SANITAT PÚBLICA

Les infermeres que donen suport a la vaga de primària: «Aquesta guerra és de tots"

Encara que l'aturada és majoritària entre els metges, altres col·lectius s'hi han afegit

"Les retallades ens han afectat a tots", argumenta un administratiu del CAP Passeig de Maragall

zentauroepp46035302 grafcat470  barcelona  26 11 2018   decenas de m dicos de at181126191655

zentauroepp46035302 grafcat470 barcelona 26 11 2018 decenas de m dicos de at181126191655 / Toni Albir

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El que està en joc principalment, per als manifestants de la vaga sanitària d'aquesta setmana, és la supervivència de l'atenció primària a Catalunya. La major part de l'aturada d'aquest dilluns ha tingut lloc entre el col·lectiu mèdic: al cap i a la fi, ha sigut Metges de Catalunya (MC) qui l'ha convocat, mentre que el sindicat d'infermeria Satse se n'ha desmarcat al considerar que els metges només demanen una millora salarial i no de la sanitat. Així, les pancartes que s'han vist en la protesta eren de MC. Però el cert és que també hi ha hagut infermeres i administratius de diferents centres d'atenció primària (CAP), que sí que han sigut convocats per CGT amb el suport de Rebel·lió Primària i el Fòrum Català d'Atenció Primària (Focap) i que han lamentat que no se'ls prestés més atenció.

Segons Salut, que ha xifrat en un 45% el seguiment dels metges (un 77%, segons MC), la vaga també ha afectat un 4,15% de la plantilla dels CAP de l'Institut Català de la Salut (ICS). Una d'elles ha sigut per exemple Ana Hernández, infermera del CAP Bòbila-Equip Pubilla Cases d’Esplugues de Llobregat, que ha explicat que "aquesta és una guerra de tots". "Les infermeres a Catalunya treballem amb ràtios superiors a la mitjana: una infermera per a entre 1.800 i 2.100 persones. A Espanya la ràtio és de 1.500 pacients i a Europa de 1.300", ha explicat en plena manifestació d'aquest dilluns. Hernández, a més, ha reconegut que li hauria agradat que Satse s'hagués sumat a la vaga. "Això porta la gent a creure que és una vaga de metges i no una vaga d'atenció primària".

Una mobilització "de tots"

Aquesta infermera ha posat sota la lupa el tema de l'atenció domiciliària, una cosa que forma part de la cartera de primària. "No tenim vehicles per desplaçar-nos", ha dit. Ho relata també, per telèfon, Tania Rodríguez, infermera al CAP Passeig de Maragall, a Barcelona. "Només a les zones rurals tenen vehicle, nosaltres hem d'anar caminant o en transport públic", afegeix. Rodríguez diu que ella també s'ha manifestat aquest dilluns perquè l'atenció primària és l'"eix vertebrador" del sistema sanitari, que és "el que ha patit més la crisi". "No tenim recursos materials ni humans. És impossible donar cobertura de qualitat a la població", reconeix.

Notícies relacionades

Una de les coses que Rodríguez critica és que tampoc hi hagi substitucions per a les infermeres que estan de baixa i la "pèrdua de poder adquisitiu" en els últims anys. Reconeix, això sí, que tenen més temps per a les visites que els metges: normalment uns 10 minuts i poden augmentar-lo a 20. "Però sí que ens dediquem a l'educació en la salut, que requereix visites llargues. A més, estem deixant de banda la prevenció perquè hem de dedicar-nos gairebé en exclusiva a la patologia aguda".

Marc Tomás és administratiu també al CAP Passeig de Maragall. "Aquesta vaga és de tots. Metges de Catalunya només dona visibilitat als metges, però les retallades ens han afectat a tots", diu Tomás. Explica que els administratius com ell encara tenen pagues pendents des del 2012 i que li dol veure pacients esperar entre tres i quatre setmanes per visitar el metge. Per això ell també ha decidit anar a la vaga.

Temes:

Vagues