CANÍCULA LETAL

Balanç final: 23 morts a Catalunya per cop de calor

Es tracta de 13 homes i de 10 dones d'entre 41 i 100 anys, i tots presentaven factors de risc

Salut aclareix que aquestes xifres es deuen a la millora del recompte i no que s'hagin disparat les defuncions

jcarbo44521736 calor ola180810132847

jcarbo44521736 calor ola180810132847 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La Conselleria de Salut, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat), ha confirmat un total de 23 persones mortes a Catalunya percop de caloraquest estiu. La majoria dels morts tenien menys de 65 anys. Es tracta del balanç final de morts produïdes per les altes temperatures i, en especial, durant l’onada de calor que va tenir lloc del2 al 7 d’agost,segons el Servei Meterològic de Catalunya. Divendres la Conselleria havia elevat les morts a 11 i aquest dijous, després del recompte total, ha duplicat la xifra.

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha aclarit que aquestes xifres no es poden comparar amb les d’altres anys perquè aquest 2018 ha canviat la metodologia. “Aquest any hem preguntat a tots els hospitals catalans, mentre que fins a l’any passat només consultàvem als quatre centres de referència”, ha explicat Guix davant dels mitjans de comunicació. D’aquesta manera, aquestes 23 morts no signifiquen que aquest estiu s’hagin produït més defuncions, sinó que el recompte ha sigut molt més exhaustiu i, per tant, més real.

Guix ha assenyalat a més que “encara queda un mes d’estiu” i que, per tant, podria produir-se alguna mort més (o “mort en diferit”) producte de l’onada de calor passada.

67 persones afectades

Segons el comunicat de la conselleria, entre el 24 de juliol i el 13 d’agost s’han notificat 67 casos de persones afectades per quadros que complien la definició de cop de calor. Tan sols quatred’aquests casos, dos dels quals van morir, han resultat afectats per les temperatures assolidesabans d’aquest episodi d’onada de calor. Així, excepte dues morts, totes les altres han tingut lloc una vegada ja s’havia iniciat l’onada de calor, que va augmentar la sobremortalitat un 5%.

De les 23 víctimes mortals,13 eren homes i 10, dones. Tenien edats compreses entre els 41 i els 100 anys. A més, 14 dels morts tenien menys de 65 anys. Totes, segons Salut, tenien factors de risc que els podien predisposar a patir el quadro clínic de cop de calor, bé perquè presentaven una patologia de base o bé perquè es trobaven realitzant activitats a l’aire lliure amb temperatures elevades. En aquest sentit, 10 dels morts van presentar el quadro al seu domicili i13, al carrer. D’aquestes últimes, sis estaven realitzant activitats laborals o esportives.

Distribució geogràfica

Quant a la distribució geogràfica de les defuncions, 11 es van localitzar a Barcelona, sis a la resta de la demarcació de Barcelona, una a Girona, una a Lleida i quatre a Tarragona i les Terres de l’Ebre. A més, entre el 2 i el 8 d’agost (un dia després de l’acabament de l’onada de calor), el telèfon d’emergències 061 del CatSalut va atendre un total de453 trucadesrelacionades amb les altes temperatures.

Notícies relacionades

L’Aspcat va activar la fase 2 del Pla d’actuacions per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (Pocs) i Protecció Civil de la Generalitat, l’alerta del Pla de protecció civil de Catalunya (Procicat) per onada de calor.

L’última onada de calor que va viure Catalunya es va caracteritzar especialment per les A més, com més altes són les temperatures, més elevada és sempre la humitat. De fet, l’onada de calor viscuda a l’Empordà i el Barcelonès va ser la pitjor des del 2003, quan les temperatures a Europa (i, sobretot, a França) van causar milers de morts. A l’Empordà i el Barcelonès, les nits del 4 i 5 d’agost es van arribar als 30 graus.

Fer esport amb molta calor representa un “risc real” 

Un cop de calor es dona quan una persona produeix <strong>una quantitat de calor que no pot eliminar</strong> a través de la suor o amb la dilatació dels vasos sanguinis, cosa que passa quan s’arriba a temperatures molt extremes. És un <strong>mal greu</strong>, caracteritzat per una <strong>temperatura corporal igual o superior a 40 graus </strong>i alteracions del sistema nerviós central que poden provocar deliri, convulsions o fins i tot el coma, com a conseqüència de l’exposició a la calor ambiental o a l’exercici físic extrem. En cas d’onada de calor, Salut recomana a tota la ciutadania <strong>hidratar-se de forma continuada</strong> (sobretot les persones grans), evitar sortir en les hores de més calor,<strong> limitar l’activitat física intensa </strong>i passar un mínim de dues hores al dia en espais climatitzats. En aquest sentit, Guix ha alertat del <strong>perill de realitzar activitats a l’aire lliure</strong> quan fa molta calor perquè <strong>“el risc és real”.</strong> “Les mesures més importants de prevenció han de ser preses individualment”, ha insistit.

Temes:

Calor Catalunya