SALUT PÚBLICA

Cinc afectats per un brot de legionel·la a l'Hospitalet

Salut n'investiga l'origen i no descarta que apareguin nous casos

Quatre dels malalts han estat hospitalitzats

El bacteri de la legionel·la.

El bacteri de la legionel·la.

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

L’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat) i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona) estan investigant l’origen d’un brot de legionel·la produït en el municipi durant els últims dies. Tal com la conselleria de Salut ha informat aquest divendres, de moment hi ha notificats cinc afectats (quatre homes i una dona d’entre 59 i 80 anys), dels quals quatre han requerit hospitalització. D’ells, tres ja han sigut donats d’alta i un més segueix ingressat tot i que amb bona evolució.

Tots els malalts han patit els primers símptomes entre el 28 de juliol i el 3 d’agost i Salut no descarta que apareguin nous casos.

Les investigacions epidemiològiques i ambientals s’han iniciat el mateix dia de la notificació dels malalts mitjançant la recollida de la informació clínica i epidemiològica necessàries per delimitar on han pogut encomanar-se. També s’han dut a terme inspeccions a les instal·lacions de risc (com torres de refrigeració d’aigua), en les quals han pres mostres d’aigua per analitzar.

Paral·lelament, ha informat Salut, s’ha ordenat la neteja i desinfecció de tots els circuits implicats en la investigació (en els quals també s’han recollit mostres) a l’espera d’obtenir resultats analítics que orientin sobre l’origen del brot.

A més, l’Ajuntament de l’Hospitalet va tancar l’activitat d’elements que faciliten l’aspersió d’aigua, com fonts ornamentals, regs i vehicles de neteja viària, una cosa que es va reprendre més tard després de recollir mostres d’aquests elements i d’ordenar-ne una neteja i desinfecció.

Contagi

La legionel·la s’encomana per inhalació d’aigua polvoritzada o aerosols. Les persones que tenen més risc de contraure aquesta malaltia són les fumadores, les que pateixen malalties cròniques que afecten al sistema immunitari i les d’edat més avançada.

La legionel·la no es transmet d’una persona a l’altra i, de fet, es pot beure sense cap perill aigua de proveïment públic, tant dels domicilis com de les fonts públiques. També es pot utilitzar aquesta aigua per a la higiene personal i cuinar.

Notícies relacionades

La legionel·la és una malaltia d’origen ambiental causada per un bacteri anomenat ‘Legionella’. Té dues possibles manifestacions: d’una banda, la febre de Pontiac, que és lleu i presenta símptomes similars als de la grip (com ara dolor muscular, tos, mal de cap i nàusees). Per una altra, la infecció pulmonar o malaltia del legionari, caracteritzada per pneumònia i febre alta, que pot arribar a provocar la mort.

Des de l’any 1989 la legionel·la és una malaltia de declaració obligatòria individualitzada a Catalunya, és a dir, és requerit per llei que sigui notificada a les autoritats governamentals.