CIUTAT VELLA

Salut vol el CAP Raval Nord estigui en la Capella de la Misericòrdia

La conselleria fa públic el seu posicionament i conclou que "no hi ha alternativa"

El Govern de Colau està a favor que l'espai deixi de ser per al Macba, però depèn de l'aprovació del ple

cap ravalnord

cap ravalnord

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez / Ernest Alós

El CAP Doctor Lluís Sayé, també conegut com a CAP Raval Nord (carrer de Torres i Amat, 8), estarà situat a la capella de la Misericòrdia, al carrer de Montalegre, sil’Ajuntament de Barcelona accepta la proposta presentada aquest divendres per la Conselleria de Salut. La capella de la Misericòrdia havia sigut cedida pel consistori al Macba el 2013 perquè el museu pogués créixer. Però el picot no va entrar per la crisi i l'últim any l'ajuntament es va mostrar obertament a favor de la construcció, en aquest enclavament, d'un centre d'atenció primària. "Estem parlant d’un problema de salut, d’un problema de ciutat", justificaven fonts municipals en aquest diari el possible canvi d’ús. No obstant això, la decisió no depèn de la voluntat, favorable, del Govern municipal: la capella es va cedir al Macba en un ple i s'ha d'anul·lar també en ple, per a la qual cosa és necessari el vot favorable de 21 regidors.

Aquest divendres, el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, ha donat a conèixer el posicionament oficial conjunt amb la Conselleria de Salut, i ha demanat al consistori que l’accepti. "Aquest CAP necessita un recanvi des del 2006. "La remodelació no és possible i, per tant, plantegem un nou emplaçament per construir un nou centre d’atenció primària al Raval", ha dit Comella. "Per Salut, la capella de la Misericòrdia és l’única opció per al CAP. Els equipaments de salut han de ser dins dels barris i no fora. Per nosaltres, no hi ha cap més opció que aquesta", ha afegit. Comella ha posat èmfasi que el posicionament de Salut és "ferm". "No el canviarem. Tenim la partida pressupostària, de 7 milions, per començar a construir-lo".

La regidora de Ciutat Vella,Gala Pin, s’ha declarat a favor d’"acatar el criteri tècnic del CatSalut” i ha fet una crida a la "responsabilitat" dels grups municipals de l’Ajuntament de Barcelona per aprovar la reversió de la cessió del solar al Macba per deixar-lo a disposició del CatSalut, iniciativa que es traslladarà al ple "amb la màxima celeritat".

Les entitats veïnals i els treballadors del CAP Raval Nord no podien estar més contents aquest matí. Fa anys que reclamen un nou espai. "Agraïm al CatSalut el recolzament que ens està donant en aquests moments. I, també, als veïns, que han respost a la nostra crida", ha expressat la directora del CAP Raval Nord, Anna Romagosa, que ha qualificat de "bones notícies" l’anunci de Salut. Els veïns presents en la roda de premsa han aplaudit fortament després de la seva intervenció. "¡Visca!", han cridat molts d’ells.

Altres opcions descartades

En cas que l’Ajuntament accepti la seva proposta, Salut espera que el nou CAP estigui a punt tres o quatre anys després que el solar de la capella de la Misericòrdia estigui llest. Ho ha explicat Martí Blanch, arquitecte de la Divisió de Recursos Físics del CatSalut. Ell mateix ha explicat que, prèviament a la decisió feta pública aquest divendres, s’havien estudiat altres opcions d’ampliació, que finalment van ser descartades: una de subterrània, una petita ampliació a la plaça de Terenci Moix i una altra ampliació entre el CAP i les pistes de bàsquet d’aquesta plaça.

També s’havien estudiat altres opcions de nova construcció del solar: a la plaça de la Gardunya (on hi ha l’Escola Massana), al convent dels Àngels, al passeig de Sant Bernat i al carrer de l’Hospital. Totes aquestes possibilitats van ser descartades i, finalment, es va optar per la capella de la Misericòrdia.

Blanch ha recordat que l’actual CAP Raval Nord, d’arquitectura racionalista, és un espai que està declarat patrimoni arquitectònic protegit. "Hi ha portes catalogades per les quals algunes persones en cadires de rodes no poden passar. Per això no es poden remodelar", ha explicat. Per això és impossible remodelar aquest centre d’atenció primària.

Enfrontament amb Cultura

La capella de la Misericòrdia il·lustra l’enfrontament polític que hi ha entre ERC i el PDECat. Amb el posicionament fet públic aquest divendres, la Conselleria de Salut (en mans d’ERC, amb Alba Vergés al capdavant), s’enfronta a la Conselleria de Cultura (en mans del PDECat, amb Laura Borràs al capdavant), que es negava que el Macba es quedés sense la capella de la Misericòrdia, amb la qual pretenien ampliar les instal·lacions del museu.

L’edifici de l’antic sanatori de tuberculosos quedarà lliure després del trasllat. Però haurà de ser la direcció general de Patrimoni de la Generalitat, depenent de laConselleria de Cultura, la que aprovi la possibilitat que s’obrirà a partir d’aquest moment: traslladar a aquest edifici racionalista dels anys 30 l’ampliació del Macba. Alternativa a la qual s’ha afegit la regidora de Ciutat Vella,Gala Pin. "És un edifici amb valor patrimonial i que està a dos minuts del Macba", ha valorat, després de felicitar-se per la decisió del CatSalut.

"Es buscava ubicació per al CAP des del 2006 i estava inclòs com a equipament prioritari en el pla d’inversions 2016-2023", ha recordat Pin.

Per la seva part, el director del Macba, Ferran Barenblit, ha declarat a Europa Press que considera una qüestió "tècnica" la petició oficial de la Conselleria de Salut aquest divendres. "Es tracta d’una posició tècnica que tots entenem a la perfecció", ha dit, si bé ha assegurat que la seva feina és la de tirar endavant l’ampliació del museu, aprovat pel Consell General de l’equipament l’octubre del 2017.

Notícies relacionades

Barenblit també ha defensat l’obligació de "ser conseqüents" amb la decisió d’executar l’estratègia del museu que, entre altres coses, té previst un pla de rehabilitació de la capella. També ha remarcat la seva missió d’aconseguir "el museu que mereix el país per a les pròximes dècades", i s’ha mostrat convençut de la capacitat transformadora de la cultura.