REVISAR LA VISIÓ INFANTIL

Com prevenir la miopia infantil en l'era de les pantalles: més aire lliure

El 30% del fracàs escolar pot deure's a problemes de visió que revisions periòdiques evitarien.

ealos45763871 barcelona  barcelon s  05 11 2018   suplemento mas salud    181105174303

ealos45763871 barcelona barcelon s 05 11 2018 suplemento mas salud 181105174303 / DANNY CAMINAL

5
Es llegeix en minuts
Carme Escales
Carme Escales

Periodista

ver +

Tots naixem hipermetrops, amb unes quatre diòptries a cada ull. Però a mesura que l’ull es va desenvolupant, el defecte es va corregint. “El primer any de vida és quan més es redueixen aquestes quatre diòptries d’hipermetropia amb què naixem, que no desapareixeran per complet fins als 4 anys de vida aproximadament. Per això, es pot fer, i és aconsellable, una primera revisió a l’any de vida”, afirma l’òptic optometrista de l’Hospital de Sant Joan de Déu Enrique Jiménez. Però ni aquesta revisió ni tampoc una altra d’anterior que seria idoni dur a terme el primer o segon dia de vida d’un nadó, segons defensa Jiménez, que ajudaria a descartar una anomalia major, no són contemplades en els protocols d’actuació hospitalaris amb l’arribada al món d’una criatura.

“De la mateixa manera que només de néixer es comprova amb un diapasó l’oïda del nadó, també es podria confirmar si existeix alguna primera alarma d’anomalia a la vista”, explica Enrique Jiménez. “És també una senzilla prova amb un oftalmoscopi que emet un raig de llum el reflex a cada un dels ulls del qual indica si tot és normal o no als dos ulls”. L’especialista de l’Hospital de Sant Joan de Déu explica que només amb això ja es podria detectar qualsevol alarma de diverses patologies de retina o defectes reactius elevats.

Però deixant de banda aquestes possibles afectacions majors, de baixa prevalença, les revisions oculars durant la infància permeten prevenir el que sí que avancen els especialistes en oftalmologia que arribarà a afectar el 2050 la meitat de la població mundial: la miopia. En l’etapa infantil, molts casos de miopia podrien evitar-se, disminuir-se o frenar-se amb controls periòdics. “Sense aquests controls, molts casos passen desapercebuts durant anys, ja que els nens s’acostumen a la visió dels seus ulls, sigui bona o no tant”, precisa el doctor Jiménez. El director òptic de Cottet, Fabio Delgado, puntualitza que fins a un “30% de fracàs escolar podria tenir origen en un problema de visió que qualsevol especialista de la visió podria detectar en un simple control rutinari”.

Inici entre els 6 i 9 anys

El període en què s’inicia l’aprenentatge de la lectura i l’escriptura és clau per detectar anomalies de la visió, no només la falta de visió. Segons assenyala l’òptic Fabio Delgado, “pot detectar-se un problema en la mobilitat de les òrbites oculars o en el sistema d’enfocament. Fins i tot pot ser que la criatura llegeixi correctament, però ¿sabem si per a això està fent amb la vista un esforç superior al normal? Potser li està costant molt, i això és el que un especialista ha d’analitzar i corregir, i com abans es faci, més lenta serà la progressió de la miopia”.

El magnetisme de les tauletes

També aplicar canvis d’hàbits en les dinàmiques d’estudi i entreteniment poden millorar molt la salut ocular i visió de nens i adolescents. Els experts en oftalmologia apunten a la necessitat de recuperar el temps de lleure a l’aire lliure, en activitats esportives o jocs a la intempèrie que portin les criatures a exercitar la vista amb llum natural i al llarg de distàncies superiors a les que la utilització de pantalles digitals, que durant tant temps cada dia tenen entre mans, els hipoteca.

"Que els nens passin no més de mitja hora seguida al dia amb les tauletes seria l’ideal”, indica el doctor Enrique Jiménez. 

Uns 20 centímetres de distància és en l’actualitat el radi d’acció més comú de la major part de nens i adolescents durant el seu temps lliure. «És clar que la miopia que pugui derivar-se d’aquesta concentració de la visió tantes hores sobre pantalles digitals es corregeix i a la llarga es pot operar, però quan s’acumulen més de cinc diòptries es multipliquen per 30 les possibilitats de tenir, per exemple, un despreniment de retina o altres malalties com el glaucoma que poden provocar ceguesa», assenyala Fabio Delgado. «I operar-se a una certa edat no evita certes malalties de la vista que ja poden haver-se desenvolupat», afegeix l’òptic de Cottet.

Per això s’insisteix en els controls periòdics de la visió durant la infància, a més de la seva prevenció. Segons dades de l’American Academy of Ophthalmology, el 2050, el 49,8% de la població mundial serà miop. I es calcula que a l’Europa de l’Oest el percentatge serà superior a la meitat.

Notícies relacionades

La miopia pot tenir una causa congènita, arribar ja en el naixement. Si no, entre els 6 i els 20 anys és quan acostuma a aparèixer i desenvolupar-se, i augmenta progressivament. L’ideal és realitzar una exploració als sis mesos de vida i posteriorment una cada any, especialment durant l’etapa del desenvolupament psicomotriu.

Sobre quant temps és recomanable que els nens passin amb la tauleta, “no més de mitja hora seguida al dia seria l’ideal”, indica el doctor Enrique Jiménez. Una altra recomanació és descansar la vista durant uns cinc minuts quan es fan tasques de lectura o escriptura, i enfocar algun objecte a més de cinc metres de distància. Consultar qualsevol dubte al pediatre perquè aquest pugui derivar a l’oftalmòleg seria la via correcta. En qualsevol cas, també es pot anar a un centre de teràpia visual homologat que a través del Col·legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya es pot localitzar.

Símptomes per detectar miopia

<span lang="ES-TRAD">«<strong>Acostar-se molt a la lectura o a la televisió</strong>, o tancar una mica els ulls buscant una millor visió són els primers símptomes que alerten d’una possible falta de visió», afirma l’optometrista de l’Hospital de Sant Joan de Déu Enrique Jiménez. «Una altra pot ser sortir de l’escola amb <strong>mal de cap,</strong> que podria ser causat pel sobreesforç per enfocar la pissarra, per exemple. Si el mal de cap continua durant el cap de setmana podria deure’s a una altra cosa», afegeix Jiménez. <strong>Que les criatures ensopeguin de manera habitual </strong>o fins i tot arribin a caure seria un altre signe d’avís davant del qual convindria revisar la visió.</span>

Temes:

+Salut