MANIFESTACIÓ A BARCELONA

Treballadors de la sanitat concertada protesten contra la precarietat

Reivindiquen, entre altres punts, que es reverteixin les retallades i que la patronal negociï un nou conveni

zentauroepp45400958 delegats sindicals del sector de la sanitat concertada conce181009154654

zentauroepp45400958 delegats sindicals del sector de la sanitat concertada conce181009154654 / Laura Figuls

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Uns 400 treballadors de la sanitat concertada catalana s’han concentrat aquest dimarts per dir “prou” a la precarietat que pateixen i demanar que s’equiparin les seves condicions a les dels treballadors públics, en una protesta davant de la Conselleria de Salut de la Generalitat, a la qual han demanat recolzament contra les patronals, han explicat fonts de Metges de Catalunya (MC).

Els sindicats Satse, CCOO, UGT i MC –que representen 50.000 treballadors– han organitzat aquesta concentració per reclamarl’increment de l’1,95% de sou ja aprovat a la taula de Funció Pública, que veuran els funcionaris a partir d’octubre, i la recuperació de la retribució del 100% de les baixes a partir del primer dia.

També han criticat l’“enroc” de les patronals sanitàries en la negociació del nou conveni –prorrogat des de gener–, en què els treballadors de la concertada demanen recuperar com a mínim la situació d’abans de les retallades del 2008.

Han assenyalat la necessitat de recuperar la plantilla que s’ha perdut, que xifren en 5.000 treballadors, així com que es redueixi la precarietat laboral, ja que anteriorment veuen molts contractes per setmanes i, fins i tot, per dies.

Una representació de la conselleria ha rebut treballadors i delegats de la protesta, que li han traslladat la seva preocupació i li han demanat que pressioni les patronals per incloure millores, en vista del fet que és el Servei Català de la Salut (CatSalut) que contracta “una sanitat pública” en centres concertats i privats.

Greuge comparatiu

“En bloc i a l’uníson, rebutgem les propostes de negociació col·lectiva que suposin mantenir greuges comparatius respecte a la resta de treballadors públics”, han afirmat els sindicats en el manifest, que han entregat a l’administració.

Notícies relacionades

A la taula de negociació són presents els sindicats i les patronals –La Unió Catalana d’Hospitals, el Consorci de Salut Social de Catalunya (CSC) i l’Associació Catalana d’Entitats de Salut (Aces)–, i la pròxima reunió està prevista per al 24 d’octubre.

“Quan s’aplicaven retallades en la funció pública, aquests es van traslladar automàticament al sector concertat, però ara que es recupera, no se’ls aplica”, han reflexionat fonts sindicals, que han afegit que demanen les millores que han vist els funcionaris independentment del conveni que s’aprovi.