centre únic

El Clínic crea una unitat per atendre embarassades amb problemes de salut mental

Un 10% de les gestants pateixen depressió i un 4%, psicosi o esquizofrènia

Els psiquiatres aconsellen mantenir la medicació psiquiàtrica durant l'embaràs

zentauroepp42590307 clinic180320172310

zentauroepp42590307 clinic180320172310 / JOAN PUIG

4
Es llegeix en minuts
Àngels Gallardo
Àngels Gallardo

Periodista

ver +

El procés de l’embaràs i, sobretot, el moment del part són circumstàncies amb una potència emocional imprevisible, superior a la majoria d’experiències de la vida i capaç d’alterar transitòriament l’equilibri psíquic de les dones més vulnerables, en especial si abans ja patien un problema de salut mental. Per a aquestes últimes –les estadístiques indiquen que el 4% de les gestants pateixen esquizofrènia, psicosi o trastorn bipolar–, l’embaràs i el moment del naixement del seu fill són situacions considerades de risc psíquic que haurien de ser ateses de manera pròxima i personalitzada. Aquest risc implica el nen.

Així ho entenen els responsables de la nova unitat de salut mental perinatal creada a la Maternitat de l’Hospital Clínic, dissenyada amb l’estructura d’un hospital de dia d’aspecte casolà que acollirà durant tres mesos dones que acaben de ser mares i pateixen un problema de salut mental, recent o antic, susceptible d’alterar la seva evolució personal i el vincle que estableixen amb el nen, fet que qüestionaria el seu benestar. Aquí s’inclourà el 10% de mares recents que pateixen depressió postpart.

El servei, amb deu places, acollirà 60 dones cada any procedents del flanc esquerre de Barcelona i la seva àrea metropolitana. La unitat, sense precedents a Espanya, pretén detectar i tractar amb la dedicació adequada aquests problemes psíquics específics. «La identificació de les mares i els nadons de risc, durant l’embaràs i el postpart, ens permet prevenir malalties mentals maternes i les seves conseqüències en el neurodesenvolupament dels nens», va afirmar ahir la psiquiatra Luisa García-Esteve, directora de la unitat, durant la presentació d’aquest centre únic.

Problemes antics o nous

El programa de l’hospital de dia arriba als primers 12 mesos de vida del nen. Té en compte totes les alteracions mentals que es patien abans de l’embaràs, o les que apareixen en els mesos posteriors al naixement, ja sigui l’ansietat que impedeix estar tranquil·la o una psicosi postpart, un trastorn greu que, detectat i tractat al’inici, queda suprimit de forma indefinida, va assegurar per la seva part David Elvira, director del Servei Català de la Salut.

Les dones que pateixen psicosi postpart mostren un estat d'ànim excessivament animat 

«La psicosi postpart té una evolució molt ràpida i espectacular –va explicar García-Esteve–. Si no es tracta adequadament pot interferir en la vida de mare i fill». Apareix pocs dies després del part. Les dones afectades mostren una greu desconnexió amb la realitat, perden els punts de referència, expressen deliris, tenen al·lucinacions i una gran confusió, a més a més de molta ansietat i una peculiar perplexitat. «Es converteixen en una altra persona, diferent de la que eren, amb un estat d’ànim excessivament animat i poc coherent», va sintetitzar García-Esteve. Si s’hi intervé de forma urgent, aconsegueixen curar-se, va insistir.

L'objectiu és l'estabilitat

De manera general, el malestar psíquic de les dones embarassades s’atén a la consulta d’assistència primària, on se’ls controla la gestació i, puntualment, accedeixen a la intervenció d’un psiquiatre. Quan la dona encinta pateix una malaltia mental greu, prèvia a l’embaràs, l’abordatge d’aquesta qüestió i la seva inclusió en el procés de la gestació depenen del criteri professional del psiquiatre que ja l’atenia.

En alguns casos, aquests professionals són partidaris que l’embarassada interrompi la medicació antipsicòtica o antidepressiva que la mantenia psíquicament estabilitzada, amb la finalitat que el fàrmac no afecti el fetus en formació. En altres, tot al contrari: prescriuen a la gestant una dosi adequada dels psicofàrmacs que ja prenia, amb el convenciment que l’estabilitat psíquica de la mare és un factor prioritari a preservar.

«El nostre objectiu és que l’embarassada que pateix una malaltia mental es mantingui estable psíquicament durant l’embaràs i després del part: no aconsellem deixar la medicació –va assegurar la psiquiatra García-Esteve–. Metge i gestant han de valorar el risc i el benefici d’aquesta decisió. En general, els psicofàrmacs són compatibles amb el període de lactància materna».

Vincle fort

Notícies relacionades

Aconseguir que mare i fill estableixin un vincle fort és un dels principals objectius del pla terapèutic que ofereix el nou hospital de dia de la Maternitat. Les mares van al servei tantes vegades com ho necessiten i són iniciades en tècniques de relaxació i introspecció mental, de manera que aprenguin a eliminar l’estrès i l’ansietat. Se les intenta convèncer  que no s’han d’avergonyir de res per sentir-se una mica sobrepassades en la seva nova situació, i se les orienta sobre la importància de mantenir el nen ben net i alimentat de forma regular i quotidiana.

«Abans, moltes d’aquestes dones acabaven desvinculant-se dels seus fills, que eren criats per les seves àvies –va explicar la psiquiatra–. Quan creixien, amb prou feines coneixien les seves mares. No hi havia vincle entre ells». El nou servei serà atès per un reduït equip de psiquiatres, psicòlegs, infermeres i treballadores socials. «És una unitat pensada des de la visió de gènere», va avisar Elvira.