Can Ruti assaja tractar l'esclerosi múltiple amb cèl·lules mare del propi malalt

L'estudi està inclòs en projecte internacional en què participen hospitals d'Europa, Canadà i Austràlia

Una infermera de Can Ruti prepara Patricia i Esther per a la transfusió de cèl·lules mare.

Una infermera de Can Ruti prepara Patricia i Esther per a la transfusió de cèl·lules mare. / JORDI PUJOLAR / ACN

1
Es llegeix en minuts
ACN / Badalona

L'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona, més conegut com Can Ruti, ha iniciat un assaig clínic per trobar noves maneres de frenar l'avanç de l'esclerosi múltiple --una malaltia que ara per ara no té cura-- mitjançant el trasplantament de cèl·lules mare del propi pacient.

L'assaig que fa Germans Trias consisteix a obtenir unes cèl·lules mare anomenades mesenquimals, que s'extreuen de la medul·la òssia del maluc dels pacients. Aquestes cèl·lules tenen la capacitat de convertir-se en neurones i ser immunomoduladores, és a dir, modifiquen les defenses de l'organisme.

El trasplantament d'aquestes cèl·lules s'entén en la mesura que la característica principal de l'esclerosi múltiple és que les defenses del propi cos destrueixen la mielina, una capa de proteïnes i greixos que envolta teixit nerviós de cervell i medul·la espinal, segons explica la responsable d'esclerosi múltiple de la Unitat Polivalent d’Investigació Clínica de Can Ruti, Cristina Ramo.

"Administrem les cèl·lules en grans quantitats amb la idea que arribin al cervell i adquireixin la forma de neurona i es comportin com a tal per donar potencial de regeneració al cervell. Les persones amb esclerosi múltiple pateixen mort cel·lular al cervell i amb aquest tractament intentem evitar que això passi ", comenta la doctora Ramo.

L'estudi s'ha posat en marxa amb el trasplantament de cèl·lules a Patricia i Esther, les primeres dues pacients de Can Ruti que se sotmeten a aquesta nova tècnica.

En el cas de l'hospital badaloní, l'assaig es fa en persones amb esclerosi múltiple remitent recurrent, és a dir, amb una afectació "moderada" en què la malaltia es presenta per brots i causa dèficits neurològics aguts. A més, els malalts han de tenir entre 18 i 50 anys, haver estat diagnosticats des de fa entre dos i deu anys i poder caminar de manera independent.

Es preveu que els pròxims dos anys es pugui tractar sis pacients més en aquest centre. L'estudi forma part d'un projecte internacional en què també participen altres hospitals d'Europa, Canadà i Austràlia.

Notícies relacionades

Més notícies de Badalona