efectes de l'aiguat

La gran tempesta d'aquest matí inunda l'hospital de la Vall d'Hebron

El centre ha hagut de reprogramar dues cirurgies i 20 ressonàncies i resituar 20 pacients d'Urgències

Per la seva banda, Vueling ha cancel·lat 15 vols i l'aeroport del Prat ha estat tancat durant més de 30 minuts

hebron-bo-bo / periodico

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

El gran aiguat que ha caigut aquest dilluns al matí a Barcelona ha causat estralls en diferents infraestructures de Barcelona. En concret, les pluges han inundat una part de les urgències de l’hospital de la Vall d’Hebron i el 'hall’ de l’edifici de maternoinfantil. També s’ha inundat la biblioteca de Vilapicina i la Torre Llobeta (Nou Barris).

Però, a més, Vueling ha hagut de cancel·lar 15 vols a causa de la tempesta i ha tingut diversos retards que s’han afegit al rosari de demores que la companyia arrossega amb motiu de la vaga de controladors aeris de Marsella (França).L’aeroport del Prat ha estat tancat aquest matí entre 30 i 40 minuts.

En el cas de l’hospital de la Vall d’Hebron, el centre s’ha vist obligat a reprogramar dues cirurgies de ginecologia (no greus) pels efectes de la tempesta, que també ha obligat a moure uns metres20 pacients a Urgències al filtrar-se bastanta aigua. Com ha pogut confirmar aquest diari, l’hospital ha avisat als Bombers, tot i que quan han arribat s’han trobat que la majoria de l’aigua ja havia sigut recollida pel servei de manteniment del mateix hospital.

L’aigua, que queia des del sostre, s’ha filtrat en un passadís d’una àrea d’Urgències on es guarden lliteres i ha arribat a una zona on hi havia boxes, per la qual cosa aquests 20 pacients s’han traslladat al centre de la zona d’Urgències fins que s’ha eliminat l’aigua del terra, i han tornat a ser recol·locats. Els vídeos penjats per Marea Blanca de Catalunya a les xarxes socials donen compte del que s’ha viscut. Tot i així, no hi ha hagut cap situació de gravetat.

A més, des de les 10.30 fins a les 12.30 hores el Sistema d’Emergèncias Médiques (SEM) no ha enviat pacients a la Vall d’Hebron per la inundació, tot i que el centre sí que ha atès els qui hi han arribat pel seu propi peu.

L’Hospital Infantil i de la Dona de la Vall d’Hebron ha reprogramat 20 ressonàncies, mentre que el Parc Sanitari Pere Virgili de Barcelona (on l’hospital té ubicada la Unitat de Cirurgia sense Ingrés) ha reprogramat 45 operacions de cirurgia que s’havien de fer aquest dilluns.

Tots els serveis de l’hospital de la Vall d’Hebron funcionen amb normalitat des de les tres de la tarda.

Sortides dels bombers

Els Bombers de la Generalitat i de Barcelona han efectuat un centenar de sortides per incidències derivades de les intenses pluges, especialment per petites inundacions de baixos i soterranis a la capital catalana i comarques de l’àrea de Barcelona.

Segons ha informat la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat, fins a les 11.00 hores el telèfon d’emergències 112 ha rebut un total de 215 trucades per 154 incidències relacionades amb les pluges, especialment a l’àrea de Barcelona.

En concret, de totes les trucades rebudes, la majoria procedien de la comarca del Barcelonès (138) i també del Bages (28), Osona (16) i Vallès Occidental (14).

Arran d’aquestes trucades, els Bombers de la Generalitat han rebut 52 avisos de serveis relacionats amb la pluja, en la majoria per inundacions de baixos i soterranis.

Per la seva banda, els Bombers de Barcelona han efectuat unes 40 sortides a la capital catalana per incidències relacionades amb la pluja.

A Barcelona, l’acumulació d’aigua ha inundat les entrades 2 i 3 de la ronda B-20, que han hagut de ser tancades, mentre a l’Aeroport de Barcelona hi ha hagut algun ajustament puntual en la ruta i horari dels vols, malgrat que no s’han produït incidències destacables, segons la Generalitat.

A més, la línia 3 del metro de Barcelona ha funcionat al matí parcialment per l’entrada d’aigua entre les estacions de Canyelles i Valldaura.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha alertat sobre un possible creixement dels cabals dels rius i rieres de la zona del Maresme.

Notícies relacionades

La previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) és que en les pròximes hores pugui continuar plovent amb intensitat a les comarques de Girona, tant de l’interior com del litoral, i a les comarques de la Catalunya Central, en especial el Bages, el Moianès i Osona.

La pluja ha deixat al matí més de 40 litres per metre quadrat en mitja hora a Badalona, 34,3 a Barcelona, 31,4 a Castellbisbal, 28 a Portbou, 25 a Fogars de la Selva i 20 a Cardona.