Congrés d'infermeres
Vacunar de tos ferina les embarassades protegeix el nadó
Redueix fins i tot un 91% el risc que el lactant la pateixi en els seus primers mesos de vida

pregnant-1245703 960 720
Vacunar de tos ferina les embarassades redueix fins a un 91% el risc que el lactant la pateixi en els seus primers mesos de vida, segons una ponència que la llevadora de Lleida Rosa Alzuria presentarà en una jornada d’infermeria que se celebrarà aquest dijous a Igualada (Barcelona) per parlar de les vacunes.
Més de 300 infermeres de tot Catalunya participaran en la Jornada Vacunes de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària (AIFICC) al Teatre Municipal Ateneu d’Igualada, en què abordaran, entre altres temes, la vacunació de la grip en persones en situació d’immunosupressió (sistema immune debilitat), i en embarassades.
Alzuria, que serà una de les ponents, ha avançat "la importància de recomanar i vacunar les gestants de grip i tos ferina durant l’embaràs, a causa del risc més gran de complicacions relacionades amb patologies inmunoprevenibles tant en les gestants com en els seus nadons".
De fet, la llevadora ha assenyalat que "la vacuna antigripal és segura al llarg de tot l’embaràs, i ha demostrat la seva eficàcia (que pot arribar a un 65%) no només per a la dona, sinó també per al lactant fins als 6 mesos de vida".
La millor estratègia
"Durant el tercer trimestre de gestació, cal vacunar les embarassades de tos ferina perquè és la millor estratègia per prevenir la malaltia en menors de tres mesos, el grup d’edat amb més afectació, reduint el risc d’infecció fins a un 91% durant els dos primers mesos de vida, i fins i tot un 69% durant el primer any de vida del nadó", ha detallat.
En la jornada també es parlarà sobre la vacunació en pacients immunodeprimits (pacient amb immunosupressió, és a dir, amb el sistema immune debilitat), en malalts del VIH, leucèmia, trasplantats, en tractaments contra el càncer, o altres immunosupressors.
En aquest sentit, la doctora de l’hospital Vall d’Hebron Magda Campins també intervindrà en la jornada per explicar que en vista d’aquests pacients s’ha de tenir en comptecom i quan subministrar les vacunes.
"El que hem de tenir més present és la seguretat en els efectes de la vacuna, que no respon igual en aquests pacients, en què sovint la resposta de la vacuna també és menor de l’esperada," segons Campins.
En aquest sentit, la doctora ha comentat que "en el cas dels pacients que esperen trasplantament el que fem és fer serologia de xarampió i varicel·la abans de ser trasplantats. Si surt negatiu i cal vacunar, hem de fer-ho en fases inicials, és a dir, quan estan en llista d’espera de l’òrgan i encara no són immunodeprimits. Després, quan comencen a prendre immunosupressors per evitar el rebuig de l’òrgan, ja no els podem vacunar".
L’objectiu de l’exposició que farà Campins és "donar eines perquè les infermeres coneguin les indicacions i contraindicacions dels malalts immunodeprimits".
- L’home que ‘va predir’ l’apagada
- Estalvi Un milionari revela quina és la manera d’estalviar amb un salari baix
- Les renovables generaven el 74% de l’electricitat en el moment de la fallada
- Investigació Així era la «casa dels horrors» d’Oviedo: els tres germans alliberats, d’entre 8 i 10 anys, no anaven a classe, dormien en bressols i portaven tres mascaretes posades
- Efemèride Blanquejar Hitler 80 anys després
- Successos Detinguts tres menors a Mataró per la brutal agressió a un adolescent
- Equipament Glòries posa a prova la complicada convivència entre ciclistes i vianants
- Cita destacada BCN es bolca amb les Setmanes de l’Arquitectura
- Àrea natural El delta del Llobregat aposta pel turisme sostenible
- FESTIVAL DEL 26 DE JUNY AL 4 D’AGOST El Grec obre etapa amb Leticia Martín al davant i aposta per més música i teatre