Abans de final d'any

El Japó farà la primera operació cardíaca amb cèl·lules mare del món

Consistirà a adherir a l'òrgan d'un pacient una làmina de múscul creat a partir d'aquest tipus de cèl·lules

zentauroepp37407163 sociedad operaci n para colocar un corazon artificial en el 180516095807

zentauroepp37407163 sociedad operaci n para colocar un corazon artificial en el 180516095807 / MANUEL CASTELLS - 649 169 928

1
Es llegeix en minuts
Efe

El Govern del Japó ha aprovat aquest dimecres l’ús de cèl·lules de pluripotència induïda (iPS)  (iPS) en una operació de cor, que serà realitzada per un equip de la Universitat d’Osaka i suposarà la primera d’aquest tipus al món.

L’operació consistirà a adherir al cor d’un pacient amb una insuficiència cardíaca greu una làmina de múscul creat a partir d’aquest tipus de cèl·lules mare perquè l’òrgan recuperi el seu correcte funcionament, segons explica l’equip universitari, liderat pel professor Yoshiki Sawa, en la seva pàgina web.

Aquest serà el primer assaig clínic del món sobre l’ús d’iPS a un cor, després que el 2014 un equip dirigit pel centre d’investigació estatal Riken realitzés amb èxit la primera intervenció en humans amb aquestes cèl·lules, un trasplantament de retina en una pacient d’avançada edat amb degeneració macular.

D’un donant

A diferència d’aquesta primera ocasió, en què es van utilitzar cèl·lules iPS de la mateixa pacient, en l’operació cardíaca s’utilitzaran les d’un donant i el volum requerit de cèl·lules serà més alt, cosa que augmenta el risc de rebuig i altres complicacions.

Els investigadors de la Universitat d’Osaka tenen previst realitzar l’operació abans de final d’any.

Després de la intervenció, l’equip establirà un període d’un any per fer un seguiment de la seguretat del tractament i la possible aparició d’efectes adversos.

Reprogramació genètica

Notícies relacionades

Les iPS són un tipus de cèl·lula que es converteixen en qualsevol tipus de teixit mitjançant un procés de reprogramació genètica. L’ús d’aquest tipus de cèl·lules resol en principi el dilema ètic de treballar amb cèl·lules mare d’embrions, que, com les iPS, tenen la mateixa capacitat de transformació cel·lular, i suposa un pas molt important per a l’avenç de la medicina regenerativa.

Entre altres camps, diverses institucions estan estudiant l’ús de cèl·lules iPS en immunoteràpies contra el càncer, per tractar el Parkinson o les lesions medul·lars.