Epidèmia mortal

El primer nadó d'una pacient curada de l'Ebola neix sa al Congo

El control de l'epidèmia ha estat més complicat pel rebuig d'algunes comunitats a rebre tractament i la inseguretat a la zona

undefined43438802 a world health organization  who  worker prepares to adminis180801173129

undefined43438802 a world health organization who worker prepares to adminis180801173129 / KENNY KATOMBE

2
Es llegeix en minuts
Efe

El primer nadó nascut d'una pacient curada de l'Ebola va néixer sense el virus diumenge passat al Centre de Tractament de la ciutat de Beni, ha informat el Ministeri de Sanitat de la República Democràtica del Congo (RDC). La Sylvana, la petita nascuda el cap de setmana passat, "pesa 3,7 quilos, es troba en bon estat de salut i no està encomanada per l'Ebola", assegura el ministeri.

La seva mare, que va contreure el virus ja embarassada i va ser admesa al Centre de Tractament de Beni el desembre del 2018, va tenir un seguiment de l'estat del nadó després de curar-se, i va arribar fins i tot a dormir a les instal·lacions del centre.

Segons les últimes dades divulgades per aquest organisme, el nombre de morts pel brot d'Ebola que castiga el nord-est del país ascendeix a 383, 335 de les quals han estat confirmades en laboratori i 48 són probables.

En un informe emès amb xifres vigents fins al 8 de gener, les autoritats indiquen que el total de casos se situa en 628, 580 dels quals estan confirmats en proves de laboratori i 48 són probables.

L'epidèmia més mortífera

Com a conseqüència del virus, uns 1,2 milions d'electors de les zones del nord-est i l'oest no van poder votar en els comicis del 30 de desembre passat i no podran exercir el seu dret fins al març, malgrat que la Comissió Electoral (CENI) ha anunciat com a guanyador avui l'opositor Félix Tshisekedi, amb un suport pròxim al 38 %.

Aquest brot es va declarar l’1 d'agost passat a les províncies de Kivu del Nord i Ituri, si bé el control de l'epidèmia ha estat més complicat pel rebuig d'algunes comunitats a rebre tractament i la inseguretat a la zona, on operen nombrosos grups armats.

Aquesta epidèmia ha superat ja la més mortífera de la història de la RDCla que es va produir a la localitat Yambuku, al nord del país, a finals d'agost del 1976, considerada com el primer brot d'Ebola registrat, i que va deixar 280 morts de 318 casos que es van produir.

Vacunacions

Des del 8 d'agost passat, quan van començar les vacunacions, 57.471 persones han estat inoculades, majoritàriament, a les ciutats de Mabalako, Beni, Mandima, Katwa i Butembo, d'acord amb les últimes xifres del Ministeri de Sanitat.

El virus de l'Ebola es transmet a través del contacte directe amb la sang i els fluids corporals contaminats, provoca febre hemorràgica i pot arribar a una taxa de mortalitat del 90 % si no és tractat a temps.

Notícies relacionades

El brot més devastador en l’àmbit global va ser declarat el març del 2014, amb casos que es remunten al desembre del 2013 a Guinea Conakry, país des del qual es va expandir a Sierra Leone i Libèria.

Gairebé dos anys després, el gener del 2016, l'OMS va declarar el final d'aquesta epidèmia, en què van morir 11.300 persones i més de 28.500 van ser encomanades, xifres que, segons aquesta agència de l'ONU, pot ser que siguin conservadores.

Temes:

Ebola