades

Un dels grans fabricants, la nord-americana Pampers –del grup Procter and Gamble– afirma que ha posat en marxa les recomanacions de l’informe i que els seus productes no contenen cap dels 26 al·lergògens registrats per la Unió Europea.

Per la seva banda, l’associació de famílies víctimes de la llet contaminada amb salmonel·la –l’escàndol sanitari que esquitxa Lactalis, primer fabricant mundial de llet- no descarta portar el cas dels bolquers davant de la justícia. Es calcula que un nadó utilitza de mitjana entre 3.800 i 4.800 bolquers.

Temes:

França