Avenç mèdic

Un assaig clínic a Barcelona tracta l'esclerosi amb cèl·lules pròpies

En una primera fase de la prova, liderada per Can Ruti, hi participen nou pacients

L’hospital de Can Ruti de Badalona.

L’hospital de Can Ruti de Badalona.

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un equip d’investigadores de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelona), també conegut com aCan Ruti, ha iniciat un assaig clínic de fase 1 per frenar l’avenç de l’esclerosi múltiple amb un producte cel·lular que utilitza cèl·lules del mateix pacient per reprogramar el seu sistema immune.

L’Hospital Germans Trias ha explicat, a través d’un comunicat, que es tracta d’un assaig multicèntric, iniciat aquest estiu, en el qual també participen investigadors de l’Hospital Universitari d’Anvers i la Clínica Universitat de Navarra, que tracten el mateix nombre de pacients per contrastar resultats.

Primera fase

En aquesta primera etapa de l’assaig clínic es tractarà en cadascun dels hospitals participants 9 pacients amb diferents dosis de producte cel·lular i en la segona fase s’aplicarà a 21 pacients més la dosi que s’hagi demostrat més segura.

Notícies relacionades

El tractament, que ha sigut desenvolupat per investigadores del Germans Trias, consisteix a "extreure cèl·lules de la sang del mateix pacient", tractar-les amb vitamina D3 per reeducar-les i que ajudin "a frenar l’atac a la mielina i evitar la progressió de la malaltia" una vegada reintroduïdes en el malalt.

Els tractaments immunosupressors utilitzats per frenar l’avenç de l’esclerosi múltiple tot i que han demostrat tenir eficàcia també afecten la totalitat del sistema immune, per la qual el tractament amb cèl·lules del mateix pacient podria tenir menys efectes secundaris i garantiria una millor seguretat.