estudi mundial

L'OMS calcula que 9,8 milions de persones moriran de càncer aquest any

A Espanya es produiran 270.000 nous casos de càncer aquest any

cncer

cncer

6
Es llegeix en minuts
El Periódico

Al voltant de 18,1 milions de persones patiran per primera vegada un cas de càncer i 9,6 milions de persones moriran per aquesta causa en el 2018, segons les últimes estimacions publicades aquest dimecres per l’Agència Internacional per a la Investigació del Càncer (IARC), un òrgan intergovernamental que forma part de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

A Espanya, els nous casos de càncer arribaran a 270.000 aquest any, i 113.000 persones moriran. En aquest país, el risc de morir abans dels 75 anys d’algun tipus de càncer implica el 9,7% de la població, amb una impacte molt més gran en els homes (12,9%) que en les dones (6,7%). Per tipus de càncer, s’indica que el colorectal és el que té més incidència, al representar el 2018 el 13,7% dels casos totals. Segueixen el càncer de mama, que presenta el 12,1% de casos a Espanya; el de pròstata, amb 11,7%; el de pulmó, amb 10,1%, i el de bufeta, amb 6,8%.

Anàlisi global

A tot el món, un de cada cinc homes i una de cada sis dones al món desenvolupa càncer durant la seva vida, i un de cada vuit homes i una de cada 11 dones mor per aquesta malaltia, alerta l’informe que proporciona estimacions d’incidència i mortalitat a 185 països per a 36 tipus de càncer i per a tots els llocs de càncer combinats.

Les dades, que pertanyen a GLOBOCAN 2018, una base accessible en línia, que forma part de l’IARC Global Cancer Observatory també destaquen que al parlar de supervivència, almenys 43,8 milions de persones estan vives als cinc anys del diagnòstic de la malaltia; per contra, alerta del preocupant augment del càncer de pulmó en les dones (és el 8,4% dels diagnòstics de càncer), i assenyala que els càncers de pulmó, mama i colorectal són els tres principals tipus de càncer en termes d’incidència.

L’anàlisi, que ha sigut publicada a 'CA: A Cancer Journal for Clinicians', destaca per la gran diversitat geogràfica en l’aparició del càncer i les variacions del perfil de la malaltia entre i dins de les regions mundials.

"Queda molt per fer"

"Aquestes noves xifres ressalten que encara queda molt per fer per abordar l’augment alarmant de la càrrega de càncer a escala mundial i que la seva prevenció té un paper clau", diu el director de l’IARC, doctor Christopher Wild, qui recorda que "les polítiques de prevenció i detecció primerenca han d’implementar-se amb urgència per complementar els tractaments a fi de controlar aquesta malaltia devastadora a tot el món".

Els càncers de pulmó, mama i colorectal són els tres principals tipus de càncer en termes d’incidència, i es classifiquen entre els cinc primers en termes de mortalitat (primer, cinquè i segon, respectivament). En conjunt, aquests tres tipus de càncer són responsables d’un terç de la incidència del càncer i la càrrega de mortalitat a tot el món.

Els càncers de pulmó i mama en dones són els tipus principals a escala mundial en termes del nombre de casos nous; per a cada un d’aquests tipus, aproximadament 2,1 milions de diagnòstics s’estimen el 2018, la qual cosa representa aproximadament l’11,6% de la càrrega total d’incidència de càncer.

El càncer colorectal (1,8 milions de casos, 10,2% del total) és el tercer càncer més comunament diagnosticat; el càncer de pròstata és el quart (1,3 milions de casos, 7,1%) i el càncer d’estómac és el cinquè (1 milió de casos, 5,7%).

El càncer de pulmó

El càncer de pulmó també és responsable del major nombre de morts (1,8 milions de morts, el 18,4% del total), a causa del mal pronòstic d’aquest càncer a tot el món, seguit del càncer colorectal (881.000 morts, 9,2%); càncer d’estómac (783 000 morts, 8,2%) i càncer de fetge (782 000 morts, 8,2%). El càncer de mama femení ocupa el cinquè lloc entre les principals causes de mort (627.000 morts, 6,6%) perquè el pronòstic és relativament favorable, almenys als països més desenvolupats.

Els esforços efectius de prevenció poden explicar la disminució observada en les taxes d’incidència d’alguns càncers, com el càncer de pulmó i el càncer cervicouterí. No obstant, les noves dades mostren que la majoria dels països encara enfronten un augment en el nombre absolut de casos diagnosticats i que requereixen tractament i atenció.

Patrons per sexe

El càncer de pulmó és el càncer més comunament diagnosticat en homes (14,5% del total de casos en homes i 8,4% en dones) i la principal causa de mort per càncer en homes (22,0%, és a dir, aproximadament un de cada 5 de totes les morts per càncer). En els homes, això és seguit pel càncer de pròstata (13,5%) i el càncer colorectal (10,9%) per incidència i el càncer de fetge (10,2%) i el càncer d’estómac (9,5%) per mortalitat.

El càncer de mama és el càncer més comunament diagnosticat en dones (24,2%, és a dir, aproximadament un de cada 4 nous casos de càncer diagnosticats en dones a tot el món són càncer de mama) i el càncer és el més comú a 154 dels 185 països inclosos en aquest estudi. A més, és la principal causa de mort per càncer en dones (15,0%), seguit per càncer de pulmó (13,8%) i càncer colorectal (9,5%), que també són el tercer i segon tipus de càncer més comú, respectivament;

El càncer de pulmó és una de les principals causes de mort tant en homes com en dones i és la principal causa de mort per càncer entre les dones a 28 països. Les taxes d’incidència més altes en les dones s’observen a Amèrica del Nord, el nord i l’oest d’Europa (especialment a Dinamarca i els Països Baixos), la Xina i Austràlia i Nova Zelanda, amb Hongria encapçalant la llista.

"Com que l’epidèmia de tabaquisme es troba en diferents etapes en diferents regions i en homes i dones, els resultats posen en relleu la necessitat de continuar aplicant polítiques específiques i efectives de control del tabac a tots els països del món", assenyala el doctor Freddie Bray, cap de la Secció de Vigilància del Càncer de l’IARC.

Càrrega per països

La creixent càrrega de càncer es deu a diversos factors, inclòs el creixement de la població i l’envelliment, així com la prevalença canviant de certes causes de càncer relacionades amb el desenvolupament social i econòmic.

"Això és particularment cert en les economies de ràpid creixement, on s’observa un canvi de càncers relacionats amb la pobresa i les infeccions a càncers associats amb estils de vida més típics dels països industrialitzats", assenyala l’informe que ha sigut presentat aquesta tarda a Ginebra (Suïssa).

L’informe mostra que prop de la meitat dels casos nous i més de la meitat de les morts per càncer el 2018 es produiran a Àsia, en part perquè la regió té gairebé el 60% de la població mundial.

Mentre que Europa, que només té el 9% de la població mundial, representa el 23,4%dels casos globals de càncer i el 20,3% de les morts per càncer; el continent americà, amb el 13,3% de la població mundial, representen el 21% d’incidència i el 14,4% de mortalitat mundial.

A diferència d’altres regions del món, les proporcions de morts per càncer a Àsia i a l’Àfrica (57,3% i 7,3%, respectivament) són més altes que les proporcions de casos incidents (48,4% i 5,8%, respectivament), perquè aquestes regions tenen una freqüència més gran de certs tipus de càncer associats amb un pronòstic més precari i taxes de mortalitat més altes, a més de l’accés limitat al diagnòstic i tractament oportuns a molts països.

Notícies relacionades

Per a molts càncers, les taxes d’incidència generals als països amb un índex de desenvolupament alt o molt alt són generalment 2-3 vegades més altes que als països amb índex de desenvolupament baix o mitjà.

No obstant, les diferències en les taxes de mortalitat entre aquestes dues categories de països són menors, d’una banda perquè els països de menor índex de desenvolupament tenen una freqüència més gran de certs tipus de càncer associats amb una pitjor supervivència i, de l’altra, perquè tenen accés a un diagnòstic oportú i efectiu el tractament és menys comú.

Temes:

Càncer